24 Ekim 2024 16:20

İsrail, Gazze'de sığınma merkezine saldırdı: 4'ü çocuk 17 kişi yaşamını yitirdi

İsrail’in Gazze’de yerinden edilmiş sivillerin kaldığı okula düzenlediği saldırıda 4'ü çocuk en az 17 kişi hayatını kaybetti. 384 gündür saldırıların sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 42 bin 847'ye çıktı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

İsrail, Gazze merkezinde bulunan Nuseyrat bölgesinde yerinden edilen sivillerin sığındığı bir okulu vurarak aralarında çocukların da bulunduğu en az 17 kişiyi öldürdü. Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’ta üretim yapabilen son fırından ekmek almaya çalışan yüzlerce kişinin görüntüleri ise İsrail’in dayattığı açlığın boyutlarını bir kez daha gözler önüne serdi.

YİNE OKUL, YİNE ÇOCUKLAR!

Nuseyrat’daki okullar, diğer bölgelerden gelen binlerce yerinden edilmiş Filistinliyle dolup taşıyor. İsrail sık sık bu okulları hedef alıyor. Son saldırıda aralarında yedi yaşındaki Hamad, sekiz yaşındaki Mahmud, dokuz yaşındaki Moatassem, beş yaşındaki Malak ve 11 aylık Mamdouh adlı bir bebeğin yanı sıra en az iki kadının da bulunduğu en az 17 Filistinli hayatını kaybetti. Saldırıda yaralananlardan bazılarının durumu da kritik.

Bu arada Gazze’deki Hükümet Medya Ofisi okula düzenlediği doğrudan hava saldırısıyla 7 Ekim 2023’ten bu yana vurulan göç merkezlerinin sayısının 196’ya yükseldiğini duyurdu. Ofis tarafından yapılan açıklamada şu ana kadar öldüğü teyit edilen 17 kişi arasında en az dokuz çocuğun da bulunduğu belirtilirken, bölgedeki hastanelere 52 yaralı Filistinlinin ulaştığı ifade edildi.

TOPLAM CAN KAYBI 43 BİNE DAYANDI

İsrail’in 385 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze’de toplam can kaybı ise 42 bin 847’ye çıktı. Son 24 saatte düzenlenen saldırılarda 55 Filistinli öldü, 132 kişi yaralandı. Gazze Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada yaralı sayısının da 100 bin 544’e yükseldiği kaydedildi.

İSRAİL AÇLIK DAYATIYOR

İsrail’in saldırıları ve ablukası altındaki Gazze Şeridi’nde yiyecek sıkıntısı devam ediyor. İsrail’in kısıtlı miktarda un ve yakıtın girmesine izin vermesi nedeniyle güneydeki Han Yunus kentinde üretim yapan tek fırın var. Filistinliler, ekmek alabilmek için fırının önünde uzun kuyruklar oluşturuyor, ekmek alabilmek için büyük çaba harcıyor.

YİYECEK, SU VE İLAÇ GİRİŞİNE ENGEL

İsrail’in Gazze Şeridi'nin kuzeyine bulunan Cibaliya Mülteci Kampı ve Beyt Lahiya beldesine yoğun hava ve topçu bombardımanına devam ediyor. 20 gündür ardı ardına katliam gerçekleştirerek bölgede yaşayan Filistinlileri göçe zorluyor. İsrail ayrıca bölgedeki on binlerce Filistinli üzerindeki ablukasını sıkılaştırıyor ve yiyecek, su, yakıt ve ilaç girişini engelliyor.

Gazze'deki Filistin hükümeti, İsrail ordusunun, geçen günlerde Gazze'nin kuzeyinde yerlerinden edilenlerin çadırlarını yaktığını, sahada infazlar gerçekleştirdiğini, tehcir planlarını hayata geçirmek ve burayı tampon bölgeye dönüştürmek için kasıtlı olarak aç bırakma politikası uyguladığını bildirdi.

Gazze’deki Sivil Savunma Müdürlüğü, gece saatlerinde yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun 5 sivil savunma görevlisini gözaltına alması, 3 mensubunu yaralaması ve tek itfaiye aracını bombalamasının ardından Gazze’nin kuzeyindeki faaliyetlerini durdurduklarını duyurdu.

HASTANELERDE İNSANİ KRİZ YAŞANIYOR

AA’ya konuşan bir hastane yetkilisi, İsrail’in, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Kemal Advan, El Avde ve Endonezya Hastanelerine uyguladığı ablukanın sürdüğünü, giriş çıkışlarda personel ve hastaların hedef alındığını, hastanelerde ciddi bir insani krizin baş gösterdiğini kaydetti.

Görgü tanıklarına göre İsrail ordusu, vatandaşların kuzeydeki bölgelerden zorla tahliyesiyle eş zamanlı olarak kuzeydeki bu bölgelere yönelik bombardımanlarını da sürdürüyor.

Aksa Şehitleri Hastanesi’nden bir yetkili, İsrail’in Gazze Şeridi’nin orta kesimindeki Megazi Mülteci Kampı’nın kuzey doğusuna düzenlediği topçu saldırısı sonucu 1 çocuğun öldüğünü, yaralıların olduğunu söyledi.

Görgü tanıkları, Megazi ve Bureyc Mülteci Kamplarının doğusundaki yerlerin yoğun şekilde topçu saldırısına maruz kaldığını ve İsrail askerlerinin bu bölgede sınırlı bir ilerleyiş gösterdiğini ifade etti.

İsrail ordusu, Refah kentinin merkezinde bulunan Şabura Kampı ile kentin kuzeydoğusundaki Hırbet el-Ades bölgesine de yoğun hava saldırıları düzenledi.

İSRAİL GAZZE'NİN KUZEYİNDEKİ FİLİSTİNLİLERİ GÖÇE ZORLUYOR

İsrail ordusu, 6 Ekim 2024'te başta Cibaliya Mülteci Kampı olmak üzere Gazze'nin kuzeyine kara saldırısı başlattı. Saldırılar nedeniyle Cibaliya Mülteci Kampı başta olmak üzere Gazze'nin kuzeyindeki bölgelerde kalan Filistinliler zorla yerlerinden ediliyor.

Bu adımın, daha önce İsrail basınına yansıyan ve "generallerin planı" olarak bilinen, İsrailliler için yerleşim yeri hazırlığı yapmak amacıyla Filistinlilerin Gazze'nin kuzeyinden tahliye edilmesi adına atıldığı düşünülüyor.

FİLİSTİNLİ SAĞLIK GÖREVLİLERİ YARALANDI

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusu tarafından yapılan topçu ateşinin ez-Zuveyde beldesindeki Selahaddin Caddesi üzerinde sağlık çalışanlarını taşıyan bir yolcu otobüsünün yanına düştüğü bildirildi.

Otobüsün yanına düşen top mermisinden dağılan şarapnel parçalarıyla çok sayıda sağlık çalışanının yaralandığı bilgisi verildi. Açıklamada, yaralanan sağlık çalışanlarının sayısı ve durumu hakkında ayrıntılı bilgiye yer verilmedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

TUSAŞ saldırısında öldürülen taksi şoförü Murat Arslan defnedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa