27 Ekim 2024 21:00
/
Güncelleme: 28 Ekim 2024 09:30

Dicle Üniversitesi öğrencilerinden yemekhane zammına tepki

Türkiye’nin en yüksek bütçeye sahip ilk 20 üniversitesi arasında yer alan Dicle Üniversitesinde yemek ücreti 9 liradan 17 liraya çıkarıldı. DÜ öğrencileri zamma tepkili.

Dicle Üniversitesi öğrencilerinden yemekhane zammına tepki

Fotoğraf: Fırat Topal/Evrensel

Zehra Helin ALAŞ 
Ekin BALİ
Diyarbakır

Dicle Üniversitesinde yemek fiyatlarının 9 liradan 17 liraya çıkarılması öğrenciler tarafından büyük tepkiyle karşılandı.

Türkiye'nin en yüksek bütçeye sahip ilk 20 üniversitesi arasında yer alan Dicle Üniversitesinde öğrenciler üniversiteye ayrılan bütçenin kendilerine yansımadığını ifade ediyor. Yemeklerin hijyen ve kalite açısından yetersiz olduğunu dile DÜ öğrencileri porsiyonların da doyurucu olmamasından şikayetçi. Artan fiyatlarla ilgili üniversite yönetiminden açıklama bekleyen öğrenciler, eğitimlerini sürdürebilmek için daha erişilebilir hizmetler sunulmasını istiyor.

İşletme bölümünde okuyan Selim, yemek zammının mantıklı bir açıklaması olmadığını belirtiyor: “Yemek fiyatlarının bu kadar artması akla yatan bir durum değil. Çoğu zaman yemeklerin lezzeti yok, porsiyonlar da yetersiz. Gerçekten ödediğimiz paranın karşılığını alamıyoruz. Üniversite, öğrencileri desteklemesi gerekirken şu an en temel ihtiyaçlarımızı karşılamakta bile zorlanıyoruz. Yemek ücretinin 17 liraya çıkması bu ekonomik şartlarda birçok öğrenci için ciddi yük. Zaten diğer masraflarla boğuşurken, bu zamla iyice zor duruma düştük." 

"YEMEK ZAMMI GERİ ÇEKİLSİN"

İşletme bölümünden Helin ise neredeyse yüzde 100 zam yapıldığını, diğer masraflarla birleşince zammın öğrenciler için büyük bir yük olduğunu ifade ediyor: "Günlük 3 öğün yemek yememiz gerekirken okulda yalnızca bir öğün yiyebiliyoruz ve ona da zam geldi. Günde 1 öğün 17 liradan haftada 85 lira ediyor, hafta sonunu saymazsak. Tek başına bakıldığında 17 lira fazla gibi durmasa da biz öğrencilerin sabah kahvaltısı, akşam yemeği, otobüs parası, kişisel ihtiyaçlarımız, kitap ve fotokopi masraflarımız derken birçok giderimiz var. Yapılan bu 8 lira zam zorlayıcı. Henüz burslarımıza zam yapılmamışken, yurt ve yemekhane fiyatlarına zam yapılması, öğrencilerin hayatını iyice zorlaştırıyor. Eğitim hayatımızı kolaylaştıracak politikalar görmek istiyoruz, bizim sırtımızdan daha fazla gelir elde edilmesin. Bu zam geri çekilsin ve üniversitemize ayrılan bütçe gerçekten nereye gidiyor, araştırılsın.”

"BÜTÇENİN ÖĞRENCİYE YANSIYAN KISMI ÇOK AZ"

Elektrik Elektronik bölümünde okuyan Şirin de burs ve kredi miktarlarının yetersiz kaldığı bir dönemde zammın kendilerini zorlayacağını vurguluyor: ""Böyle bir dönemde öğrenciler olarak geçim derdindeyken, bu zam akıl almaz bir şey. Üstelik yemekhanelerde hijyen ve kalite sorunu var, sürekli şikayetler geliyor. Ama öğrenci olarak mecburen o yemekhaneye gitmek zorundayız. Üniversite, ayrılan bütçelerin her alana aktarıldığını söylüyor ama bu bütçenin bize yansıyan kısmı çok az. Kütüphane, sosyal alanlar her şey yetersiz. Öğrencilere bu kadar yetersiz hizmet sunulurken zam yapılması çok anlamsız."

Gazetecilik bölümünden bir öğrenci ise fiyatların artırılmasını enflasyon ve maliyetlerle açıklayan üniversitenin, kendi politikalarıyla çeliştiğini belirterek "Her alanda bu kadar yüksek oranlarda zam yapılması normalleştirildi, ama yemekhane fiyatları zaten doyurucu olmayan yemekler için daha fazla ödeme yapmak zorunda kalmamıza neden oluyor. Artık yeter diyoruz. Üniversite kaynaklarının nereye harcandığını öğrenmek istiyoruz. Öğrenciler olarak bu artışın karşısında durmamız gerekiyor" diye sesleniyor.

DENETİM DE YOK HİJYEN DE!

Pek çok öğrenci yemeklerin kalitesizliği nedeniyle sık sık mide rahatsızlıkları yaşadıklarını ifade ediyor. Kimi öğrenciler ise yemekhane dışında başka seçenekleri olmadığı için mecburen buradan yemek almak zorunda kaldıklarını dile getiriyor. Üniversitenin hem hizmetleri iyileştirmekten uzak durması hem de fiyatları artırması öğrenciler için sorunları daha da artırıyor.

Dicle Üniversitesi öğrencileri, üniversite yönetiminden zam gerekçeleri konusunda açıklama beklerken, ayrılan bütçelerin hizmetlere neden yansıtılmadığını sorguluyor. Öğrenciler, mevcut zamlarla artan yaşam maliyetlerinin eğitim hayatlarını daha da zorlaştırdığını belirterek, üniversiteden şeffaf ve öğrenci odaklı bir politika talep ediyor.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Kamuda işçiden gizli pazarlık

Kamuda işçiden gizli pazarlık

Türk-İş ve Hak-İş’in üç genel başkan yardımcısı, 600 bin işçiyi kapsayan kamu toplu sözleşme görüşmeleri için önümüzdeki hafta Çalışma Bakanlığına sunmak üzere zam talebini belirledi. Ancak zam oranı açıklanmadı. Pazarlığı yapılacak rakamdan haberi olmayan işçiler tepkili: “Neyi kimden gizliyorsunuz, taslağı açıklayın.”

22 bin 131 TL Türk-İş'in belirlediği açlık sınırı

72 bin TL Türk-İş'in belirlediği yoksulluk sınırı

30 bin TL kamu işçisinin ortalama ücreti

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
'Heybeden’ her gün yeni bir soruşturma çıkıyor. Yargı sopasıyla topluma gözdağı verilmek isteniyor.

Evrensel'i Takip Et