26 Ekim 2024 16:49

Hasta yakını Üçler Çayır: Gün gün artan masrafları devlet karşılamalı

Eşinin hastalanmasının ardından bakımıyla ilgilenen Üçler Çayır, artan masraflar karşısında devletten yalnızca 9 bin TL bakım ücreti aldığını, ancak ayda 13 bin TL harcama yaptığını kaydetti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Güneş Kural
Ankara

Sincan'da yaşayan Üçler Çayır ile sağlıkta özelleştirme politikaları ile sağlık sisteminin geldiği noktayı konuştuk. Eşinin rahatsızlanması ardından yaşadıklarını anlatan Üçler Çayır, "Devlet bana gazlı bez, batikon, enjeksiyon, idrar torbasını vermiyor. Beslenme setine her ay 900 TL para ödüyorum. Hasta yatağı, havalı yatak, mama verme cihazı elektrikle çalıştığı için 1200 TL’den aşağı elektrik faturası gelmiyor. Günde 4 kez altını değiştiriyorum. Devlet 30 tane hasta bezi veriyor aylık ama 120 tane kullanıyoruz. Bir hasta bezi en az 600 TL" diyerek tüm bu masrafları devletten beklediğini ifade etti.

“ÖZEL ODAYA PARA ÖDEMEK ZORUNDA KALDIK…”

Eşinin rahatsızlanması ardından başına gelenleri anlatan Üçler Çayır, sağlıkta özelleştirme ile hemen her adımda para ödemek zorunda kaldığı sağlık sisteminde yaşadıklarını anlattı:

“2018 Mart ayında eşim rahatsızlandı, bilinçsizce konuşmaya başladı. Hastaneye götürdük, beyne pıhtı attığını söylediler. Oradan üniversite hastanesine sevk edildi. Refakatçi ben olduğum için kadınların yattığı odaya vermediler. Mecburen özel odada günlük 100 TL oda parası ve yemek parası ödeyerek 29 ay boyunca hastanede kaldık.  Eşim fizik tedavi, beyin cerrahi, nöroloji vs birçok bölümde tedavi gördü. Fakat yapılacak bir şey kalmadı bu şekilde yaşamaya alışacaksınız, dediler. Bir süre sonra yeniden rahatsızlandı. Pandemi dönemiydi, daha önce üniversite hastanesinde yattığını söylememize rağmen şehir hastanesine götürdüler. Önce tedavisinin üniversite hastanesinde yapıldığını söylememize rağmen oraya göndermediler. Daha önce psikiyatristler yalnız bırakmayın demişti fakat 3 ay bizi görüştürmediler. Sadece telefonla bilgi verdiler. Epilepsi olduğunu söylediler. Fakat eşimde daha önce buna dair bir belirti olmamıştı. 2018 yılında tam yatalak değildi, yardımla kalkabiliyordu. 6 senedir tam yatalak, hiç hareket edemiyor.”

“İLAÇLARDA RAPOR OLMASINA RAĞMEN FARK ÖDEMESİ ÇIKIYOR”

Üçler Çayır, artan masrafları, ilaç farklarına, devlette görmediği destekleri de şöyle özetledi:

“Eşim cihaza bağlı artık. Göbeğini deldiler, mamayla besleniyor, ilaçlarını ezip sulandırıp şırıngayla veriyorum. Devlet bana gazlı bez, batikon, enjeksiyon, idrar torbasını vermiyor. Beslenme setine her ay 900 TL para ödüyorum. Hasta yatağı, havalı yatak, mama verme cihazı elektrikle çalıştığı için 1200 TL’ den aşağı elektrik faturası gelmiyor. Günde 4 kez altını değiştiriyorum. Devlet 30 tane hasta bezi veriyor aylık ama 120 tane kullanıyoruz. Bir hasta bezi en az 600 TL. Yatak batmasın diye yatak koruyucu kullanıyorum. Onu devlet vermiyor. Günde 7-8 defa ilaç veriyorum. Suyu da şırıngayla veriyorum. Her seferinde ayrı şırınga kullanmam gerekli ama parayla aldığımızdan sadece su ve ilaç için 2 ayrı şırınga kullanıyorum. İlaçlara rapor olmasına rağmen fark ödemesi çıkıyor.”

“BELEDİYENİN HİZMETİ BİR KEZ OLDU”

Hasta yatağı ve havalı yatağı hep araya birilerini koyarak kaymakamlıktan aldığını söyleyen Üçler Çayır, “7-24 yorgunum, bazen hiç uyutmuyor. Doktorlar sürekli televizyon açık olacak, ışıklar açık kalacak diyorlar. Çünkü korkuyor. 26-27 saat uyumadığı oluyor. Oğlum askere gitti gideli eşimi tek başına banyo yaptıramıyorum. Islak mendille silmek zorunda kaldım. Daha önce büyükşehir belediyesinin eve gelip temizlik vs hizmeti varmış, pandemi döneminde kaldırılmış. Büyükşehir belediyesiyle bir tanıdık vasıtasıyla bağ kurdum. Bir kez gelip evi temizlediler ve eşime banyo yaptırdılar” dedi.

“SOSYAL DEVLET, SADECE SÖYLEMDE”

Aldığı emekli maaşının 12 bin 500 TL olduğunu hatırlatan Üçler Çayır, “Evim kira. Devlet sadece 9 bin TL bakım ücreti veriyor. Bütün malzemeler için ayda cebimden harcadığım para 12-13 bin TL’yi buluyor. Kredi kartımı ödeyemez duruma geldim. Gitmediğim kapı kalmadı. Hiçbir sonuç yok, içinden çıkamıyorum. Ben bu desteği devletten bekliyorum, devletin görevi. Sosyal bir devlet olduğumuz söyleniyor. Yıllarca vergi verdik, askerliğimizi yaptık. Bu malzemelerin ve hizmetlerin devlet tarafından ücretsiz sağlanması lazım” diye konuştu.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 42 bin 924'e çıktı

SONRAKİ HABER

Denizli'de süren orman yangına tepki: Daha ne bekliyorsunuz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa