25 Ekim 2024 11:37

Kuzey Kore askerleri tartışması: ‘ABD müdahale etmeli’

Kuzey Kore’nin Ukrayna’ya karşı savaşmak üzere Rusya’ya asker göndermesine ilişkin açıklama yapan ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Turner, “ABD askeri eylemi düşünmeli” dedi.

Kim Jong-un ve Vladimir Putin | Fotoğraf: Kremlin

Paylaş

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Ana Müdürlüğü (GUR), Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore) askeri birliklerinin Rusya’nın Kursk bölgesine getirildiği açıklaması yaptı. Putin görüntüleri yalanlamazken, ABD’li yetkililerden “ABD askeri olarak eyleme geçmeli” yorumu geldi.

Yazılı açıklamada, Rusya’da eğitim alan ilk Kuzey Kore askeri birliklerinin Ukrayna’ya karşı savaşa dahil oldukları iddia edilerek, “Doğu Rusya’nın eğitim alanlarında eğitilen Kuzey Kore’nin ilk askeri birimleri, Rusya-Ukrayna savaşının savaş bölgesine çoktan ulaştı. Bunların, özellikle 23 Ekim 2024’te Rusya Federasyonu’nda Kursk bölgesinde ortaya çıktığı kaydedildi” ifadeleri kullanıldı.

Ukrayna istihbarat yetkililerine göre Kuzey Kore’den yaklaşık 12 bin asker gönderildi, aralarında 500 subay ve üç general de bulunuyor.

ZELENSKİY: 27-28 EKİM’DE KONUŞLANACAKLAR

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy dün konuyla ilgili yeni bir açıklama daha yaptı.

Zelenskiy, “İstihbarata göre 27-28 Ekim’de Rusya, ilk Kuzey Koreli askerleri muharebe bölgelerine konuşlandıracak. Bu, Kazan’da bugünlerde dolaşan dezenformasyonların aksine Rusya’nın açıkça gerilimi tırmandırma adımıdır” ifadelerini kullandı.

Zelenskiy, Kuzey Kore’nin çatışmalara fiilen dahil olmasının engellenmesinin gerektiğini söyledi.

ABD’Lİ VEKİLDEN ‘ASKERİ EYLEM’ YORUMU

Bu arada ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Turner, “Kuzey Kore birliklerinin Ukrayna’yı işgal etmesi halinde ABD’nin doğrudan askeri eylemde bulunmayı düşünmesi” gerektiğini savundu.

Turner, X hesabından yaptığı paylaşımda, “Kuzey Kore birlikleri Ukrayna’nın egemen topraklarını işgal ederse, ABD’nin Kuzey Kore birliklerine karşı doğrudan askeri eylemde bulunmayı ciddi olarak düşünmesi gerekir” ifadesini kullandı. ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin’in, Kuzey Kore’nin Ukrayna ile savaş halindeki Rusya’ya destek için asker sevk ettiği iddialarını doğruladığını hatırlatan Turner, “ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Kuzey Kore birliklerinin bu çatışmaya girmesinin ABD için kırmızı çizgi olduğunu açıkça bildirmesi gerektiğini” belirtti.

Turner, “Eğer Kuzey Kore birlikleri Rusya topraklarından Ukrayna’ya saldırırsa, Ukrayna’nın karşılık vermek için Amerikan silahlarını kullanmasına izin verilmelidir” değerlendirmesinde bulundu.

PUTİN YALANLAMADI: GÖRÜNTÜ VARSA BİR ANLAMI VAR

Rusya Lideri Putin, BRICS zirvesi kapanışında yaptığı konuşmada Kuzey Kore askerlerinin, Ukrayna’da savaşmak üzere Rusya’da bulunduğuna dair ortaya çıkan görüntülerle ilgili soruyu yanıtladı. Putin, “Görüntüler ciddi bir şey. Görüntü varsa onlar bir şey yansıtıyor demek. Şunu hatırlatmak istiyorum. Ukrayna’da gerginliğin artmasına Rusya’nın eylemleri değil özellikle ABD’nin desteklediği 2014’teki darbe yol açtı” dedi.

Kuzey Kore ile kapsamlı ortaklık anlaşması imzaladıklarını anımsatan Putin, Rus parlamentosunun alt kanadı Devlet Dumasının bu anlaşmayı onayladığı bilgisini paylaştı. Putin, “Kuzey Kore yönetiminin yaptığımız anlaşmaları ciddiye aldığından hiçbir zaman şüphe etmedik ancak bu anlaşmanın 4. maddesi gereği neyi ne şekilde yapacağımız bizim işimiz. Öncelikle bu anlaşmanın 4. maddesinin uygulanmasına ilişkin müzakerelerin yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Putin, Ukrayna ile olası müzakere konusunda ise “top Ukrayna’da” açıklaması yaptı. Ancak Ukrayna’nın müzakere istemediğini söyledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Merkez Bankası reel kesim güven endeksi verilerini açıkladı

SONRAKİ HABER

Zihinsel engelli kız çocuğuna cinsel istismardan yargılanan bekçi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa