Milyarlarca lira teşvik alan SASA işçilerin ücretini ödemiyor
SASA Polyester’in 44 milyar yatırım teşvikiyle inşasına giriştiği PTA tesisinin inşaatında çalışan işçiler, 2 aydır ücretlerini alamadıklarını söyleyerek eylem yaptı.
Fotoğraf: Evrensel
SASA’nın Polimer Cips Üretim Tesisleri ile birlikte 44 milyar lira yatırım teşvikinden faydalandığı PTA tesisinde inşaat işçileri 2 aydır ücretlerini alamıyor. Metropol İnşaat’ın yüklenici olduğu yaklaşık 7 bin işçinin çalıştığı inşaatta borulama montaj işini alan Metcon’un taşeronu Bismak bünyesinde çalışan işçiler 2 aydır ücretlerinin yatırılmadığını belirterek şantiye önünde basın açıklaması yaptı.
Tesis inşaatı, Gümrük Vergisi Muafiyeti, KDV İstisnası, KDV İadesi, Kurumlar Vergisi İndirimi, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, Vergisi Stopajı Desteği, Nitelikli Personel Desteği, Enerji Desteği gibi çok sayıda kalemde teşvik ve destek alıyor. İşçiler ise evine ekmek götürmekte zorlanıyor.
October 25, 2024
“EVİMİZE EKMEK GÖRÜRMEK İSTİYORUZ”
Yapı ve Yol İşçileri Sendikasının (Yapı Yol-İş) gerçekleştirdiği eylemde işçiler “İnşaat işçisi köle değildir”, “SASA şaşırma, sabrımızı taşırma” sloganları ile alacaklarının ödenmesini istedi. Üyelerinin 2 aydır ücretlerini alamadıklarını ifade eden Yapı Yol-İş MYK Üyesi ve Örgütlenme Sekreteri Barış Kaya “Üye arkadaşlarımız, sendikamıza başvuru yaptığında sorunu diyalog yolu ile çözmek için gerek SASA’ya, gerek ana yüklenici firma Metropol İnşaat’a, gerek Bismak’a mail yolu ile ulaştık. Tarafımıza hiçbir cevap verilmedi. Arkadaşlarımız evine iki aydır ekmek götüremedi. Elektriği kesilen, banka borcu olan arkadaşlarımız var. Üye arkadaşlarımızla yaptığımız oylama sonucu buradayız. Biz evimize ekmek götüremeyeceksek kimsenin huzuru olmayacak” dedi.
“PRİMLERİMİZ ASGARİ ÜCRETTEN YATIYOR”
İşçilerin daha yüksek ücret almasına rağmen sigorta primlerinin asgari ücret üzerinden yatırıldığını dile getiren Barış, “Vergi kaçırıyorlar. Bizim geleceğimizle oynuyorlar. Emekli olduktan sonra çalışmak zorunda kalıyoruz. İş cinayetlerinde ölüyoruz. Verdikleri güvenlik ekipmanlarının hiçbiri standartlara uygun değil. Eğer bu haklar ödenmezse SASA’nın İstanbul’daki ofisinin önüne de gideceğiz” dedi.
İŞÇİLER: “ALACAKLARIMIZIN TAMAMINI İSTİYORUZ”
Eylem üzerine yapılan görüşmelerin ardından Metcon işçilerin alacaklarının bir kısmını ödedi. Elden ödenecek kısım için 5 Kasım tarihinde verileceğinin söylenmesinin ardından tazminatları dahil tüm alacaklarının ödenmesini isteyen işçiler eyleme devam kararı aldı.
Hacı Demirkıran isimli işçi, “Ortalama 100 bin liraya yakın alacağım var. İki aylık. Bir de elden ödemeler ve tazminatlarımız var. bir işçinin ortalama 100 bin lira alacağı var. Bu şirket devletten teşvik de alıyor. Kıdem tazminatlarımızın, her şeyimizin ödenmesi lazım. Biz hakkımızı istiyoruz. Fazlasını istemiyoruz. Çocuklarımız aç, elektrik, su faturasını ödemedik. Hakkımızı alana kadar gitmeyeceğiz. Hepimiz birlik içinde olursak hakkımızı alırız” dedi.
Yusuf Polat, isimli işçi 125 bin lira alacağının 40 bin lirasının bugün yatırıldığını söylerken "Ancak geri kalanını önümüzdeki haftalara bölecekler. Biz burada ağır çalışma koşullarında çalışıyoruz. Paraya ihtiyacımız olmasa zaten çalışmayız. Biz burada iki dakika baretimizi çıkardığımız zaman fotoğraflarımız çekiliyor. Ama bizim sigara molamız yok. Yemek saatimiz bir saat. O sürede yemeğe mi gidelim tuvalete mi gidelim? 12.30’da yemeğe gidiyorsun, 13.20’de sıra geliyor. 10 dakikada yemeğini ye, sonra işe geç. İhtiyacımız olmasa zaten bunlara katlanmazdık. Bankalara borçları olan insanlarız, faizlerle boğuşuyoruz” diye ekledi.
Şantiye önünde iş çıkışı da toplanan işçiler, diğer taşeron firmalarda çalışan işçilere seslenerek sorunlarını ortak olduğunu belirterek ortak sorunlar için birlikte mücadele çağrısı yaptı. Yapı Yol-İş MYK Üyesi Barış Kaya, “İçeride yaşadığınız sorunları biliyoruz. Biz 3 aydır evimize ekmek götüremiyoruz. Buradakiler sizin mesai arkadaşlarınız. İşçiler kardeştir. Gün birbirimize sahip çıkma günüdür” ifadelerini kullandı.
“ASIL İŞVEREN, SASA SORUMLULUK ALMALI”
BİRTEK-SEN avukatlarından Tugay Bek de direnişi ziyaret ederek işçilerin hakkından, hukukundan asıl sorumlu olması gerekenin SASA patronu olduğunu ifade etti. Bek, “Dünyanın sayılı zenginlerinden Erdemoğlu Holding ve SASA aslında sizin sorumluluğunuzu alması gerekirken sizi muhatap dahi almadığını görüyoruz” dedi. İşçiler haklarını alamazken SASA’ya milyarlarca lira teşvik verildiğini ifade eden Bek, “Devlet patronlara bu kredileri verirken, işçiler kapı önünde beklerken kamu görevlileri, Çalışma Bakanlığı nerede diye sormamız gerekmez mi arkadaşlar? Öncelikle bunu sağlamamız gerekir” dedi. Yenidoğan bebek çetesi vakasının perde arkasında sağlık alanının özelleştirilmesinin inşaat işçilerinin yaşadığı sorunların arakasında da taşeron sistemi olduğunu dile getiren Bek, “Orada bebekler üzerinden onların kanını emerek servetine servet katanlar burada da taşeron işçiler üzerinde servetlerine servet katıyorlar. İşte SASA da taşeron sistemi üzerinden, sendikaya düşmanlık ederek zenginliklerine zenginlik katıyorlar. Bugün hakkımızı teminat altına almak istiyorsak burada SASA’nın işçileri ve onların sendikasını dikkate almak zorunda. Birinci talebimiz bu olmalı. Bir teminat verilecekse taşeron firmaların yanı sıra SASA patronunu da altın imzası olması gerekir” dedi.
İşçiler haklarını alana kadar şantiye önünde eyleme devam edeceklerini duyurdular. (Adana/EVRENSEL)