25 Ekim 2024 14:40

Milyarlarca lira teşvik alan SASA işçilerin ücretini ödemiyor

SASA Polyester’in 44 milyar yatırım teşvikiyle inşasına giriştiği PTA tesisinin inşaatında çalışan işçiler, 2 aydır ücretlerini alamadıklarını söyleyerek eylem yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

SASA’nın Polimer Cips Üretim Tesisleri ile birlikte 44 milyar lira yatırım teşvikinden faydalandığı PTA tesisinde inşaat işçileri 2 aydır ücretlerini alamıyor. Metropol İnşaat’ın yüklenici olduğu inşaatta Bismak Makine çalışanı işçiler 2 aydır ücretlerinin yatırılmadığını belirterek şantiye önünde basın açıklaması yaptı.

Tesis inşaatı, Gümrük Vergisi Muafiyeti, KDV İstisnası, KDV İadesi, Kurumlar Vergisi İndirimi, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, Vergisi Stopajı Desteği, Nitelikli Personel Desteği, Enerji Desteği gibi çok sayıda kalemde teşvik ve destek alıyor. İşçiler ise evine ekmek götürmekte zorlanıyor.

“EVİMİZE EKMEK GÖRÜRMEK İSTİYORUZ”

Yapı Ve Yol İşçileri Sendikası’nın (Yapı Yol-İş) gerçekleştirdiği eylemde işçiler “İnşaat işçisi köle değildir”, “SASA şaşırma, sabrımızı taşırma” sloganları ile alacaklarının ödenmesini istedi.  Üyelerinin 2 aydır ücretlerini alamadıklarını ifade eden Yapı Yol-İş MYK Üyesi ve Örgütlenme Sekreteri Barış Kaya “Üye arkadaşlarımız, sendikamıza başvuru yaptığında sorunu diyalog yolu ile çözmek için gerek SASA’ya, gerek ana yüklenici firma Metropol İnşaat’a, gerek Bismak’a mail yolu ile ulaştık. Tarafımıza hiçbir cevap verilmedi. Arkadaşlarımız evine iki aydır ekmek götüremedi. Elektriği kesilen, banka borcu olan arkadaşlarımız var.  Üye arkadaşlarımızla yaptığımız oylama sonucu buradayız. Biz evimize ekmek götüremeyeceksek kimsenin huzuru olmayacak” dedi.

“PRİMLERİMİZ ASGARİ ÜCRETTEN YATIYOR”

İşçilerin daha yüksek ücret almasına rağmen sigorta primlerinin asgari ücret üzerinden yatırıldığını dile getiren Barış, “Vergi kaçırıyorlar. Bizim geleceğimizle oynuyorlar. Emekli olduktan sonra çalışmak zorunda kalıyoruz. İş cinayetlerinde ölüyoruz. Verdikleri güvenlik ekipmanlarının hiçbiri standartlara uygun değil. Eğer bu haklar ödenmezse SASA’nın İstanbul’daki ofisinin önüne de gideceğiz” dedi.

İşçiler haklarını alana kadar şantiye önünde eyleme devam edeceklerini duyurdular. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Amedspor’a taraftar yasağı | Başkan Elaldı: Maça çıkmayacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa