28 Ekim 2024 11:48

Yunanistan’da genel grev hazırlığı

Miçotakis hükümetinin yeni vergi kararlarının yanı sıra savaş politikalarına karşı konfederasyonlar 20 Kasım’da genel grev kararı aldı. Öncesinde tek tek sektörler 1-2 günlük grevler hayata geçiriyor.

Fotoğraf: 902.gr

Paylaş

Seyit ALDOĞAN 
Atina

Yunanistan’da Kiryakos Miçotakis hükümetinin işçi ve emekçilere yönelik ekonomik baskı kararları almaya devam etmesi ve yeni vergi düzenlemelerine gitmesine tepkiler artıyor. Kararlar, geniş emekçi kitleleri içinde tepkiyle karşılanırken sendika konfederasyonları 20 Kasım’da genel greve gitme kararı aldılar.

SENDİKALARIN ORTAK KARARI

Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasynu (GSEE), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (ADEDY), İşçi Merkezleri ve Mücadeleci İşçiler Cephesi (PAME) tarafından alınan karar doğrultusunda “Eğitim ve sağlığa bütçe", "Yunanistan savaş ve katliamlara ortak olmasın” sloganı etrafında genel greve gidilecek. Genel grev öncesinde tek tek sektörler hazırlık olarak bir veya iki günlük grevler gerçekleştiriyorlar.

GENEL GREVE HAZIRLIK GREVLERİ

Bu doğrultuda 10 Ekim’de servis hizmeti veren emekçiler, eğitim emekçileri, tekstil işçileri ve 17 Ekim’de sağlık emekçileri ve 22-23 Ekim’de ise liman-tersane işçileri ile otel ve eğlence yerleri emekçileri grev yaptılar. Grev gösterilerinde 20 Kasım’da yapılacak genel greve katılım çağrısı yapılırken, birçok iş yerinde grevci işçiler bağlı bulundukları sendikalarla toplantılar gerçekleştirdiler.

KASIMDA DA ÇOK SAYIDA SEKTÖREL GREV

6 Kasım’da ise inşaat işçileri, elektrik işçileri ve teknisyenler sendikası grev yapacaklar. Servis hizmeti veren emekçiler ise yaptıkları açıklamada 1 ve 2 Kasım’da yeniden grev yapacaklarını açıklamış bulunuyorlar.

MAHALLELER DE GREVE HAZIRLANACAK

Bu arada genel grev dolayısıyla Atina’nın değişik semtlerinde genel grevden birkaç gün önce yerel gösteriler ve yürüyüşler yapılacağı açıklandı. Genel greve katılımın yüksek olması bekleniyor. Grev ve gösterilerin talepleri ise şöyle:

“Toplu sözleşmelerin imzalanması ve uygulanması, ücretlerin artırılması, günde 7 saat haftada 5 gün çalışma süresi, iş güvenliği, NATO’dan çıkılması, askeri harcamaların durdurulması, NATO için bütçe ayrılmaması, Yunanistan’ın Ukrayna ve Ortadoğu’da yapılan savaşlarda taraf olmaması”

ÖNCEKİ HABER

Kürt düğününe ırkçı saldırı: Elektrik kesintisi, darp ve gasp

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa