25 Ekim 2024 15:17

TKIS Blinds, sendikalaşan işçiyi işten attı, işçiler eylem yaptı

Tuzla’da bulunan TKIS Blinds fabrikasında sendikalaşan işçiler işten atıldı. İşçilerin örgütlü olduğu TEKSİF, fabrika önünde açıklama yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eren YÜCEBOY
İstanbul

Tuzla Serbest Bölge’de bulunan TKIS Blinds’te çalışan işçiler, kötü çalışma koşullarına, yönetici ve amirlerin baskılarına ve düşük ücretlere karşı Türk-İş’e bağlı TEKSİF’te örgütlenmeye başladı. İşçilerin sendikaya üye olmasının ardından TKIS Blinds patronu dün ve bugün toplamda 7 işçiyi işten attı.

TKIS Blinds’te işçiler sendikal yetki için yeterli çoğunluğu sağlamaya çok yaklaşmışken, içeride sürdürülen faaliyetten haberdar olan fabrika yönetiminin hamlesi önce sendikanın örgütlenme sürecine öncülük eden iki işçiyi işten çıkarmak oldu.

Ancak fabrika yönetimi bu hamlesinden beklediği karşılığı bulamadı. İşçiler, kovulan arkadaşlarından dolayı endişe duymaktansa birliklerine daha ileriden sahip çıktılar ve sendikaya üye olmaya ikna ettikleri yeni mesai arkadaşlarıyla birlikte sendikal yetkiye yeterliliği sağlayacak üye çoğunluğuna ulaştılar.

“BİRLİĞİMİZ PATRONUN OYUNLARINI ALT ETTİ”

İşten atılan işçilerden Nazar, sendikal faaliyetin ilk gününden bugüne kadar yaşadıkları zorlukları kararlılıkla aştıklarını belirterek, artık bu birliklerini sendikaları ile birlikte ilerleteceklerini belirtti: “Bizi yalandan gerekçeler ile kod 26 ile işten kovan patronun ne yapmak istediğini çok iyi biliyorduk. Bizi kovarak içerideki arkadaşlarımızı korkutmak, sendikadan istifaya zorlamak istedi ama bizim birliğimiz patronun oyunlarını alt etti. Bundan sonra mücadelemizi sendikamızla birlikte, daha güçlü şekilde sürdüreceğiz.”

İçeride üretime devam eden işçiler de kararlılıklarını bir kez daha yineledi: “Patronun yaptıkları korkusundan. Saltanatı yıkılacak, karşısında eski işçiler olmayacak, sendikalı işçiler olacak diye korkuyor. Ne yapıyorsa o yüzden yapıyor. Bu arkadaşlarımızı da korkusundan attılar işten ama biz dün de kararlıydık, bugün de kararlıyız.”

İşçiler sürecin devamındaysa iki ana talep etrafında mücadelelerine devam edeceklerini belirttiler. Sendikal yetki başvurusunun tamamlanmasının hemen ardından patronla örgütlü şekilde masaya oturarak görüşmelere başlayabilmek ve atılan işçi arkadaşlarının işe geri alınmasını istedi.

Teksif Genel Başkan Danışmanı, Bölge Sorumlusu Binali Tay ise dün sendikalarına üye olan iki işçinin, bugünse dört işçinin işten çıkarıldığını ancak mücadelelerinin süreceklerini belirtti: "Bir süredir sürdürmüş olduğumuz örgütlenme faaliyeti neticesinde bugün yetki başvurumuzu yaptık. Buradan sendikayı tanımayan patronu uyarıyoruz. Sendika tanınıncaya kadar, atılan üyelerimiz işe geri alınıncaya kadar biz hem fabrika önünde hem de serbest bölgede direnişimizi göstereceğiz."

ÖNCEKİ HABER

‘Boyabat’taki maden yaşam alanlarımızı yok edecek’

SONRAKİ HABER

Dr. Halis Yerlikaya’nın yargılandığı davada, mahkeme davanın reddine karar verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa