Adana'da "katliam yasası" protesto edildi: AYM iptal edene kadar mücadele edeceğiz
Adana'da Anayasa Mahkemesine hayvan katliamlarının önünü açan yasanın iptali talebiyle eylem düzenlendi.
Anayasa Mahkemesinin 160 sayılı “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”a yönelik açılan 17 maddelik iptal davasını Genel Kurul gündemine almasıyla Adana’da "Yasayı iptal et" şiarıyla miting düzenlendi. Yüzlerce yurttaş Kasım Gülek Köprüsü’nde bir araya gelerek Uğur Mumcu Meydanı’na yürüdü. "AYM yasayı iptal et”, "Bu yasayı durduracağız”, “Kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat”, “Hayırsız ada, bir daha asla”, “Hayvan, yaşam, özgürlük” sloganları atıldı. Kadın cinayetleri ile birlikte bebek ölümlerine de tepkiler yükseltildi. Emek Partisi Milletvekili Sevda Karaca ile DEM Parti Milletvekili Perihan Koca da mitinge katıldı.
"YASA HAYVANA YÖNELİK ŞİDDETİ ARTIRIYOR"
Açıklamayı siyasi partiler, sendikalar, meslek örgütleri ve hayvan hakları savunucularından olmak üzere 13 farklı kurumdan oluşan Miting Tertip Komitesi adına Tertip Komitesi Başkanı Sevil Aracı okudu. Yaşam hakkını savunmak ve sokak hayvanlarının sahipsiz olmadığını söylemek için toplandıklarını ifade eden Aracı, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Yasası’nın tartışmaya açıldığı günden beri toplumdaki bölünmenin keskinleştiğini, şiddet vakalarının arttığını vurguladı. Aracı, “Tıpkı kadın cinayetleri, trans cinayetleri, çocuk istismarı gibi hayvana yönelik şiddet de sistematik bir sorundur, hayvan nefreti de hayvan cinayetleri de politiktir. Biz tüm bu şiddet olaylarının birbiriyle bağlantılı olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.
"YASA UYGULANSAYDI HAYVANLAR ‘SORUN’ HALİNE GELMEYECEKTİ"
Yasanın hayvanları korumayı değil, onları yok etmeyi amaçladığını ifade eden Aracı, "Kapitalist düzenin tüm hukuksal araçları gibi rant ve kâr amaçlanarak hazırlanan bu yasa, hayvanları birer eşya veya kazanç kapısı gibi görüyor. AKP, yıllar önce kendi çıkardığı ‘kısırlaştır-aşılat-yerine yaşat’ ilkesini yerine getirmiş olsaydı bugün böyle bir sorundan bahsetmeyecektik. Ancak önce kendi çıkardığı yasayı uygulamayan iktidar, bugün yasanın yetersizliğinden bahisle, katliam yasasını önümüze koydu” diye konuştu. ‘Petshop’ fuarlarında hayvanların pazarlandığını, yerel yönetimlerin hayvanları kötü koşullardaki barınaklara kapattığını vurgulayan Aracı, “Bu yasa ile hayvanlar, sahipli-sahipsiz ayrımı yapılarak korunmasız bırakılıyor ve sahipsiz dedikleri hayvanlara şiddet uygulayanların cezasız kalmasının önü açılıyor” ifadelerini kullandı.
"AYM YASAYI İPTAL ET"
Hayvanların yaşam hakkını savunmanın, sadece hayvan hakları meselesi değil, aynı zamanda insanlık onurunun da bir gereği olduğunu ifade eden Aracı, “Hayvanlara karşı sürdürülen bu şiddet dalgası, toplumun temel değerlerine, sevgiye, saygıya, adalete zarar vermekte; şiddet, sokak hayvanlarından başlayarak, kadınlara, çocuklara, mültecilere ve doğaya kadar her yere yayılmaktadır. Hayvan haklarını savunmak, aynı zamanda tüm ezilenlerin, kadınların, çocukların, doğanın hakkını savunmaktır. Tüm ezilenlerin, ötekileştirilenlerin, yok sayılanların yanındayız” dedi. Anayasa Mahkemesine bir kez daha yasa değişikliğinin iptal edilmesi çağrısı yapan Aracı, yasa değişikliğine karşı mücadele edeceklerini ifade ederek basın açıklamasını sonlandırdı: "Biz yaşam için, hayvanlar için, tüm türler için, özgür bir dünya için mücadelede kararlıyız. İnsana, doğaya, hayvana ve tüm yeryüzüne özgürlüğü mücadelemizle kazanacağız.”
“ÖLÜM İTTİFAKININ KARŞISINDA YAŞAM İTTİFAKI”
DEM Parti Milletvekili Perihan Koca hayvan ölümlerinin yanı sıra kadın cinayetleri ve çocuk ölümlerine dikkat çekti. Koca, halkın artık güvenlikten yoksun bir toplumda yaşadığını ifade etti. Adalet ve cezasızlık politikalarının sonuçlarına dikkat çeken Koca, Mersin’de bir bebeğin ve iki kişinin öldürüldüğünü, İzmir’de ise hayvanların zehirlenerek öldürüldüğünü hatırlatarak, bu olayların cezasız kalmasının insanları umutsuzluğa sürüklediğini belirtti. “Karşımızda, sermayesiyle, devletiyle, mafyasıyla bir ölüm ittifakı kurmuş bir yapı var” diyen Koca, halkın buna karşı bir yaşam ittifakı kurarak mücadelesine devam edeceğini belirtti.
“ÇOCUKLARI ÖLÜME GÖNDERENLER ONLARI KORUYAMAZ”
Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, MESEM'lerde yaşamını yitiren çocukları ve her üç çocuktan birinin okula aç gittiğini belirten Karaca, asgari ücretliye sefalet zammını dayatan, çocuk yaşta evlilikleri yasayla meşrulaştırmaya çalışan ve okul önlerindeki uyuşturucu çetelerine göz yuman iktidarın çocukların güvenliğini sağlayamayacağını dile getirdi. Yasayı "çocukların güvenliği için çıkardıklarını" iddia eden iktidara halkın “Katliam yasasını tanımıyoruz” diyerek yanıt verdiğini vurgulayan Karaca, bir dilim ekmeğini sokak köpekleriyle paylaşan yurttaşları hatırlatarak halkın yasaya vicdani bir şekilde karşı olduğunu ve bu tepkinin, hükümetin politikalarına net bir yanıt verdiğini ifade etti.
"YAŞAM HAKKIMIZ İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ”
Anayasa Mahkemesi’nin halkın vicdanını dikkate alarak yasa konusunda karar vermesi gerektiğini belirten Karaca, hükümetin ve sermaye odaklarının, insanları, çocukları, doğayı ve hayvanları sadece “kâr nesnesi” olarak gördüğünü ifade ederek, toplumsal mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı.
Adana Barosu önceki dönem Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Özge Buğra, Ankara’da bir yavru köpeği katleden Sefer Murat Aksoy’un, “Devlet öldürün dedi, öldürdüm” diyerek savunma yaptığını ve ardından da tahliye edildiği hatırlattı. Bu kararın kamu vicdanını derinden yaraladığını, uluslararası mevzuata ve yaşam hakkına aykırı olduğunu ifade eden Buğra, bu tür tahliye kararlarının toplumda hayvan haklarına yönelik saygıyı zayıflattığını vurguladı.
"HEKİMLER YAŞATMAK İÇİN VAR"
Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, yeni yasa değişikliği ile birlikte belediyelerin hayvanları toplayıp kısırlaştırıp yerine bırakmasının 50 bin lira para cezası olduğuna dikkat çekerek barınakları yetersiz olan belediyelerin bu cezaları ödememek için hayvanları kısırlaştırmadığını dile getirdi. Yasa ile sokaklarda kontrolsüz bir nüfus artışının ortaya çıkacağı endişesi taşıdıklarını ifade eden Köse, “Veteriner hekimler olarak, bizler öldürmeyi değil yaşatmayı savunuyoruz. Sokaklarda bu kadar çok hayvan olmasın diyorlarsa, bunun yolu kısırlaştırmaktan geçiyor, başka bir çözümü yok. Biz veteriner hekimler diyoruz ki, biz öldürmenin tarafı olmayacağız. İnsan hekimleri insanları öldürüyor mu? İnsanlar böyle bir şey yapıyor mu? Biz öldürmeyiz, biz yaşatırız; veteriner hekimler yaşatmak için vardır” dedi.
(Adana/EVRENSEL)