26 Ekim 2024 15:03

Eğitim İş: MESEM’ler derhal kaldırılmalı

Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay Manisa’da 14 yaşındaki MESEM öğrencisi Samet'in gece yarısı risk dolu bir işyerinde hayatını kaybettiğini belirterek “MESEM’ler derhal kaldırılsın” çağrısını yaptı.

Fotoğraflar: DHA

Paylaş

Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, Manisa’nın Salihli ilçesinde plastik doğrama atölyesinde pompalı tüfekle başından vurularak hayatını kaybeden 14 yaşındaki Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) öğrencisi Muammer Samet Karaoluk’u hatırlatarak “MESEM’ler derhal kaldırılsın” çağrısını yaptı.

Eğitim alması, güvenle büyümesi gereken bir çocuğun gece saat 23.30’da bir işyerinde, risk dolu bir çalışma ortamında hayatını kaybettiğine işaret eden Özbay “Çocukların yalnızca eğitim gördüğü, sağlıklı ve güvenli bir ortamda gelişimlerini destekleyen politikalara öncelik verilmeli” dedi.

14 yaşındaki Samet’in Manisa’da çalıştığı plastik doğrama atölyesinde av tüfeğiyle kazara vurulup hayatını kaybetmesinin Türkiye’de çocuk işçiliği sorununun ne kadar derin bir sorun olduğunu gösterdiğine dikkati çeken Özbay “Çocuklarımız, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) gibi projeler aracılığıyla, denetimsiz ve güvenliksiz koşullarda çalışma yaşamına dahil edilmekte, yaşamları patronların insafına teslim edilmektedir” tepkisini gösterdi.

MESEM 10 ÇOCUK CANI ALDI

MESEM sisteminin, çocukların eğitim hakkını ve güvenliğini hiçe sayarak, işyerlerine ucuz iş gücü sağlamaktan başka bir amaca hizmet etmediğini belirten Özbay, “MEB istatistiklerine göre 385 bin 956 çocuğun MESEM’ler üzerinden işyerlerine yerleştirildi ve bu çocuklardan 10’u hayatını kaybetti. Bu tablo Kabul edilemez. Bu çocuklar uzun saatler çalıştırılmakta, düşük ücretlerle sömürülmekte ve gerekli güvenlik tedbirleri alınmadan iş yerlerine gönderilmektedir. Çocuk işçiliğini destekleyen bu uygulamalar, çocukların yaşam hakkını tehlikeye atmakta ve eğitim kurumlarının sorumluluk alanını ihlal etmektedir. MESEM gibi projelerle aynı zamanda kamu kaynakları  sermayenin hizmetine sunulmaktadır” ifadelerini kullanarak çocuk işçiliğine karşı durma çağrısını yaptı. Özbay son olarak Samet’in ölümüyle ilgili olarak başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere tüm yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Trami Tropik Fırtınası Filipinleri vurdu: 81 kişi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa