26 Ekim 2024 13:24

Koza'nın altın-gümüş madenine tepki: Eskişehir  maden  çöplüğü  olmasın

Eskişehir Bilal Habeşi mahalesinde de Koza Altın İşletmesinin altın-gümüş madeni için başlattığı çalışmalara tepki gösteren Eskişehir Çevre Derneği madene karşı mücadeleye devam edeceğini belirtti.

Fotoğraf: Eskişehir Çevre Derneği

Paylaş

Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği, Eskişehir de Bilal Habeşi mahalesinde de Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin CED gerekli değildir kararı alarak; altın-gümüş madeni aramak için başlattığı çalışmalara tepki gösterdi

Eskişehir de Alpagut-Atlan’dan sonra Sarıcakaya Bilal Habeşi mahalesinde de Altın-Gümüş madeni aramak için çalışmaların başlatıldığı vurgulanan açıklamada; “Koza Altın İşletmeleri A.Ş. Tarafından başlatılan çalışmalar 15.08.2024 tarihinde  proje tanıtım dosyası sunularak CED gerekli değildir kararı almıştır” denildi.

Tamamen açık ocak işletmesi şeklinde olan madenin, 1598 hektarı açık ocak olmak üzere  CED alanı 22 hektar olarak tanıtım dosyasında sulunduğu ifade edilen açıklamada şu bilgilere yer verildi;

“Proje bedelinin 5.925.000 TL olarak hesaplandığı proje 105.000 ton tüvenan cevher ve 150.480 ton ekonomik olmayan kayaç/pasa meydana geleceği öngörülmesi ile Saricakaya ve çevresi bu toprakların yer değişimi, patlatma vb etkilerden dolayı Sakarya vadisi havzası yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır.

Açık ocak işletmesi Eskişehir e kuş uçumu 35 km.,  Sarıcakaya'ya 4,5 km., Mayıslar'a 6,8 km ve konutlara 4,5 km mesafededir. Ayrıca maden sahası Orman  Arazisi olup ormanlarımız maden uğruna yok olacaktır.

Ormanlarımızın her gün maden uğruna kıyıma uğramasına ve temiz hava hakkımızın elimizden alınmasına Eskişehir Çevre Derneği olarak sesiz kalamayacağımızı bir kez daha haykırmak istiyoruz.

Altın toprağın onbinde 2 si altın olduğundan hareketle 35.00 ton rezerv olduğu düşünülürse  ve ayda 12 defa 19,87 kg dinamitle patlatmalar olacak ve seralar, meyve bahçeleri, ekili alanlar ve ormanlarımız bundan çok kötü etkilenecektir.”

“Toprağımızı, havamızı, suyumuzu altın uğruna kaybetmeğe Eskişehir Çevre Derneği olarak tahammülümüz yoktur” denilen açıklamada bu uğurda sonuna kadar mücadeye devam edileceği vurgulandı. (Eskişehir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İsrail, Gazze’nin kuzeyindeki Filistinlileri göçe zorlamak için hastaneleri yok ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa