27 Ekim 2024 12:55

Siyasette bu hafta: Erdoğan devreye girecek mi?

Siyaset gündemi ekim ayında sıcak geçti. Bu hafta yapılacak grup toplantılarında verilecek mesajlar Ankara'nın gündeminde.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Meclis açılışında MHP Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin DEM Partililerle tokalaşmasıyla başlayıp, Abdullah Öcalan’ın tahliye edilmesi anlamına gelen ‘umut hakkı’ndan söz etmesine kadar var süreçte, siyasetin gündemi ekim ayında bambaşka bir yöne evrildi.

Bahçeli’nin Öcalan’a Meclis’te konuşması çağrısında bulunmasından hemen sonra 44 aydır devam eden tecrit bitti. Öcalan, yeğeni ve DEM Parti Milletvekili Ömer Öcalan’la görüşerek “Süreci çatışma ve şiddet zemininden hukuki ve siyasi zemine çekecek teorik ve pratik güce sahibim” dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüştükten sonra Diyarbakır’da çeşitli temaslarda bulundu. Ancak tam da o sırada PKK aylar öncesinden planladığını açıkladığı bir bombalı ve silahlı saldırıyla Ankara’da  TUSAŞ’ta 5 kişiyi öldürdü.

DEM Parti’den yapılan açıklamalarda Öcalan’ın bir sürecin başlamasına hazır olduğuna dikkat çekilerek, iktidarın artık somut adım atması gerektiği vurgulandı.

İKTİDARIN ACELESİ VAR

İktidar her fırsatta “Çözüm süreci gündemimiz yok” dese de Bahçeli’nin Öcalan’ın tahliye edilebileceği söylemlerine kadar varan çıkışının ne anlama geldiği hala tartışılıyor. İktidar tarafından Kürt sorunun çözümüne ilişkin herhangi bir talebe değinilmezken, “terörün bitmesi” gerektiği yönünde söylemlerin aceleciliği dikkat çekiyor. Cumhur İttifakı kanadından gelen açıklamalarda bu konuda İsrail’in saldırganlığı ve bölgenin yeniden şekillenmesine yönelik dengelere sıkça atıfta bulunuluyor.

29 EKİM’DE FOTOĞRAF NETLEŞECEK Mİ?

Tüm bunlar olurken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tartışmalara girmeme çabası dikkatlerden kaçmıyor. Erdoğan 1 Ekim’den bu yana Bahçeli’nin tutumuna ortak olduklarını ifade etse de henüz bu konuda detaylı bir değerlendirme yapmadı. Yaptığı konuşmalarda muhalefete yüklenmemeye de özen gösteriyor. O nedenle bu hafta grup toplantılarında gözler özellikle Erdoğan’da olacak. Grup toplantılarında diğer partilerin vereceği mesajların yanı sıra 29 Ekim Cumhuriyet bayramında ortaya çıkacak fotoğraf da merakla bekleniyor. Cumhuriyetin 101. yılında iktidar temsilcilerinin “Türkiye yüzyılı” argümanıyla yeni bir söylemde bulunabileceği tartışılıyor.

ETKİ AJANLIĞI VE BÜTÇE GÜNDEMDE

Gündemin sabahtan akşama değiştiği, Öcalan ve Kürt sorunu konusunda söylenen her bir kelimenin anlamının tartışıldığı bu ortamda Meclisin gündemi de yoğun. Adalet Komisyonunda etki ajanlığı düzenlemesi kabul edildi. “Devlet güvenliği veya iç ve dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda suç işleyenler hakkında 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası verilir” ifadelerine, özellikle basın ve meslek örgütlerinden suçlamanın muğlaklığı üzerinden tepki gösteriliyor. 9. Yargı Paketinde ise kadınların kendi soyisimlerinin kullanılmasını engelleyen düzenlemeyi de içeren teklifin bu hafta yasalaşması bekleniyor.

Geçtiğimiz hafta Meclis'e sunulan 2025 yılı bütçesinin görüşmelerine de Perşembe günü Plan Bütçe Komisyonu'nda başlanacak. TBMM bütçesi ile başlayacak olan komisyon görüşmeleri, 29 Kasım'da Cumhurbaşkanlığının bütçesinin görüşülmesiyle sona erecek. (POLİTİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Narin Güran cinayeti davası | "Babanın müşteki olması faillerin açığa çıkmasına engel"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa