25 Ekim 2024 12:01

Dünya Tabipleri Birliği TTB’ye destek kararını yineledi

Dünya Tabipleri Birliği Genel Kurulu Helsinki’de yapıldı. Genel kurulda Helsinki Bildirgesi 60. yılında revize edilerek kabul edilirken, TTB’ye destek kararı yinelendi.

Fotoğraf: TTB

Paylaş

Dünya Tabipleri Birliği (DTB) Genel Kurulu, 16-19 Ekim 2024 tarihlerinde Finlandiya’nın başkenti Helsinki’deki Scandic Marina Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Toplantıya Türk Tabipleri Birliği’ni (TTB) temsilen Dr. Murat Civaner ve Dr. Onur Naci Karahancı katıldı.

Genel kurulda DTB Başkanlığı görevini TTB’nin 76. Büyük Kongresi’ne de katılmış olan Malezya Tabipleri Birliği önceki dönem Başkanı Dr. Ashok Philip devralırken; 2025 yılı başkanlığı seçimini de geçerli oyların yaklaşık yüzde 80’ini alan Kenya Tabipleri Birliği önceki dönem Başkanı Dr. Jacqueline Kitulu kazandı.

Genel kurulda insanlar üzerindeki tıbbi araştırmalar ile ilgili etik ilkelere yer veren, DTB’nin 1964’te düzenlenen 18. Genel Kurulu’nda kabul edilip ilerleyen yıllarda katkılarla geliştirilen Helsinki Bildirgesi’nin yeni revizyonu üzerine Dr. Jack Resneck Jr. tarafından bir sunum yapıldı. Sunum sonrası 60. yılında yenilenen Helsinki Bildirgesi kabul edildi.

DTB, yaşadığı politik baskılar karşısında TTB’ye desteğini yineleme kararı da aldı. Karar metninde TTB’ye yönelen baskıların durdurulması, evrensel mesleki tıp değerleri ve insan hakları düzenlemelerine saygı duyulması çağrısı yer aldı.

Genel kurulda ayrıca Dr. Michael Marmot tarafından “Toplumsal Adalet ve Sağlıkta Eşitlik” başlıklı bir sunum da yapıldı. Eşitsizliklerin ve hükümetler tarafından “tasarruf” adı altında yürütülen politikaların yüzbinlerce önlenebilir ölüme yol açtığının bilimsel kanıtlara dayanılarak gösterildiği sunumda, hekimlerin daima bilimsel doğruları dile getirmeleri gerektiğinin altı çizildi. Sunum haberinin tamamı için tıklayın.

Genel kurulda kabul edilen tutum belgelerinden biri de İsrail’in Gazze’ye yönelik bir yılı aşan saldırıları ile ilgiliydi. Metinde tüm tarafların evrensel insan hakları hukukuna uygun hareket etmesi, Gazze’ye yönelik tıbbi yardımların ve çalışanlar dahil her türlü yardımın geçişine izin verilmesi ve tüm insan hakları ihlallerinin soruşturulması çağrıları yer aldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Zihinsel engelli kız çocuğuna cinsel istismardan yargılanan bekçi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa