25 Ekim 2024 16:01

Sınıf birleştirme kararına isyan eden veliler birleşti, geri adım attırdı

Kocaeli’de "tasarruf" gerekçesiyle ücretli öğretmenlerin sözleşmesini feshedip sınıfları birleştirmek isteyen İl Milli Eğitim Müdürlüğü velilerin isyanı üzerine geri adım attı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Gözde MEYDAN
Kocaeli

Kamuda tasarruf gerekçesiyle okullara temizlik ve güvenlik personeli almayan iktidarın yereldeki temsilcileri, sınıfları birleştirerek öğrencileri kalabalık sınıflara mahkum etme peşinde. 24 Ekim günü Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Kışladüzü İlkokuluna gönderilen yazıda sınıfların birleştirileceği, norm fazlası öğretmenlerin başka okullara gönderileceği ve ücretli öğretmenlerin tasarruf tedbirleri kapsamında sözleşmelerinin yenilenmeyeceği iddia edildi. Sınıf mevcutlarının 60 kişiye çıkacağını duyan velilerin büyüyen tepkisi ve okul önünde eylem yapma kararı alması kazanım getirdi. İl Milli Eğitim Müdürlüğünün geri adım attığı duyuruldu. 

"EYLEM YAPACAKTIK"

Karara tepki gösteren veliler, Körfez İlçe Milli Eğitim müdürü ile görüşmeye gideceklerini, görüşmenin ardından da okul önünde bir eylem yapacaklarını duyurmuştu. 25 Ekim Cuma günü Körfez İlçe Milli Eğitim müdürü ile görüşen veliler, sınıf birleştirme ve ücretli öğretmenlerin anlaşmalarının feshedilmesi kararının okul bazında geri alındığını dile getirerek görüşmede okulun var olan diğer sorunlarını dile getirdiklerini anlattı. Kararın geri çekilmesine sevindiklerini dile getiren kadınlar, okul önünde yapacakları eylem kararını geri çekti.

"NEDEN BASINA SÖYLEDİNİZ?"

Yapılan görüşmeye dair bir veli şu bilgileri verdi: “Müdür, sınıf mevcudunun düşmesi veya ücretli öğretmenin istifa etmesi koşullarında sınıfların birleştirileceğini ama şimdilik böyle bir durum olmadığını söyledi. Okuldaki ders saatlerinin 40 dakikadan 30 dakikaya indirilmesini de gündeme getirdik. Biz ders süresinin düşmesini istemiyoruz dediğimizde müdür ‘Dersleri 40 dakika yaparım ama sınıfları birleştiririm’ cevabını verdi. Biz de sınıfların birleşmesi kararına karşı çıktığımızı söyledik.” Veliler, müdürün ‘Neden basına yansıttınız’ diye kendilerine sitem ettiğini belirterek yaptıkları sosyal medya paylaşımlarını da kaldırmalarını istediğini aktardı. 

ZATEN İKİLİ EĞİTİM VAR

Müdürün sınıf birleştirme ve ücretli öğretmenlerin sözleşmesinin feshedilmesi kararının il genelinde olduğunu ve pek çok okulda uygulanmaya başlanacağını aktardığını anlatan veliler “Biz birleştik, gittik görüştük, karar değişti. Tüm velilerin böyle yapması gerekiyor. Sınıf mevcutları zaten kalabalık. Tasarruf eğitimden yapılmamalı” tepkisini göstererek eğer yine aynı sorunlar yaşanırsa yine birleşeceklerini söylediler. Kışladüzü İlkokulunda 3 yıl önce ikili eğitime geçildi ve yan binadaki ortaokul öğrencilerinin de ilkokul binasına alındı. Mahalledeki bir lisenin de tadilata girmesi ve ortaokul binasına taşınması sebebiyle 3 yıldır ilkokul ve ortaokul öğrencileri aynı binada ikili eğitim alıyor.

İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ: ŞAŞKINIM, TASARRUFLA İLGİSİ YOK

Konuyla ilgili aradığımız Körfez İlçe Milli Eğitim Müdürü Sergülen Kurt ise okullara iletilen böyle bir yazı olmadığını ve bu haberlerin çıkmasını şaşkınlıkla karşıladığını dile getirdi.  Mevzuat gereği sınıf mevcutları 15-16 ya da daha az olan şubeleri birleştirmek gibi bir düzenlemeye gidebildiklerini anlatan Kurt “Bunun kesinlikle kamuda tasarrufla bir ilgisi yok. Her okulda olan rutin bir uygulama. Böyle bir durumda da örneğin, bir şubede ücretli öğretmen var diğerinde kadrolu varsa, siz olsanız çocuğunuzu hangi sınıfa vermek istersiniz? Bu işin eğitimini donanımını almış kadrolu bir öğretmeni tercih etmez misiniz? Biz çocuklarımızın geleceğini düşünerek yapıyoruz tüm uygulamalarımızı” dedi. Kurt, iddiaları yalanlamasına rağmen velilerle görüştük ve Kışladüzü İlkokulu’na ilişkin de böyle bir uygulamanın gündemde olmadığını ileri sürdü.

ÖNCEKİ HABER

Antep'ten fabrika işçisi: Barış şeffaflık gerektirir 

SONRAKİ HABER

Güçlendirme desteği bekleyen depremzedeler: "Ya ruhsat süreleri uzatılsın ya da ödemeler verilsin"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa