Şişli Evrim Günleri yapay zekayı tartışıyor
3. Şişli Evrim Günleri İstanbul’da Şişli Cemal Candaş Kültür Merkezinde başladı. Yapay Zeka ve Evrim” başlığıyla düzenlenen organizasyonda Yapay Zeka çeşitli yönleriyle tartışıldı.
3. Şişli Evrim Günleri İstanbul’da Şişli Cemal Candaş Kültür Merkezinde başladı. “Yapay Zeka ve Evrim” başlığıyla düzenlenen organizasyona farklı şehirlerden de katılım oldu.
Gerçekleştirilen ilk oturumda “Beyin, Biliş ve Yapay Zeka” konulu sunumu için İdil Gemici söz alarak “İnsanlık tarih boyunca bilime yatırım yapmayı pek huy edinmiş değil. Umarım bu değişir, gerekli yatırımları yaparsak anlayacağız ki sandığımız kadar büyük ve önemli değiliz. Bu bizim için çok köklü değişikliklere sebep olacak” dedi.
Ardından “Yapay Zeka, Medya ve Hakikat Sonrası Dönemde Enformasyon Krizi" başlıklı sunumunu yapan Burak Atasever “Bilgi dediğimiz fenomen artık veri olarak isimlendirilen yapıtaşlarına ayrışmış vaziyette. Veriler tek başına pek bir anlam ifade etmiyor. Artık, bilgiye erişmek için birçok verinin kendi arasında bir alışverişte bulunması gerekiyor. Yaşadığımız günlerde insanlar bilginin kendisiyle değil, o bilginin temsil ettiği duyguyla ilgileniyor. Bilginin kabul edilip edilmemesi de bu duyguya göre seçiliyor” dedi.
Atasever sunumunun devamında “Peki bu yapay zeka bizi nasıl etkileyecek? Burada kritik nokta belirlenimci duygu. Özgürlük ve hegemonya arasında gidip gelen bir belirlenimci duygu var. Kimileri yeniliklere kimileriyse risklere odaklanıyor. Örneğin, sahte videolar üretmek bu denli kolaylaşmışken özellikle de siyasi arenada ciddi riskler yaratıyor. Ancak, tam tersi aynı sistemlerin doğruluk kontrolü, veri kontrolü araçları olarak kullanılabilmesi de mümkün. Dijital dönüşüm içinde yapay zeka araçlarının yeni bir aktör olacağı doğru ancak gelişen ve giderek günlük hayata dahil olan bu teknolojilere dair daha somut araştırmalar yürütmek önemli” dedi.
Sanatçı Bager Akbay da “Yapay Zeka ve Sanat” sunumunda “Yapay zeka işleri vadettiği kadar kolaylaştırmıyor ama ona söylenen şeyi var olmaya yaklaştırabiliyor. Henüz tamamen yapamıyor ama birçok aşamasını gerçekleştiriyor” dedi. Çeşitli yapay zeka araçlarıyla üretilen eserleri gösteren Akbay, 2015’te kendi ürettiği Yapay Zeka-Şair Deniz Yılmaz'dan bahsetti: “Deniz'in sanatı aslında yazılımında. O yüzden yazılımını açık kaynaklı olarak dünyaya açtım.”
Doç. Dr. Caner Güney ise sunumunda “Yapay Zeka Kimin Zekası?” sorusunu tartışmaya açtı. Bugünki oturumlar İsmail Yamanol’un “Mitolojiden bilim kurguya yapay zekanın kurgusal tarihi” sunumuyla tamamladı. (İstanbul/EVRENSEL)