27 Ekim 2024 14:05

Gürcistan’da iktidar zafer ilan etti, muhalefet sonuçları tanımıyor

“Rusya yanlısı” denilen iktidar partisi Gürcü Rüyası zafer ilan ederken parti lideri temel önceliklerinin “AB ve ABD ile ilişkileri yenilemek” olduğunu söyledi. Muhalefet ise sonuçları tanımıyor.

Fotoğraf: Davit Kachkachishvili/AA

Paylaş

Gürcistan’da seçim komisyonu iktidardaki Gürcü Rüyası partisinin cumartesi günü yapılan parlamento seçimlerinde oyların yüzde 54’ünden fazlasını aldığını açıkladı. Açıklamaya göre oyların yüzde 10.92’sini seçim bloklarından “Değişim İçin Koalisyon”, yüzde 10,12’sini “Gürcistan’ı Kurtarmak İçin Birlik”, yüzde 8.78’ini “Güçlü Gürcistan” ve yüzde 7.76’sini de Gakharia Gürcistan İçin Partisi aldı.

MUHALEFET SONUÇLARI KABUL ETMEDİ

Muhalefet partileri sonuçları tanımadıklarını açıklarken, bir muhalefet lideri sonuçları “anayasal darbe” olarak nitelendirdi.

Gürcistan’da tutuklu olarak yargılanan eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin de kurucusu olduğu ana muhalefet partisi Birleşik Ulusal Hareketinin öncülüğünde kurulan “Gürcistan’ı Kurtarmak İçin Birlik” seçim bloku ile “Değişim İçin Koalisyon” seçim blokunun liderleri, hükümeti “seçim çalmakla” suçlayarak sonuçları kabul etmediklerini belirtti.

İKTİDAR ZAFER İLAN ETTİ

Gürcistan’ı Ukrayna’daki savaşın dışında tutmak için yoğun bir kampanya yürüten ve bu nedenle Batı medyasında “Rusya yanlısı” olarak nitelendirilen Gürcü Rüyası’nın milyarder kurucusu Bidzina Ivanişvili, partisinin bazı kırsal bölgelerde yüzde 90’a varan büyük farklarla 2012’den bu yana en güçlü performansını göstermesiyle zafer ilan etti. Ivanişvili destekçilerine “Böylesine zor bir durumda aynı partinin böylesine bir başarı elde etmesi dünyada nadir görülen bir durumdur, bu Gürcü halkının yeteneğinin iyi bir göstergesidir” dedi.

Bu arada Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze de dün bir açıklama yaparak, halkın “barışı ve kalkınmayı seçtiğini” söyledi. Kobakhidze, “Ülkemizde barışı korumanın kaderinin belirlendiği, ülkemiz açısından çok önemli bir seçimdi. Sonuçta Gürcü halkı tek alternatifi tercih etti, barışı ve ülkenin kalkınmasını, ülke için parlak bir geleceği seçti” ifadelerini kullandı.

"HÜKÜMETİN ÖNCELİĞİ AB VE ABD İLE İLİŞKİLERİ YENİLEMEK"

Kobakhidze açıklamasında Avrupa Birliği ve ABD ile ilişkilerin önümüzdeki yılın başlarında “niteliksel olarak yeniden başlatılacağını” söyledi ve bunun hükümetinin “temel önceliklerinden” biri olduğunu belirtti. Kobakhidze “İlişkilerimizin yeniden başlatılmasını öngörüyoruz ve bunun gerçekten de gerçekleşeceğine inanıyorum. Bu sürecin önümüzdeki yıl yoğun bir şekilde başlaması bekleniyor. Ukrayna'daki savaşın başlangıçta tahmin edilenden daha erken sona ermesini bekliyoruz. Önümüzdeki yılın ilk aylarından itibaren hem AB hem de ABD ile ilişkilerimizde önemli bir iyileşme bekliyoruz. Bu bizim en önemli önceliklerimizden biridir” ifadelerini kullandı.

AB ÜYELİĞİ DONDURULMUŞTU

İvanişvili’nin partisi Batı karşıtı olarak nitelendiriliyor ancak parti Rusya ile ilişkileri bozmamaya dikkat ederken AB, ABD ve NATO ile ilişkilerin de yenilenmesinden yana olduğunu savunuyor. Avrupa Birliği ise, iktidarın otoriter eğilimleri gerekçesiyle ülkenin üyelik başvurusunun dondurulduğunu açıklamıştı. Gürcistan iktidarı, Rusya’da çıkarılan yasalara benzeyen, ve yabancı fonlu dernek ve kurumları hedef alan “yabancı etkinin şeffaflığı” yasası çıkarmış, yine “aile değerleri ve çocukların korunması” adı altında LGBTİ haklarını ortadan kaldıran bir başka yasal düzenlemeyi hayata geçirmişti. Bütün bu yasal düzenlemeler kitlesel protestolara yol açmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

DEM Parti PM: Beklentiyle değil, örgütlü mücadeleyle

SONRAKİ HABER

Kira sözleşmeleri e-Devlet üzerinden yapılabilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa