Orta Afrika Cumhuriyeti tezkeresi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi
TSK'nin Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki BM misyonlarına katılımına ilişkin tezkere Meclisten geçti.
Fotoğraf: Volkan Furuncu/AA
Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK), Birleşmiş Milletlerin (BM) Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki harekat ve misyonlarına katılımına ilişkin verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
Tezkere üzerinde Saadet Partisi Grubu adına söz alan Bursa Milletvekili Cemalettin Kani Torun, bugün dünyada devam eden 28 aktif çatışmadan sekizinin Afrika kıtasında yaşandığını belirtti.
Torun, Orta Afrika Cumhuriyeti'nin de halkın insani yardıma muhtaç hale geldiğini söylerken BM, Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonuyla (MINUSCA) sivillerin korunduğunu savunarak tezkereye onay vereceklerini anlattı.
İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, BM barış misyonlarına kategorik olarak olumsuz bakmadıklarını ancak tezkereyle ilgili bazı tereddüt ve sorularının bulunduğunu söyledi.
Bu tezkere doğrultusunda Orta Afrika Cumhuriyeti'nde sadece birkaç polisin olduğunu dile getiren Ergun, ilgili bakanların parlamentoyu bilgilendirmesini istedi.
Sadece polisleri yurt dışında görevlendirmek için böyle bir tezkereye ihtiyaç olmadığını belirten Ergun, "Ancak TSK için çıkarılması gereken bir tezkereyi uzatmamızı istiyorsunuz. Üstelik bu yetki konusunda, şümul ve mahiyetini Sayın Cumhurbaşkanı'nın keyfiyetine bırakarak, bizden açık çek imzalamamızı istiyorsunuz. Bu, partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne bağlı yaşadığımız yeni bir garabet türüdür. Bu konuda iktidar hem bizleri hem de kamuoyunu tatmin edecek bir açıklama yapmadığı sürece İYİ Parti olarak bizim bu tezkereye 'Evet' dememiz mümkün değildir. Eğer bu tezkere konusundaki çekincelerimiz giderilirse ve ihtiyaç hasıl olursa destek vermekten geri durmayız" diye konuştu.
MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Türkiye ile Afrika arasındaki ilişkilerin ticaret, eğitim, savunma ve kültürel alanda giderek gelişerek stratejik işbirliği olarak devam ettiğini belirtti. Özdemir bu nedenle tezkereye olumlu yönde oy vereceklerini söyledi.
DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, 6,1 milyonluk nüfusun 3,4 milyonunun tamamen yardımlara bağımlı yaşadığını söyledi.
Bundan dolayı MINUSCA'nın çalışma faaliyetlerini değerli bulmakla birlikte eksik olduğunu dile getiren Cupolo, "Bu yardımın onlara ulaşması gerekiyor ama insanların tek ihtiyacı yardım değildir. O yüzden bütünlüklü yaklaşmak gerekiyor" dedi.
"AKP BİR ŞEKİLDE BİR YERDEN DÜŞMAN BULUR"
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, AKP'nin dış politikasını eleştirdi.
AKP'nin dış politikasının çelişkili olduğunu söyleyen Emir, şöyle konuştu:
"Halkımızın giderek yoksullaşması, eğitimin ve sağlığın çürümesi, toplumsal barışımızın yok edilmesi gibi her tür sorunun altında ezilen AKP iktidarı, bir şekilde bir yerden düşman bulur. O düşmanla bir süre oyalanır ve bütün halkımıza 'Şimdi sırası değil yoksulluğu, açlığı, işsizliği, yolsuzluğu konuşmanın, arkama sıralanın ve biz şu beka sorununu bir atlatalım.' diyor. Bu düşman bir gün Amerika'dır, bir gün AB'dir, bir gün Hollanda'dır, bir gün Mısır'dır, bir gün Yunanistan'dır, uzunca bir süre Suriye oldu, bugün de İsrail."
Erdoğan'ın İsrail'e yönelik açıklamalarını anımsatan Emir, "Cumhurbaşkanı ve Başkomutan olarak 'İsrail'in bir sonraki hedefi biziz.' demek ve bunun altına hiçbir gerçekçi temel, kanıt koyamamak son derece vahimdir. Bir an için doğru olduğunu düşünsek bile bir Cumhurbaşkanı'nın söylememesi gereken bir gerçekliktir. Varsa böyle bir şey, kısa, orta, uzun vadeli tedbirlerinizi alırsınız ve yaşama geçirirsiniz." değerlendirmesinde bulundu. (HABER MERKEZİ)