27 Ekim 2024 22:20

EMEP Gebze İlçe Örgütü: Güvenli mahalle istiyoruz 

EMEP Gebze İlçe Örgütü, doğal gaz patlaması yaşanan binanın önünde özelleştirmeler sonucu yaşanan ölümlere dikkat çekti. Açıklamada mağdurların zararlarının karşılanması talebi dile getirildi.

Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Gebze İlçe Örgütü, Mevlana Mahallesinde 1 yurttaşın yaşamını yitirdiği doğal gaz patlamasına karşı basın açıklaması düzenledi. 

Gebze'nin Mevlana Mahallesinde geçtiğimiz salı günü 5 katlı bir binanın 3'üncü katında yaşanan doğalgaz patlamasında 1 kişi hayatını kaybetmiş, 7 kişi ise yaralanmıştı. Özelleştirmelerin bedellerini halkın ödediğini belirten Emek Partisi (EMEP) Gebze İlçe Örgütü, patlamanın yaşandığı bina önünde mağdur vatandaşlarla birlikte basın açıklaması gerçekleştirdi. 

"Güvenli mahalle istiyoruz" talebinin dile getirildiği eylemde konuşan EMEP Gebze İlçe Başkanı Yusuf Akar, Gebze Belediyesi'ne ait hayvan barınağında yaşanan katliama ve sağlık alanında yaşanan skandallara değinerek sözlerine başladı. Bu düzeni reddettiklerini belirten Akar, "Gebze Belediyesi'ne bağlı 'Sokak Hayvanları Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi'nde hayvanların katledilmesiyle gördük. Yine sağlıkta özelleştirmenin sonuçlarını, sağlığın piyasalaştırılmasının sonucunu resmî rakamlara göre 12 bebeğin katledilmesiyle gördük. Canlı yaşamının özelleştirmenin inisiyatifine terk edildiği bu düzeni reddediyoruz. Şimdi de mahallemiz de doğalgaz dağıtım şirketinin Palgaz'ın ihmalkarlığı yüzünden yaşanan patlama sonucu ölüm, yaralanma ve maddi-manevi zararlar ile karşı karşıyayız" dedi. 

"SORUMLULAR HESAP VERMELİ"

"Yaşanan bu acı olayın sorumluları sadece doğal gaz, şirketi Palgaz değil özelleştirmeyle alabildiğine serbestlik tanınan, kamusal hizmetleri paralı hale getiren ve tüm düzenlemeleri patronların çıkarına göre yapan Erdoğan, tek adam düzenidir" diyen Akar, patlamadan zaran gören vatandaşların maddi zararlarının karşılanmasını istedi. Akar, "Havaların soğuduğu bu günlerde, evi zarar gören, kalınamayacak durumda olan bölge halkının mağduriyeti giderilmelidir. Tüm kurumlarda olayda sorumlu olan kim varsa, hesap vermeli, gereken yapılmalıdır" diye konuştu. 

"GÜVENLİ YAŞAM ALANLARI HAKTIR"

Bu tür vakaların tekrar yaşanmaması için başta Gebze Belediyesi ve Palgaz'ın patlamanın gerçek nedenini kamuoyuna açıklaması ve hesap vermesi gerektiğini belirten Akar, "Gerekli çalışmalar yapılırken, bilimsel yöntemler kullanılmalı, uzmanlarla birlikte çalışılmalı, bilimden, halktan yana olan uzmanlar ve mühendislerle birlikte çalışılmalıdır. Tüm kamusal hizmetler tüm bölgelerde, eşit ulaşılabilir, güvenli, ücretsiz ve denetlenebilir olmalıdır. Güvenli, sağlıklı yaşam alanları tüm emekçiler için haktır! Bu acı olayın yaşandığı mahallemizde, Mevlana Mahallesi bölgesinde yaşayan tüm işçileri, emekçileri, kadınları, gençleri paraya değil, insan sağlığına, hayatına önem veren, yaşadığımız yerlerde sağlıklı güvenli ve eşit koşullarda yaşamak için birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz" dedi.

"Palgaz'a ve Gebze Belediyesi'ne soruyoruz" diyen Akar, sorularını şöyle sıraladı:

  • Palgaz'a ve Gebze Bekediye'sine patlamanın yaşandığı bölgeden gaz kaçağı olduğuna dair şikayet geldiği iddiaları doğru mudur? 
  • Şikayet olduysa, kurumlarınız tarafından geri dönüş yapılmış mıdır? 
  • Sonrasında ne gibi tedbirler alınmıştır?
  • Mevlana Mahallesi'nde ve Gebze Bölgesi'nde kaçak şüphesi olan, kaçak olan alanlar nerelerdir ve ne yapacaksınız? 

Açıklamanın ardından söz alan CHP Gebze Meclis Üyesi Engin Sözbir, yaşanan olayın takipçisi olacaklarını belirtti. Sözbir, Mevlana Mahallesi'nin kendisi için önemine değinerek, bölgedeki halkın güvenliğini sağlama konusunda gereken önlemleri almak için çalışacaklarını ifade etti. (Gebze/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İsrail Lübnan'da Sayda kentine saldırdı: Can kaybı 10'a yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa