27 Ekim 2024 12:56

Bakırhan: Kürtlerin hakkı, Türklerin kaybı olmaz

ESP'nin kongresinde konuşan Bakırhan, Bahçeli'nin sözlerine atıf yaparak, "Biz de Kürtlerin ve Türklerin birbirini sevmesinin farz olduğunu söylüyoruz, buna inanıyoruz" dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, ESP kongresinde yaptığı konuşmada, “Kürtlere tanınacak her hakkın Türklerin kaybı olacağı endişesinden artık kurtulmamız gerekiyor” dedi.

Dünyada ciddi bir belirsizlik olduğunu ve kapitalizmin başta Ortadoğu'da olmak üzere savaşlarla kendilerini ayakta tutmaya çalıştığını söyleyen Bakırhan, “İsrail'in Filistin karşısındaki katliamlarını hep beraber malesef canlı yayınlarda izlemek durumunda kaldı. Savaş Lübnan'a, Suriye'ye, İran'a da sıçradı” dedi.

KÜRT SORUNU 42 BAŞBAKAN GÖRDÜ

Kürt sorununun artık yürütülemeyecek bir hale geldiğini ifade eden Bakırhan, “Bu kriz ve kaostan çıkışın en önemli yolu Kürt meselesinin demokratik yollarla çözülmesidir. Kürt meselesi bugüne kadar 42 başbakan, 13 cumhurbaşkanı gördü. En önemlisi de 3 trilyon doların heba edilmesine neden olan bir sorun haline geldi. Artık bu ülkenin ekonomisini, yaşamını zehirleyen bu anlayışı bir kenara bırakarak bu sorunu demokratik yollarla, diyalogla çözülmesi sağlanmalıdır” dedi.

"ARAŞSALLAŞTIRMAYA KARŞI TOPLUMSALLAŞTIRMA GÖREVİMİZ"

Bahçeli’nin sözlerine atıfta bulunarak “Biz de Kürtlerin ve Türklerin birbirini sevmesinin farz olduğunu söylüyoruz, buna inanıyoruz” diyen Bakırhan, “Biz de Kürt ve Türklerin tarihsel işbirliklerinin halka kazandırdıklarına şahitlik yaptık. Şimdi bu ilişkilerin demokratik bir anlayışa kavuşması gerektiğini belirtmek istiyoruz. Kürtlere tanınacak her hakkın Türklerin kaybı olacağı endişesinden artık kurtulmamız gerekiyor. Her iki halk kazandıkça Türkiye kazanır. Biz barışı ve çözümü kimseden beklemiyoruz. Barışı da çözümü de getirecek olan bu salondaki birlikteliğimizdir. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde bu meseleyi siyasal ikballeri için araçsallaştıranlara karşı barışı toplumsallaştırma gibi büyük bir görev önümüzde duruyor” diye konuştu.

Kürt sorununun baş müzakerecisinin Öcalan olduğunu vurgulayan Bakırhan, “Açın İmralı'nın kapılarını Sayın Öcalan'ın düşünceleri halkla buluşsun” dedi. 

"BEKLENTİYLE DEĞİL, ÖRGÜTLÜ MÜCADELEYLE"

DEM Parti’nin iki gün süren Parti Meclisi toplantısının sonuç bildirgesinde, “Yıllardır büyük bedeller ödeyerek her koşulda savaş karşıtı cepheyi büyütme ve barış talebini toplumsallaştırma mücadelesi veren partimiz, normalleşme söylemlerinin halklarımıza karşı mevcut sorunların perdelenmesi amacıyla kullanılmasına izin vermeyecektir. Çözüm tartışmalarının yeniden gündeme gelmesi olumludur; ancak geçmişteki 'teslim alma' söylemlerinin yeniden dillendirilmesinin siyasal, tarihsel ve toplumsal bir sorun olan Kürt sorunu ve Türkiye’nin sorunlarının çözümüne katkı sunmayacağı açıktır. Partimiz, toplumsal sorunların çözümü için tüm muhatap ve tarafları önemsemekle birlikte asıl çözümün, iktidardan bekleyerek değil Türkiye’nin tüm işçi, emekçi ve ezilen kesimleri ile halklarının katıldığı örgütlü bir sürecin inşa edilmesiyle mümkün olacağına inanmakta ve yıllardır bunun için mücadele etmektedir. DEM Parti olarak, adil, demokratik ve halkların eşitliğini esas alan bir çözümden yanayız; barışı, demokratik bir anayasayı, özgürlüğü ve demokratik cumhuriyeti savunuyoruz” ifadelerine yer verildi. (POLİTİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Siyasette bu hafta: Erdoğan devreye girecek mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa