27 Ekim 2024 04:30

Gülen öldü, Öcalan açıklama yaptı, TUSAŞ’a saldırı oldu…

Bu hafta tüm Türkiye her güne başka bir gündemle uyandı. Önce Fethullah Gülen öldü, sonra Bahçeli “Öcalan Meclise gelsin” dedi, hemen ardından TUSAŞ’ta saldırı oldu...

Fotoğraf: Midjourney/Fırat Turgut/Evrensel

Paylaş

Gözde TÜZER

Bu hafta tüm Türkiye her güne başka bir gündemle uyandı. Pazartesi üzerine düşündüğümüz konu, çarşamba günü eskidi, gazeteciler hangi gündemi takip edeceğini şaşırdı. Önce Fethullah Gülen öldü, sonra Bahçeli “Öcalan Meclise gelsin” dedi, hemen ardından TUSAŞ’ta saldırı oldu, Öcalan’ın “Pratik güce sahibim” dediği öğrenildi, İsrail İran’ı vurdu. Bir yıllık gündem, yine bir haftada yaşandı. 

PAZARTESİ: GÜLEN ÖLDÜ

Pazartesi sabahı uyandığımızda; Türkiye'nin 15 Temmuz darbe girişiminin sorumlusu olduğu gerekçesiyle ABD'den iadesini istediği Fethullah Gülen’in 83 yaşında öldüğünü öğrendik.  Gülen ölünce gazetelerin manşetleri “iblis”, “hain”, “geberdi” sözleriyle atıldı. Ancak bugün “hain” diyen pek çok gazetenin geçmişte “Hocaefendi” diyerek kendisini övdüğü haberler hâlâ hafızalardaydı.

Örneğin Yeni Şafak 6 Nisan 2012 Cuma günü 1. sayfasından verdiği “Hizmetin iktidarı paylaşma hedefi yok” başlıklı haberde “Onursal başkanlığını Fethullah Gülen Hocaefendi’nin yaptığı Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı…” deniyordu. 29 Kasım 2013’te ise Akit gazetesi manşetinde “Gülen’i Ak Parti kurtardı” başlığını kullanıyordu ve haberinde “Fethullah Hocaefendi…” diyordu. Hilal Kaplan sosyal medyadaki paylaşımında “Hocaefendinin tekrar bu kürsülerden sesleneceği günler gelecek mi acaba?​” diye sorarken Abdülkadir Selvi “Ne olur hocam, gün bu gün. İş şirazesinden çıkmak üzere. Türkiye’ye dönün artık” ifadelerini kullanıyordu. Ancak bugün ‘Mekanı cennet olsun’ diyen gazeteciye soruşturma açıldı, işinden edildi, Yeni Asya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kazım Güleçyüz ise tutuklandı.

SALI: BAHÇELİ’DEN ÖCALAN ÇIKIŞI

Salı günü ise Bahçeli’nin açıklamalarıyla gündem bir anda değişti. Kimsenin aklından bile geçmeyeni Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli grup toplantısında söyledi: “Şayet terörist başının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM'de DEM grup toplantısında konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın.” TBMM'de DEM Parti grubu ile tokalaşmasıyla başlayan bir süreç vardı ama böyle bir çıkışı kim bekleyebilirdi ki? Aynı gün Bahçeli'nin ardından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan "Cumhur İttifakı tarafından açılan tarihi fırsat penceresinin kişisel hesaplara kurban edilmemesini ümit ediyoruz" ifadelerini kullandı. Hemen tartışmalar başladı. Gazetelerin manşetleri Bahçeli ve Erdoğan’dan kurulmuştu. “Terörsüz Türkiye”, “Gel ilan et”, “sürpriz çıkış”, “Ezber bozan açıklama” diyen iktidar gazetelerinden ayrışan tek gazete ise Yeni Şafak olmuştu. Yeni Şafak açıklamaların tam karşısında durmuş ve “Öcalan’ın yeri İmralı’dır” manşetiyle çıkmıştı. (Ertesi gün hemen yumuşama sinyalleri gönderdi ama bu çıkış da oldukça dikkat çekiciydi.) A Haber’deki yorumcular “Kandil’den bile ileri bir çıkış” olarak yorumluyor, DEM Parti sözcülerinin açıklamalarını canlı yayınlarda aktarıyor, Abdulkadir Selvi “Yıllarca Kürt sorunu çözülecekse Türk milliyetçileri ön almalı dedik. Bahçeli şimdi bunu yapıyor. Bu bir tarihi fırsat” diyordu.

ÇARŞAMBA: TUSAŞ’A SALDIRI DÜZENLENDİ

Çarşamba günü gündem değişimi saldırıyla gerçekleşti. Ankara Kahramankazan'da bulunan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'nin (TUSAŞ) yerleşkesine, kimliği belirsiz kişiler tarafından silahlı ve bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıda 5 kişinin hayatını kaybettiği, 22 kişinin yaralandığı açıklandı.

Saldırı sonrası ilk yapılan iş ise medyaya sansür uygulanması oldu. İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un “Sosyal medya platformlarının, terör propagandasına zemin hazırlayan içeriklere kesinlikle izin vermemesi gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isteriz” açıklaması sonrası; telefonlardan X (Twitter), Facebook, Instagram, YouTube, TikTok ve Telegram’a girilemedi. Mahkeme yayın yasağı kararı verirken, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin sansürü “Medyada, resmi makamların yaptığı açıklamaların dışında sosyal medya kaynaklı, teyit edilmemiş bilgilere ve görüntülere yer verildiği” şeklinde gerekçelendirdi.

Gazeteler “Barışa Hain Pusu”,  “Barış Girişimine Suikast”, “İç Cepheye Saldırı” manşetlerini atmıştı.

PERŞEMBE: ÖCALAN MESAJ GÖNDERDİ

Perşembe günü Türkiye, 43 aydır tecritte olan ve avukatları ve yakınlarıyla görüştürülmeyen Öcalan’ın açıklamalarını dinledi. DEM Parti Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, 43 aydır tecritte olan amcası Abdullah Öcalan ile görüştü. Abdullah Öcalan, mesajında “Tecrit devam ediyor. Koşullar oluşursa bu süreci çatışma ve şiddet zemininden hukuki ve siyasi zemine çekecek teorik ve pratik güce sahibim” dedi. X üzerinden bir paylaşım yapan Ömer Öcalan; “Sayın Abdullah Öcalan ile en son yüz yüze yapılan görüşme 3 Mart 2020 tarihiydi. Biz aile olarak yıllar sonra 23 Ekim 2024 günü Sayın Öcalan ile görüşme gerçekleştirdik. Bir yasal hak olan rutin aile görüşünün, koşullar ne olursa olsun devam etmesini istiyoruz” dedi. İktidara yakınlığıyla bilinen Hürriyet Yazarı Abdülkadir Selvi, Abdullah Öcalan’ın "Örgüte silah bırakma çağrısı yapacağım” dediğini iddia etti.

Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan; Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan'ın başkenti Kazan'da düzenlenen BRICS zirvesindeydi. Zirvenin son gününde konuşma yapan Erdoğan TUSAŞ saldırısına dair “Bu alçakça saldırı, Türkiye'nin terörü bertaraf etme azmini ve kararlılığını daha da perçinlemiştir" ifadelerini kullandı.

Uçakta dönerken de Zafer Arapkirli’nin “Tayyare-i Hümayun” olarak tanımladığı uçaktaki gazetecilerle sohbeti basına yansıdı. Uçakta terörü kaynağında yok etme politikasının süreceğini söyledi, ancak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin PKK Lideri Abdullah Öcalan'la ilgili çıkışına değinmedi. Çünkü gazetecilerin sormadığı iddia edildi.

CUMA: İSRAİL’E SİLAH SATANLAR TÜRKİYE’DE AĞIRLANDI

Cuma günü Anadolu Ajansının sabah gündeminde şöyle bir bilgi vardı: “1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Fuar Merkezi'nde SAHA EXPO 2024 Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı Programı'na katılacak.” Neydi bu SAHA EXPO? “Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük sanayi kümelenmesi” olarak tanımlanan ve SAHA İstanbul tarafından Cumhurbaşkanlığı himayesinde organize edilen, 6 bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığının desteklediği, Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu SAHA EXPO “2024 Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı” olarak geçiyordu. Ve fuarda, İsrail ordusuna savaş uçakları, füze fırlatma kitleri ve zırhlı araçlar için bileşenler, mühimmatlar ve başka silahlar tedarik eden “BAE Systems”, İsrail Savunma Bakanlığına (IMOD), İsrail Hava Kuvvetlerine ve Deniz Kuvvetlerine silah ve uçak sağlayan “Leonardo”, savunma ve mühendislik şirketi olarak İsrail'e askeri ekipman sağlayan “Thales” ve İsrail askeri kontrol noktalarında kullanılmak üzere gözetim teknolojileri sağlayan şirket, “L3Harris Technologies” de vardı.

CUMARTESİ: İSRAİL, İRAN’I VURDU

Cumartesi sabahına İsrail’in İran saldırısıyla güne başladık. İsrail, İran'a gece boyunca hava saldırıları düzenledi. İran ordusu bu saldırılarda iki askerinin hayatını kaybettiğini bildirdi. İran, saldırıların "sınırlı hasar" verdiğini açıklamıştı. İsrail ordusu, üç dalga hava saldırısında farklı bölgelerde İran'ın füze üretim tesisleri, füze depoları ve belirli bölgelerdeki diğer sistemlerin vurulduğunu açıkladı.

Yani kısaca Türkiye bir haftayı da bir yıla sığabilecek kadar büyük gündemlerle kapattı.

YENİDOĞAN ÇETESİ, ŞİMŞEK PROGRAMI, EMEKLİLER

Siyasette Fethullah Gülen’in ölümü, Bahçeli ve Öcalan’ın açıklamaları, TUSAŞ saldırıları tartışılırken, halkın kendi gündeminde de işler çok yolunda gitmedi bu hafta.

Özel hastanelerde SGK'den para almak için bebekleri ölüme gönderen “Yenidoğan Çetesine” ilişkin soruşturma devam etti. Soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, ölen 10 bebek maktul, 5 kişi müşteki, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İstanbul İl Müdürlüğü, suçtan zarar gören, 19 hastane ve sağlık şirketi malen sorumlu, 47 kişi de şüpheli olarak yer aldı. Bu arada Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nun soruşturma kapsamında kapatılan Özel Beylikdüzü Medilife Hastanesini ziyaret ederek, başhekimi ile hatıra fotoğrafı çektirdiği ortaya çıktı. T24’ün haberine göre, dönemin İl Sağlık Müdürü olan Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nun, çetenin faaliyet gösterdiği ve kapatılan Özel Beylikdüzü Medilife Hastanesini soruşturmanın başlamasından iki ay sonra ziyaret ettiği ortaya çıktı.

Erdoğan-Şimşek programının ücretlere yönelik saldırganlığının sertleşeceğine dair işaretler de bu hafta arttı. 2025 bütçesi üzerinden yapılan hesaplamalar asgari ücrete yüzde 17 zam planlandığını gösterdi. Sermaye çevreleri yüzde 25’i de ‘üst sınır’ olarak dayatıyor. IMF’nin Türkiye komiseri de asgari ücreti değil sosyal yardımı artırın talimatı verdi.

Emeklilerin barınma sorununa ve geçim sıkıntısı da devam ediyor. Buna dikkat çekmek için ortak eylem düzenleyen Türkiye Emekliler Derneği Mersin Şubesi ve Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi, “Emekçi halk olarak kendi azim ve kararlılığımızla kaderimizi elimize almak ve toptan bir yenilenme ve yapılanma kurmak zorundayız” dedi.

Antalya'nın Muratpaşa ilçesinde Starbucks Şubesine molotoflu saldırı gerçekleştirildi.

6 Şubat depremlerinde 269 kişinin yaşamını yitirdiği Hatay’daki Rönesans Rezidans’ın üçüncü duruşmasında tutuklu sanık Kontrol Elemanı Önder Artun sağlık sorunları gerekçesiyle tahliye edildi.

Sinop Boyabat’ta bulunan bakır madeni ruhsat sahasının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından ihaleye çıkarılması ve ardından Cengiz Holdingin almasına Sinop halkı tepki gösterdi.

ÖNCEKİ HABER

IKBY'de Yeni Nesil’den sonra Kürdistan İslami Birlik Partisi de hükümette yer almayacağını açıkladı

SONRAKİ HABER

Üzümkent Sitesi duruşması: Sanık avukatından “depremin öngörülmezliği” savunması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa