Kapatılan hastanelerdeki hekimler: İtibarsızlaştırma ve işsizlikle karşı karşıyayız
Bebekleri ölüme götüren özel hastane düzeninde suçları olmadığı halde işsiz kalan sağlık emekçilerini duyan yok. Kapatılan hastanelerdeki hekimler işsizlik, itibarsızlaştırma ve tedirginlikle yüz yüze
Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel
Eylem NAZLIER
İstanbul
Bebek acil hastalarını özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) haksız kazanç sağlayan ve bebeklerin ölümüne yol açan çeteye ilişkin yankılar sürüyor. 22 kişinin tutuklandığı, 10 özel hastanenin kapandığı vahşette hiçbir suçu olmayan 3 bini aşkın da hekimi, hemşire, hasta bakıcı, temizlikçi de işsiz kaldı.
"ASIL SUÇLU AKP"
Kapatılan hastanelerde suçla hiçbir ilgisi olmayan hekimler İstanbul Tabip Odası’nda bir araya geldi. İstanbul Tabip Odası Başkanı Dr. Osman Küçükosmanoğlu, sağlık emekçilerinin işsiz kalmalarının yanı sıra ağır bir ‘itibarsızlaştırma’ya da maruz bırakıldıklarını belirterek bunun mesleklerine ve tüm hekimlere yönelik bir tehdit oluşturduğunun altını çizdi. Kapatılan hastanelerde 469 hekim ve 4 bine yakın hemşire ve diğer personelin işsiz kaldığına işaret eden Küçükosmanoğlu şunları söyledi: “Hiçbir suçu olmayan ama işsiz kalan meslektaşları gerekli tüm adımları atacağız” dedi. Sağlık alanındaki kaotik durumun hekimlik mesleğine verdiği zarar verdiğini dile getiren Dr. Güray Kılıç “Birkaç doktor, bebek katilleri olarak damgalanıyor ama yaşananların asıl asıl sorumlusu 20 yıldır iktidarı elinde bulunduran AKP ve onun Sağlık Bakanlarıdır” dedi.
"SUÇUMUZ O HASTANE DE ÇALIŞMAK MI?"
Kapatılan hastanelerden birinde çalışan bir hekim, hakları için ne yapabileceklerini konuşmak için hastanenin yakınlarında toplandıklarında polislerin kendilerini ‘buralarda durmayın, sizi tanıyan bir hastanız saldırabilir' diyerek uyardığını söyledi. Ailelerinin de tedirgin olduğunu anlatan doktor “Söyler misiniz, bizim suçumuz ne? O hastanede çalışmak mı? Psikolojik olarak eziliyoruz” dedi. Suça karışan hekim, sorumluluğu olan başhekim ve şirketin sahibinin tabii ki tutuklanıp ceza alması gerektiğini dile getiren doktor soruyor: “Masum hekimleri, sağlık emekçilerini ve asgari ücretle çalışan işçilerin ekmeğiyle neden oynuyorsunuz?” Kendini mağdur olarak tanımlayan bir hekim ise “Ama aklım hastanede asgari ücretle çalışan işçilerde. Onlar ne yapacaklar?”
"AİLELER BEBEKLERİNİ YOĞUN BAKIMDAN ALMAK İSTİYOR"
Kapatılan hastanelerde çalışan başka bir hekim ise bu yaşananlar nedeniyle hekim hasta ilişkisinde güvensizliğin had safhaya çıktığını söyledi. Maraş’ta çocuk hematoloji bölümünde çalışan bir arkadaşının ‘Yaşananlar nedeniyle aileler 1000 gramlık bebeklerini hastaneden çıkarmak istiyor’ dediğini aktararak yaşananların vahim etkileri olduğuna dikkat çekti.
ÇETELERİN NEDENİ SAĞLIKTA ÖZELLEŞTİRME
Bebek ölümleriyle gündeme gelen özel sağlık kuruluşlarındaki çeteleşmeye dikkati çeken sağlık emek ve meslek örgütleri, çeteleşmenin nedeninin AKP’nin başlattığı sağlıkta dönüşüm programı olduğuna dikkat çekti. Sağılık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Batman Şube Eşbaşkanı Cihan Tüzün, özel hastanelerdeki çetevari yapının buzdağının görünen kısmı olduğuna dikkat çekerek “Sağlıkta dönüşümle birlikte özellere ciddi bir sermaye akıtıldı. Bugün 100 hastane yatağından 34’ü özel hastanelerin elinde” dedi.
Batman Tabip Odası Başkanı Ali İhsan Gündoğdu, ortaya çıkan çetenin bürokrasiyle ilişkilerine işaret ederek “19 hastaneden biri de eski sağlık bakanlarından birine ait. Sağlıkta özelleştirme, sağlığın piyasa koşullarına teslim edilmesi, kar hırsıyla her türlü yolsuzluğa meydan verildi” ifadelerini kullandı. (Batman/MA)