Adana'da sokak hayvanları için miting: Anayasa Mahkemesi’nden yasa iptal talebi

Adana’da "katliam yasası"nın geri çekilmesi için yarın yapılacak mitinge, siyasi partiler, sendikalar, meslek örgütleri ve hayvan hakları savunucularının yer aldığı komite katılım çağrısı yaptı.

26 Ekim 2024 18:56
Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Adana’da 27 Ekim Pazar günü, sokak hayvanlarının katledilmesine zemin hazırlayan yasaların iptal edilmesi talebiyle geniş katılımlı bir miting düzenlenecek. Adanalılar, Kasım Gülek Köprüsü’nde bir araya gelip Uğur Mumcu Meydanı’na yürüyecek. Yurttaşların talebi, AYM gündeminde olan yasanın iptal edilmesi.

Anayasa Mahkemesi, 160 sayılı “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”a yönelik açılan 17 maddelik iptal davasını Genel Kurul gündemine aldı. AYM’nin bu davaya ilişkin nihai kararını bekleyen yurttaşlar ve hayvan hakları savunucuları, yasanın geri çekilmesi ve iptal edilmesi için miting düzenliyor. Mitingin tertip komitesinde siyasi partiler, sendikalar, meslek örgütleri ve hayvan hakları savunucularının yer aldığı 13 farklı kurum bulunuyor. Tertip komitesi başkanı Sevil Aracı, miting hazırlıkları kapsamında yerel sendikalar, dernekler ve demokratik kitle örgütlerinin yanı sıra Adana’daki birçok sivil toplum örgütünden destek aldıklarını belirtti. Aracı, bu organizasyonun, Adana’da bulunan tüm sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirdiğini ve bu sayede güçlü bir miting hedeflediklerini söyledi.

“HAYVANLARIN KISIRLAŞTIRILMASI, AŞILANMASI VE YERİNDE YAŞATILMASINI SAVUNUYORUZ”

Gamze Aktaş

Mitingin tertip komitesi üyesi Gamze Aktaş, sokak hayvanlarının korunmasına yönelik taleplerini dile getirdi. Aktaş, mevcut yasanın iptali taleplerinin yanı sıra, hayvanların kısırlaştırılması, aşılanması ve yerinde yaşatılması gerekliliğine dikkat çekerek, “Hayvanları yerlerinden koparıp barınaklara koymak yerine, onların yaşadığı ortamlarda sağlıklı bir yaşam sürmeleri sağlanmalı,” dedi. Özellikle hasta, yaşlı ve bakıma muhtaç hayvanlar için özel yaşam alanları oluşturulabileceğini belirten Aktaş, bunun dışında zorunlu barınak sistemine kesinlikle karşı olduklarını ifade etti.

“TOPLUMUN BÜYÜK KISMI YASAYA KARŞI”

Adana’da gerçekleştirilen miting çalışmaları kapsamında, tertip komitesi çeşitli noktalarda bilgilendirme stantları kurarak halkı mitinge davet ediyor. Broşür ve afiş dağıtımı yapan hayvan hakları savunucuları, halkın büyük desteğini aldıklarını belirtti. Aktaş, toplumun büyük bir kısmının yasaya karşı çıktığını ve sokak hayvanlarının katledilmesine kesinlikle karşı olduklarını gördüklerini dile getirdi. Broşür dağıtımı esnasında olumsuz tepki almadıklarını belirten Aktaş, “Sokakta bize destek olan ve hayvan hakları için ses çıkaran çok fazla insanla tanıştık,” dedi.

Barınak sistemine karşı oldukları için belediyelerle bu konuda iş birliği yapmadıklarını belirten Aktaş, yerel yönetimlerin, sokak hayvanlarının yerinde korunması yönünde adımlar atmasını istediklerini dile getirdi.

SOKAK HAYVANLARINA YÖNELİK ŞİDDET VE CEZASIZLIK POLİTİKASI

Hayvan hakları savunucuları, sadece sokak hayvanlarına değil, toplumun geneline yönelik artan şiddet olaylarına da dikkat çeken Aktaş, yasa yürürlüğe girdikten sonra, sokaklarda ve toplum genelinde artan şiddet olaylarının yasadan destek bulan bireylerin davranışlarından kaynaklandığını düşünüyor. Bu bağlamda, sokak hayvanlarının öldürülmesi, çocuk istismarı ve kadın cinayetleri gibi vakaların cezasız kalmasının toplumda genel bir şiddet iklimi yarattığını ifade eden Aktaş, “Şayet hayvan cinayetleri ve şiddet olaylarına caydırıcı cezalar verilmiş olsaydı, toplumdaki genel şiddet oranı da bu denli artmazdı,” dedi.

HAYVAN HAKLARI İÇİN TÜM ADANA HALKINA ÇAĞRI

Sadece hayvan hakları değil, aynı zamanda kadınların, çocukların ve tüm şiddet mağdurlarının taleplerini haykırmak üzere 27 Ekim Pazar günü saat 15.00’te Kasım Gülek Köprüsü’nde buluşmaya çağrı yapan Aracı, “Yaşam hakkını savunan, sokak hayvanlarının, kadınların, çocukların güvenliğini ve haklarını korumak isteyen herkesi bu mitinge davet ediyoruz,” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Lübnan Sağlık Bakanlığı: İsrail'in dünkü saldırılarında 19 kişi öldü

SONRAKİ HABER

Karşıyaka Kent A.Ş. işçileri ücretleri için eylem yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa