24 Ekim 2024 23:01

Asgari ücrete ‘eksi zammı’ ABD’den duyurdular

Bakan Şimşek ve MB Başkanı Karahan, ABD sermayesi ile yapılan görüşmede asgari ücrete ilişkin konuştu. Açıklamalar enflasyon hedefinin altında bir asgari ücret zammına hazırlanıldığını gösterdi.

Fotoğraflar: DHA&AA

Paylaş

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Türkiye’de ücretlilerin en az 60’ının geliri olan asgari ücrete ilişkin Washington’da konuştu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Washington’da sermayedarlarla görüştü. Bloomberg'e konuşan ve Karahan'ın Çarşamba günkü yatırımcılarla toplantısından edinilen bilgilere atıfta bulunan kaynaklara göre yetkililer yüzde 25 civarı asgari ücret artışının 2025 enflasyon görünümüyle uyumlu olacağı mesajını verdi. Buna göre Merkez Bankasının 2024 yılı enflasyon hedefi olan yüzde 41.5, asgari ücret zammının üzerinde olacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, İşçi konfederasyonları ve işçilerin taleplerine rağmen yıl içinde asgari ücret zammına ilişkin soruları IMF tarafından ABD’de düzenlenen toplantıda yanıtladı. "Asgari ücret sendikaların, işverenlerin ve hükümetin müzakereleri sonucu belli oluyor, şu aşamada benim yorum yapmam uygun olmaz” ifadelerini kullanan Şimşek, ardından bir numaralı önceliklerinin fiyat istikrarını sağlamak olduğunu söyledi.

MERKEZ BANKASI ‘TALEP KISILACAK’ DİYOR

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu tarafından hazırlanan toplantı özetinde, gıda enflasyonu başta olmak üzere enflasyonun ana eğiliminde artış görüldüğü kaydedildi.

Merkez Bankasına göre talepte daralma hâlâ ‘ılımlı’ yavaşlarken, ağustos ayında sanayi üretim endeksi yüzde 5.3 geriledi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Didim Kadın Platformu: İstanbul Sözleşmesine dönülsün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa