24 Ekim 2024 20:33

Sağlık çalışanları 33 haftadır "vergide adalet" istiyor

İstanbul Tabip Odası ve SES İstanbul Şubeleri, “Vergide Adalet” eylemlerinin 33'üncü haftasında, vergi adaletinin sağlanmasını ve sağlık hizmetlerinin ticarileşmesine son verilmesini talep etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İstanbul Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri, “Vergide Adalet” eylemlerinin 33. haftasında Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Vergi oranı üst sınırı yüzde 15 olana dek her çarşamba süresiz eylemdeyiz. Vergide adalet istiyoruz” yazılı pankart taşıyan sağlık çalışanları, “Eziyet yönetmeliğine hayır”, “Elini cebimizden çek”, “Sağlıkta dönüşüm yıkımına son” gibi sloganlarla tepkilerini dile getirdi. Sağlık çalışanları, vergi adaletinin sağlanmasını ve sağlık hizmetlerinin ticarileşmesine son verilmesini talep ederek, mücadelelerine devam edeceklerini belirttiler. “Gelirde ve vergide adalet sağlanana kadar sesimizi duyurmakta kararlıyız,” diyen sağlık emekçileri, her hafta gerçekleştirdikleri eylemleri sürdüreceklerini ifade ettiler.

"YARATTIKLARI SAĞLIK SİSTEMİNİN SONUCU"

Sık sık “Sağlıkta ticaret ölüm getirir” sloganlarının atıldığı eylemde ilk sözü İstanbul Tabip Odası’ndan Dr. Turan Karakaş aldı. Dr. Turan Karakaş, yaşanan sorunların, mevcut sağlık sisteminin doğal sonucu olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bir ülkede bebekler ölüyorsa, kadınlar ölüyorsa, çocuklar yetersiz besleniyorsa, doktorlar, hemşireler hayatını kaybediyorsa bunun sorumlusu bellidir. Bu sonuçları yaratanlar hesap vermeli.”

"SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM YIKIMI HIZLANDIRDI"

KESK Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Nursel Yücesoy ise, sağlıkta dönüşüm programının sağlık sistemini piyasalaştırdığına dikkat çekti. Yücesoy, sağlık kurumlarının birer ticarethaneye dönüştürüldüğünü vurgulayarak, “Kurumlarımız ticarethaneye, hastalarımız müşteriye dönüştürülmüştür. Bugün özel hastanelerde oluşturulan çeteler yüzünden 12 bebeğimizi kaybettik. Kamu hastanelerindeki yoğun bakım yatak sayısı, özel hastanelerden daha az. Böyle bir sağlık sistemi olamaz” diye konuştu.

"SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKTÜ"

SES Şişli Şube Eş Başkanı Fadime Kavak Sevim de hükümetin sağlık politikalarını eleştirdi. 2002’den bu yana iktidarda olan AKP’nin sağlık sisteminde büyük başarısızlığa imza attığını dile getiren Sevim, “2002 yılından beri bu ülkeyi yöneten iktidar, sağlıkta başarıdan bahsediyor ama ortada başarısızlık tablosu var. Özel hastanelerde 12 bebeğimiz öldü. Bu canların hesabını kim verecek?​” diyerek hükümetin sağlıkta dönüşüm politikalarını eleştirdi.

"ÇETELER SAĞLIK ALANINDA CİRİT ATIYOR"

Basın açıklamasını SES Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi İş Yeri Temsilcisi Handan Mısıroğlu Arık okudu. Arık, Türkiye’de sağlık hizmetlerinin ticari bir alana dönüştüğünü ve bu durumun halk sağlığına büyük zarar verdiğini belirtti. “Sağlık kâr amacıyla yönetilemez,” diyen Arık, “Sağlık hizmetlerini ticari alana açan, rekabete dayalı sağlık sistemi tercihini sürdüren hükümet; yolsuzluklara, hırsızlıklara, insan sağlığını hiçe sayan çetelerin oluşmasına zemin hazırlamıştır. Bu sistem çöküyor. Halk da sağlık çalışanları da zarar görüyor” ifadelerini kullandı.

"VERGİ ADALETSİZLİĞİ HÜKÜMETİN SUÇU"

Arık, vergideki adaletsizliğin de sağlık çalışanlarının maaşlarını erittiğini belirtti. “Giderek yoksullaşan halktan alınan yüksek vergiler, özel sağlık şirketlerine aktarılıyor. Bu şirketler yeterince denetlenmiyor ve hastaneler kapanırken, sağlık çalışanları mağdur ediliyor,” dedi.

YOKSULLUK ARTIYOR, HALK TEMEL İHTİYAÇLARINI KARŞILAYAMIYOR

İstanbul Planlama Ajansı’nın raporuna da değinen Arık, halkın temel yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını belirtti. “İstanbulluların %62,5’i evlerini yeterince ısıtamıyor, %34’ü taze sebze ve meyveye ulaşamıyor, %58’i iki günde bir et, tavuk ya da balık yiyemiyor. Yoksulluk giderek derinleşiyor,” dedi.

VERGİDE ADALET TALEBİ BÜYÜYOR

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın, 20 Ekim 2024 tarihli mitinginde dile getirdiği “Vergi dilimi %15’e sabitlensin” talebine de atıfta bulunan Arık, vergi adaletsizliğinin toplumun tüm kesimlerinde tepkiyle karşılandığını belirtti. Arık, sağlık çalışanlarının taleplerini yineleyerek şunları söyledi: “Vergi dilimi %35’i buldu, bunu kabul etmiyoruz. %15’e sabitlenmesini talep ediyoruz. Taleplerimiz karşılanana dek her çarşamba eylemlerimize devam edeceğiz.” (İstanbul/Evrensel)

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli’de patlamanın yaşandığı bina mühürlendi, 59 kişi tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa