27 Ekim 2024 15:40

Bölge tabip odalarından Rojava saldırısına tepki: Yaşamı savunmaya devam edeceğiz

Bölgedeki 9 tabip odası Rojava saldırısına tepki gösterdi. Açıklamada “Kaynağı ve gerekçesi ne olursa olsun sivillere yönelik bu tür saldırıları kabul etmiyoruz" denildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Diyarbakır, Van, Mardin, Urfa, Batman, Hakkari, Şırnak, Muş ve Bitlis tabip odaları, 23 Ekim’de Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş (TUSAS) yönelik saldırının ardından TSK’nin Kuzey ve Doğu Suriye’de sivil yerleşim alanlarını hedef almasına karşı açıklama yaptı.

“Israrla sürdürülen savaş politikalarının büyük acılara yol açtığı” belirtilen açıklamada, “Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) verilerine göre aralarında çocuklarında bulunduğu 27 kişi yaşamını yitirmiş 40’a yakın kişi yaralanmış, sivil yaşam alanları zarar görmüştür. Rojava'da da hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı yaralılara acil şifalar diliyoruz” denildi.

“Barış içinde ve bir arada yaşamı esas alan çözüm yerine inkar, imha ve yürütülen savaş politikaları çözüm getirmediği aksine insanların yaşam hakkını elinden aldığı, toplumlar arasında kutuplaşmayı ve düşmanlığı derinleştirdiği bilinmelidir” denilen açıklamada şunlar söylendi:

“Bizler, her canlının yaşam hakkının savunana ve yaşatmayı esas alan bir mesleğin mensupları ve onların meslek örgütü Tabip Odaları olarak Kürt sorununda güvenlik odaklı politikalardan ve savaş ısrarından barış umuduna ve yaşam hakkına yönelik her türlü saldırıdan vazgeçilmesini talep ediyoruz.

Sorunun demokratik yollarla çözümün esas alınması, halklar arasında kalıcı barışa yönelik somut adımlar atılması gerektiğine inanıyoruz. Yaşatmaya ant içmiş bir mesleğin mensupları olarak yaşamı savunmanın ve barış iklimine sahip çıkmasının birincil görevimiz olduğunu hatırlatıyoruz. Savaşla baş etmenin yolu adil, demokratik, eşitlikçi, özgür ve barışçıl bir yaşam kurmak ve bunu sürebilir kılmaktır. Bölge Tabip Odaları olarak, kaynağı ve gerekçesi ne olursa olsun sivillere yönelik bu tür saldırıları kabul etmiyoruz. Savaş bir halk sağlığı sorundur. Bu tür saldırılara karşı yaşamı ve temel insan haklarını savunmaya devam edeceğiz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Rize'de heyelan riski; mahsur kalan 5 kişi kurtarıldı, 16 konut tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa