25 Ekim 2024 07:53

Evrensel’in manşeti | Asgari ücrete 17-25 operasyonu

2025 bütçesi üzerinden yapılan hesaplamalar asgari ücrete yüzde 17 zam planlandığını gösterdi. Sermaye çevreleri yüzde 25’i de ‘üst sınır’ olarak dayatıyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Erdoğan-Şimşek programının ücretlere yönelik saldırganlığının sertleşeceğine dair işaretler artıyor. 2025 bütçesi üzerinden yapılan hesaplamalar asgari ücrete yüzde 17 zam planlandığını gösterdi. Sermaye çevreleri yüzde 25’i de ‘üst sınır’ olarak dayatıyor. IMF’nin Türkiye komiseri de asgari ücreti değil sosyal yardımı artırın talimatı verdi.

BÜTÇEDEN GÖRÜNEN YÜZDE 17

Merkez Bankasının eski ekonomistlerinden Selva Baziki, 2025 bütçe taslağı üzerinden yaptığı hesaplamalara dayanarak, bütçenin asgari ücrete yüzde 17 oranında zam öngörüsüyle hazırlandığını söyledi. Baziki bu hesaba gelir vergisi istisnası, iş gücü artışı ve 2024 yılı üzerinden öngörülen ekonomik büyüme verileri üzerinden ulaştığını dile getirdi.

IMF: ZAM YAPMA, SADAKA VER

IMF’nin Türkiye Şefi James Walsh, asgari ücret zammının enflasyonu körükleyeceğini iddia ederek, “2025’te ücret artışı yerine yoksullara yardıma odaklanın” talimatı verdi. Walsh’a göre “Türkiye’yi yönetenler de bu mecburiyetin farkında”. IMF gibi uluslararası kuruluşlar ve sermaye çevreleri ‘piyasa beklentisi’ adı altında yüzde 25 zammı ‘üst sınır’ olarak dayatıyor.

MERKEZİN SAVAŞ PAROLASI: TALEPTE DARALMA ŞART

Hükümetin ücretleri ve çiftçi fiyatlarını baskılayarak enflasyonu dizginleme programı duvara çarptı. Merkez Bankası raporuna göre enflasyondaki artış sürdü. Şirket kârlarına ilişkin mesaj vermeyen Merkez yine ‘talepte daralma şart’ diyerek ücretlerin daha fazla baskılanacağı mesajı verdi. 

2025’TE ASGARİ ÜCRET

  • %17 zam yapılırsa 19 bin 892 TL
  • %25 zam yapılırsa 21 bin 252 TL

KADIKÖY’DE GREV KARARI ASILDI

DİSK/Genel-İş’in örgütlü olduğu Kadıköy Belediyesinde toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine işçiler belediye binasına grev kararını astı. Grev tarihi 19 Kasım.

BURASI BAŞPINAR’DIR BENİM ABİM

Burası Başpınar’dır benim abim. Emeğimiz üç kuruş, kanımız beş kuruştur bizim. Kolumuz kopar, makineler durmaz. Terimiz çok, maaşımız azdır. Bankalarla davalık, eş dosta borçluyuz...

ÖNCEKİ HABER

Fethullah Gülen, Pensilvanya'daki çiftliğe gömüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa