27 Ekim 2024 16:12

İstanbul’da yaşam maliyeti yüzde 71 arttı, öğrenciler çalışmak zorunda kalıyor

İstanbul'da yaşamanın maliyeti geçen yılın aynı ayına göre yüzde 71,40 arttı. Öğrenciler çalışmadan eğitimlerine devam edemediğini söylüyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

2024-2025 yükseköğretim akademik yılı için Türkiye genelindeki üniversitelerin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarına kaydolan 1 milyon 742 bin 537 öğrenciden 394 bin 351'i İstanbul’da eğitim görüyor. 

Anadolu Ajansının haberine göre, Türkiye genelinde 79’u vakıf ve 129’u devlet olmak üzere 208 üniversite bulunurken, bunlardan 60’ı İstanbul'da yer alıyor. İstanbul’daki 60 üniversitede ise ön lisanstan doktoraya kadar, özel statülü veya uluslararası öğrenciler dahil olmak üzere toplam 1 milyon 612 bin 868 öğrenci eğitim görüyor. Bu öğrencilerden 394 bin 351’ini, bu yıl kayıt yaptıranlar oluşturuyor. Farklı illerden lisans ve ön lisans eğitimi için gelen 1 milyon 29 bin 991 öğrenci, İstanbul’da halihazırda öğrenim görürken, bu yıl 191 bin 549 öğrenci lisans-ön lisansta İstanbul’u tercih etti.

İSTANBUL’DA YAŞAM MALİYETİ YÜZDE 71 ARTTI 

Ancak İstanbul, hem öğrenciler hem de emekçiler için geçinmesi en zor illerden biri. Kira fiyatlarından ulaşıma, yaşam maaliyeti git gide artıyor. İstanbul Planlama Ajansının araştırmasına göre İstanbul'da yaşamanın maliyeti geçen yılın aynı ayına göre yüzde 71,40 arttı. Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Kredi Yurtlar Kurumu (KYK), 3 Eylül’de üniversite öğrencilerinin kaldığı yurt ücretlerine yüzde 50 zam yaptı. KYK’nin lisans öğrencilerine verdiği burs ve kredi miktarı ise 2 bin TL. Ocak ayında burs ve kredilere yapılacak zam oranı şimdiden kara kara düşündürürken, İstanbul’da yaşayan öğrenciler başta olmak üzere ülkenin hiçbir ilindeki öğrenciler mevcut kredi ve burs ile geçinemiyor.

MA’ya konuşan İstanbul’da hukuk fakültesinde okuyan öğrenciler yaşadıkları sorunları anlattı. 

“ÇALIŞMAK ZORUNDA KALIYORUZ”

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2’nci sınıf öğrencisi Tîjda Peker, 3 senedir KYK yurtlarında kaldığını söyledi. İlk sene kaldığı Acıbadem’de bulunan Validebağ Kız Öğrenci yurdunda odaların 10 kişilik olduğunu belirten Peker, “9 kişiye 1 tuvalet düşüyor. Her sabah tuvalet sırasına giriyorduk” dedi. Yurtta verilen yemeklere de değinen Peker, porsiyonların çok az olduğunu belirterek, “Kahvaltıda bir tane poğaça oluyor ve yanına da peynir ile çikolata veriyorlar. Akşam yemeği de aynı şekilde. Bir de yemek azalınca diğer öğrencilere yetsin diye porsiyonları azaltıyorlar” şeklinde konuştu. KYK burslarının yetmediğini belirten Peker, bu nedenle yarı zamanlı işlerde çalışmak zorunda kaldığını söyledi. Peker, “Geçen yıl yurda aylık 345 lira veriyordum. Bu sene 525 lira veriyorum. Bu benim sadece barınma için verdiğim. Aldığımız burs zaten direkt barınma ve yol parasına gidiyor. Bunun için boş vakitlerimizde part-time çalışıyoruz” diye anlattı.

“ÖĞRENCİLER EĞİTİMİNİ BIRAKMAK ZORUNDA KALDI”

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğrencisi Rodin Aydın, 1+1 dairede 2 kişi kaldıklarını söyleyerek, aylık 18 bin lira kira verdiklerini kaydetti. Aydın, “Kiraların yanında faturalar hayli kabarık geliyor. Pazar alışverişi yapmak istesek yine aynı şekilde bayağı bir maliyetli oluyor. Ailelerimiz de yeterince destek veremiyorlar. Zaten KYK bursunun miktarı çok düşük. Bu sebepten dolayı öğrenciler part-time işlerde çalışmak zorunda kalıyor. Hatta öğrenciler artık ne yazık ki part-time değil tam zamanlı işlerde çalışıyor. On binlerce genç eğitimini bırakmak zorunda kaldı” diye konuştu. 

“BURS YETMİYOR”

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğrencisi Ali Talay, 2 yıl boyunca kaldığı Mimar Sinan Erkek Öğrenci Yurdundan ayrıldığını ve 2 arkadaşıyla ev tuttuğunu söyleyerek, “Yurt ve okul arasındaki mesafe çok uzundu ve 3 araçla gidip gelmek zorunda kalıyorduk. Yurtta 2 öğün tek yemek veriliyordu. Herhangi bir yemeği beğenmeme şansımız yoktu. Çünkü zaten aldığımız burs ortada ve hiçbir şeye yetmiyordu” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İsrail Cibaliya Mülteci Kampına ve BM okuluna saldırdı: En az 28 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa