27 Ekim 2024 20:12

"Çaylar YİBO yeniden yapılıp açılmazsa MEB'e gideceğiz"

Yurttaşlar, Muş’un Varto ilçesi Çaylar köyünde yıkım kararı verilip yeniden yapılmayan Çaylar YİBO Ortaokulunun yeniden açılmasını istiyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Muş’un Varto ilçesine bağlı Çaylar köyünde Çaylar Yatılı Bölge Ortaokulunda 6 Şubat depremleri sonrası “Depreme dayanıklı değil” denilerek eğitime ara verildi. Civar köylerde yaşayan ve çocukları bu okulda eğitim gören yurttaşlar bir buçuk yıldır eğitim öğretimin yapılmadığı okulun yeniden yapılmasını ve faaliyete geçmesini istiyor.

Çürük olan yapıların yıkılması ve yerine yenilerinin yapılması talebiyle Çaylar köyünde bir toplantı gerçekleştiren köy dernekleri, kitle örgütleri ve siyasi partiler, yapıların yapılması ve eğitim-öğretime açılması konusunda ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Gazetemize konuşan İçmeler köyü muhtarı Çayan Dursun, “Talepler konusunda kaymakam ve valiyle görüşülüp onların adım atması sağlanacak. Eğer olmazsa Ankara’ya Milli Eğitim Bakanlığıyla görüşme talep edilecek” dedi.

Emek Partisi Antep Milletvekili Sevda Karaca’nın konuya ilişkin verdiği önergeyi hatırlatan Dursun, “Önerge üzerine Milli Eğitim Bakanı AKP Varto ilçe başkanını arayarak okulun durumu ile ilgili bilgi almış. Eğer okul açılmazsa velilerle birlikte okul önünde açıklama yapma gibi birtakım kararlar alındı” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Muş'un Varto ilçesine bağlı Çaylar köyünde, çevre köylerden gelen çocuklarla birlikte yaklaşık 600 öğrenci, Çaylar Yatılı Bölge Ortaokulunda (YİBO) eğitim görüyor. 6 Şubat depremleri sonrası “depreme dayanıklı değil” denilerek eğitime ara verilen okulda, 1 buçuk yıldır eğitim-öğretimin yapılamadığı için öğrenciler uzak köylere ve merkezdeki okullara dağıtıldı. 

Konuyu Meclis gündemine taşıyan EMEP Milletvekili Sevda Karaca ise il ve ilçe Milli Eğitim Müdürlükleriyle yapılan görüşmelerde “tasarruf tedbirleri” nedeniyle okulun yeniden yapılmayacağının söylendiğini aktardı. Bakan Tekin’e yazılı soru önergesi veren Karaca, okulun kapanmasıyla çocukların eğitim hakları tehlikeye atıldığını belirterek “Öğrenciler, uzak mesafelerdeki okullara ulaşabilmek için sabah 5’te kalkıp yollara düşmek zorunda kalmaktadır. Özellikle kış aylarında bölge şartları nedeniyle köy yollarının kapandığı göz önüne alındığında bu durumda öğrencilerin okula gidip gelmekte çok zorlanacağı ve eğitime devam etmelerinin imkansız hale geleceği açıktır. Uzak mesafe, ulaşım sıkıntısı, ekonomik zorluklar ve toplumsal koşullar nedeniyle bu durumda en çok kız çocuklarının eğitim hakkının zarar göreceği açıktır” ifadelerini kullandı. (Muş/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İran: İsrail'in saldırısında 4'ü asker 5 kişi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa