25 Ekim 2024 21:00
Son Güncellenme Tarihi: 26 Ekim 2024 01:11

DSÖ: İsrail'in kuşattığı hastaneyle iletişime geçmeyi başardık

Dünya Sağlık Örgütü, İsrail'in kuşattığı Kemal Advan Hastanesindeki personelle iletişime geçmeyi başardıklarını duyurdu.

Fotoğraf: Abood Abu Salama/AA

Paylaş

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail ordusunun kuşatması altında bulunan Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesindeki personelle iletişime geçmeyi başardıklarını bildirdi.

Ghebreyesus, İsrail'in yoğun saldırıları altında bulunan Gazze'deki duruma ilişkin X'ten paylaşımda bulundu.

Kemal Advan Hastanesinin hâlâ kuşatma altında olduğunu bildiren Ghebreyesus, "Ancak personelle iletişime geçmeyi başardık. 3 sağlık çalışanı ve bir başka çalışan yaralandı, 44 sağlık çalışanı gözaltına alındı ​​ve dört ambulans hasar gördü. Şu anda hastanede yaklaşık 600 hasta, sağlık çalışanı ve birey barınıyor" ifadelerini kullandı.

Ghebreyesus, kuşatma ve sağlık çalışanlarına yönelik saldırıların, tesisin çalışır durumda kalması için temel malzemeleri teslim eden ve kritik hastaları Şifa Hastanesine götüren DSÖ liderliğindeki misyondan sadece birkaç saat sonra gerçekleştiğini bildirdi.

Hastanelerin, sağlık çalışanlarının ve hastaların korunmasını istediklerini vurgulayan Ghebreyesus, Gazze için ateşkes çağrısını yineledi.

Ghebreyesus, gün içinde yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun hedef aldığı Kemal Advan Hastanesindeki personelle iletişimin kesildiğini belirtmişti.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise hastaneye baskın düzenleyen İsrail askerlerinin, burada barınan erkeklerin üzerini soyduğu, bazılarını alıkoyduğu, sağlık çalışanlarını ise bir odada topladığı ifade edilmişti.

Başta Hastane Müdürü Husam Ebu Safiyye olmak üzere sağlık çalışanlarından bir kısmının, hastane avlusunda toplandığı ve iletişim kesildiği için bu kişilerin akıbetine dair bilgi alınamadığı vurgulanmıştı.

YOĞUN BAKIMDAKİ İKİ ÇOCUK ÖLDÜ

Öte yandan Sağlık Bakanlığından yapılan son açıklamada, Kemal Advan Hastanesindeki durumun "gittikçe endişe verici" bir hâl aldığı belirtildi.

Hastane içinde 195'i yaralı ve hasta, 70'i sağlık çalışanı olmak üzere 600 kişinin bulunduğu aktarılan açıklamada, İsrail ordusunun, hastaneyi teftiş ettiği ve farklı bölümlerine ateş açtığı kaydedildi.

Oksijen tankının hedef alınması sonucu hastanenin jeneratörlerinin durduğu ve bu nedenle yoğun bakımdaki 2 çocuğun öldüğü, yaşanan olaylarda hastanedeki 3 hemşire ve bir temizlik görevlisinin de yaralandığı ifade edildi.

İsrail ordusunun, 3 ambulans ile hastane içindeki güneş paneli elektrik üretim sistemini kullanılamaz hale getirdiği, bu durumun krizi daha da derinleştirdiği vurgulandı.

Açıklamada ayrıca uluslararası kurumlara "hastane içindekilerin can güvenliğini sağlamak ve hastanenin zaruri ihtiyaçlarını karşılamak için acilen harekete geçme" çağrısı yapıldı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sakarya'da ASM inşaatında üzerine asansör düşen 2 işçi öldü

SONRAKİ HABER

Ankara'da şüpheli kadın ölümü: 'İntihar süsü verildi, cinayet olduğunu düşünüyoruz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa