26 Ekim 2024 17:29

Sinop Çevre Dostları Derneği: Boyabat’ta bir bakır için doğaya zarar verecekler

Sinop’un Boyabat ilçesi Karaburun bölgesindeki “bakır zenginleştirme tesisi”nin doğaya zarar vereceğini belirten Sinop Çevre Dostları Derneği"Bir bakır için doğaya zarar verecekler" dedi.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Sinop’un Boyabat ilçesi Karaburun bölgesindeki dev maden ihalesine karşı tepkiler sürüyor. İhalenin şartnamesindeki ‘bakır zenginleştirme tesisleri’ şartını sağlayan tek firma olan Cengiz Holding’e ait Eti Bakır A.Ş‘ye verilmesine tepki gösteren Sinop Çevre Dostları Derneği Başkanı Hale Oğuz, “Bir bakır çıkaracaklar diye doğaya zarar vereceksiniz” dedi.

Sinop’un Boyabat ilçesi Karaburun bölgesindeki 3.5 milyar liralık maden ihalesinin şartnamesindeki 'bakır zenginleştirme tesisleri' şartını sağlayan tek firma olan Cengiz Holding'e verildi.

Konuya ilişkin konuşan Sinop Çevre Dostları Derneği Başkanı Hale Oğuz, bakır zenginleştirme tesislerinin çevreye ve insanlara vereceği zararlardan bahsetti."Böyle bir ihalenin olduğunu duyduğumuzda zaten uykularımız kaçtı çünkü ülkemizde yaşanmış örnekleri biliyoruz. Yıllardır Kaz Dağlarında yapılan tahribatı Diğer örnek, Erzincan İliç. Yaşananları kim unutabilecek? Bir maden çıkartacağız diye bizi besleyen toprağı, yaşamımızı sağlayan suyu böyle talan etmek, yok etmek nasıl bir duygu, nasıl bir vicdan, nasıl bir yurtseverlik? Para her şey mi? Bu para yenilir mi, içilir mi? Bu Havza bütün Karadeniz’i besleyen havza. Düşünün, 5 bin yıldır ve bunun üzerine neolitiği de düşünürseniz 9 bin, 10 bin yıldır bizi besliyor” dedi.

“NE YİYİP NE İÇECEĞİZ?​”

“Boyabat’ta bir bakır çıkaracağız diye ayrıştırma işlemleri sırasında doğaya, toprağa, suya zarar vereceksiniz, kirleteceksiniz, ormanı yok edeceksiniz” diyerek sözlerine devam eden Oğuz, “Gökırmak ve Kızılırmak kirlendiğinde ne Boyabat’ın pirinci ne Bafra’nın sebzesi ne de meyvesi. Ne yiyip ne içeceğiz? Sadece Sinop Boyabat’ta değil. Bütün yöreler Bafra Ovası’nın meyvesini, sebzesini alıyor” dedi.

“IRMAKLAR GİTTİĞİNDE BÜTÜN BÖLGEMİZ AÇ KALIR”

Hanönü’nde de bir madencilik yapıldığını hatırlatan Oğuz son olarak şunları söyledi:

“Oradaki Akarsu’da HES kanalında tarafsız laboratuvarlara tahlil yaptırılmış ve ne kadar kirli olduğu tespit edilmiş durumda. Orada da bulunduk. Orada da söyledim aynı şeyleri. Gökırmak, Kızılırmak gittiğinde bütün bölgemiz aç kalacak. Yani, toprağın altından çok daha kıymetli toprağın üstü. Yaşamımız oraya bağlı. Ben gerçekten anlamakta güçlük çekiyorum. Bunun eksisi, artısı çok iyi düşünülmesi lazım. Öyle vahşice al senin, dök saç böyle bir şey olabilir mi?​” (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

SASA’da inşaat işçilerinin eylemi devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa