25 Ekim 2024 10:17

Putin: Müzakere konusunda top Ukrayna tarafında

Putin, Genişletilmiş BRICS+ Liderler Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada "Ukrayna yönetimi müzakere etmeyi istemiyor buna hazır değiller ancak top onların tarafında" dedi.

Fotoğraf: Sefa Karacan/AA

Paylaş

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Ukrayna yönetimi müzakere etmeyi istemiyor çünkü savaş durumunun kaldırılması, bunun ardından da başkanlık seçiminin yapılması gerekiyor. Demek buna hazır değiller ancak top onların tarafında" dedi.

"ORTAK ÜLKELERİN LİSTESİ ÜZERİNDE ANLAŞMAYA VARILDI"

Putin, Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da yapılan Genişletilmiş BRICS+ Liderler Toplantısı'nın ardından basın toplantısı düzenledi.

Kazan’daki zirveye 35 ülkenin katılım gösterdiğini, BRICS’in genişlemesine ilişkin bir yol haritası üzerinde anlaştıklarını belirten Putin, "BRICS ülkeleri, genişleme yolunda ilk aşama olarak birlik için ortak ülkelerin bir listesi üzerinde anlaşmaya vardı" dedi. Birlikle ilgili ülkelere davet gönderileceğini anlatan Putin, "Bugünkü ve dünkü etkinliklere katılan bazı ülkeler, BRICS’in çalışmalarına tam katılım yönünde öneri ve taleplerini bize ilettiler. Daha sonra biz, gelecekteki ortak ülkelere bu sıfatla davet ve önerimizi göndereceğiz. Çalışmalarımıza katılım konusunda olumlu yanıt aldığımızda kimin bu listede yer aldığını ilan edeceğiz. Tam cevap almadan şimdi açıklamak doğru olmaz." diye konuştu.

"ULUSAL PARA BİRİMLERİ İÇİN ADIM ATIYORUZ"

Şu anda SWIFT’e bir alternatif yaratmadıklarını söyleyen Putin, "Yine de uluslararası ödemelerdeki sorunlar önemli. Bu yüzden ulusal para birimlerinin kullanılmasına yönelik adımlar atıyoruz" ifadelerini kullandı. Rusya, Çin ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin ekonomide hızlı bir gelişme sağlamasının beklendiğine işaret eden Putin, Güney Asya ve Afrika ülkelerinin de ekonomik büyüme alanında ön plana çıkacağını söyledi. Putin, BRICS’te bu bölgelere yatırım hedefleyen bir platformun kurulmasını hedeflediklerini, BRICS bünyesindeki Yeni Kalkınma Bankası temelinde bir çalışma grubu oluşturacaklarını kaydetti.

"FİLİSTİN DEVLETİNİN KURULMASI GEREKİYOR"

Bölgede çatışmaların büyümesinin ve büyük bir savaşa dönüşmesinin istenmediğini savunan Putin, Filistin devletinin kurulması ve BM Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanması gerektiğini belirtti.

"YENİ MÜZAKERE TEKLİFİ GERİ ÇEKİLDİ"

 

Rusya’nın savaş halinde olduğu Ukrayna ile yeniden müzakere başlatma ihtimalini değerlendiren Putin, Türkiye üzerinden Ukrayna’nın isteği üzerine geçenlerde yeni bir müzakere teklifi aldıklarını söyledi, "Geçenlerde Sayın Erdoğan’ın danışmanı, New York’tan arayarak müzakereler için yeni teklifin olduğunu söyledi. Bunu kabul ettim. Bunun yapılabileceğini söyledim. Ertesi gün Kiev yönetiminin başı, bizimle herhangi bir müzakere yapmayacağını bildirdi. Ukrayna yönetimi müzakere etmeyi istemiyor çünkü savaş durumunun kaldırılması, bunun ardından da başkanlık seçiminin yapılması gerekiyor. Demek, buna hazır değiller ancak top onların tarafında" diye konuştu. Putin, "sahadaki gerçeklere dayanarak her türlü barış teklifini değerlendirmeye hazır olduklarını" savundu.

Rusya ordusunun Ukrayna’daki cephede ilerlediğini ve Ukrayna’nın sahada "ciddi" kayıplar verdiğini iddia etti, "Ukrayna, sadece geçen yıl karşı saldırıda 16 bin, son bir ayda ise Kursk yönünde 26 bin askerini kaybetti." dedi.

Batı’nın Ukrayna’daki çatışmalara dahil olduğunu savunan Putin, NATO askerlerinin Ukrayna ordusunun operasyonlarında yer aldığını iddia etti ve NATO'nun Ukraynalı askerlere eğitim verdiğini, Ukrayna’nın NATO’ya ait yüksek teknoloji silahları kullandığını söyledi.

TRUMP'IN TEHDİT SÖZLERİNE YANIT

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın, "Putin’i Ukrayna’ya saldırması halinde Moskova’ya saldırmakla tehdit ettiği" yönündeki açıklamasıyla ilgili soruyu cevaplayan Putin, bunu hatırlamadığını ve bunun ciddiye alınmaması gerektiğini belirtti, "Herkesi tehdit edebilirsiniz ancak Rusya'yı tehdit etmenin bir anlamı yok çünkü bu bizi canlandırıyor" ifadesini kullandı. Putin, Trump’ın Ukrayna’da savaşı sonlandırma isteğine önem verdiklerini söyledi.

ABD ile başkanlık seçiminden sonra etkileşime açık olduklarını dile getiren Putin, seçimlerin ardından ikili ilişkilerin yönünün ABD'ye bağlı bulunduğunu, Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle de etkileşime açık olduklarını kaydetti.

KUZEY KORE İLE ORTAKLIK ANLAŞMASI İMZALANDI

Kuzey Kore askerlerinin, Ukrayna’da savaşmak üzere Rusya’da bulunduğuna dair ortaya çıkan görüntülerle ilgili soruyu yanıtlayan Putin, “Görüntüler ciddi bir şey. Görüntü varsa onlar bir şey yansıtıyor demek. Şunu hatırlatmak istiyorum. Ukrayna’da gerginliğin artmasına Rusya’nın eylemleri değil özellikle ABD’nin desteklediği 2014’teki darbe yol açtı" dedi.

Kuzey Kore ile kapsamlı ortaklık anlaşması imzaladıklarını hatırlatan Putin, "Kuzey Kore yönetiminin yaptığımız anlaşmaları ciddiye aldığından hiçbir zaman şüphe etmedik ancak bu anlaşmanın 4. maddesi gereği neyi ne şekilde yapacağımız bizim işimiz. Öncelikle bu anlaşmanın 4. maddesinin uygulanmasına ilişkin müzakerelerin yapılması gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

ÖNCEKİ HABER

İsrail Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'a saldırdı: 10'u çocuk 38 Filistinli öldü

SONRAKİ HABER

Menzil tarikatı mal paylaşımı için kendi özel mahkemesini kurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa