28 Ekim 2024 11:59

İliç'teki facianın sorumlusu Anagold yeniden madeni açmaya hazırlanıyor

Erzincan'ın İliç ilçesinde 13 Şubat'ta siyanürlü liç yığının kayması sonucu oluşan göçükte 9 işçinin yaşamını yitirdiği facianın sorumlusu Anagold Madencilik yeniden madeni açmaya hazırlanıyor.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Erzincan'ın İliç ilçesi Çöpler köyünde 13 Şubat'ta siyanürlü liç yığının kayması sonucu oluşan göçükte 9 işçinin yaşamını yitirdiği facianın sorumlusu Anagold Madencilik yaptığı  basın turlarıyla madeni tekrar faaileyete geçmeye hazırlanıyor

AA’nın haberine göre şirketin Çöpler köyündeki maden ocağında düzenlediği basın toplantısında konuşan şirket yöneticilerinden Cengiz Demirci, Fırat Nehri'ne siyanür karıştığı iddialarının asılsız olduğunu savunarak olay sonrası bölgeden binin üzerinde numune alındığını, yer altı ve yer üstünde kirlilik bulunmadığını öne sürdü.

Demirci, toprak kaymasının yaşandığı bölgeden 10,5 milyon ton malzeme kaldırıldığını anlatarak, kaymanın yaşandığı Sabırlı Deresi bölgesinde çok az bir yığının kaldığını ve bunun da sıyırma işlemlerinin sürdüğünü aktardı.

"LİÇ YIĞINI YÖNTEMİ KULLANILMAYACAK"

Saha gezisinde gazetecilere madeni yeniden açmak için hazır olduklarını söyleyen Demirci, "Bütün hazırlıklarımızı tamamladık. Şu anda da açılışla kullanacağımız sülfit proses tesisi önündeyiz ve faaliyete başladığımızda bu tesisi kullanacağız." dedi.

Demirci bu tesisle artık liç yığını yönteminin kullanılmayacağını ifade etti. Demirci, “Çöpler'de sülfit tesisi ve yığın liçi metodu olmak üzere iki üretim yöntemi kullanıyorduk. Operasyonlar yeniden başladığında, üretime sadece sülfit tesisi ile devam edilecek, yığın liçi yapılmayacak. Cevherleşme şeklinden ve cevher içindeki tenörden dolayı, yüksek teknolojili ve kapalı bir sistem olan sülfit tesisi ile devam edilecek” dedi.

"MAHKEME KARARINA RAĞMEN ÇALIŞMA DEVAM EDİYOR MU?"

Demirci, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) kararına rağmen çalışmanın neden devam ettiği yönündeki soruya, "Buradaki mahkeme kararında geçici depolama sahalarına depolanmasının durdurulmasıyla ilgili bir karardır. Bu geçici depolama sahalarında taban kayacı metomorfik kilden oluşan taban kayacıydı. Onun üzerine 1 metrelik kil tabakası koyduk ve onun üzerine membranımız vardı. Bu götürdüğümüz malzemeyi de onun üzerine depolamıştık, mahkemenin kararıyla şimdi bunu yapamıyoruz" dedi.

"YENİ BİR ÇED SÜRECİ BAŞLAYACAK" 

Şirketin yeni bir ÇED başvurusuna ilişkin de, "Biz 2014 ÇED'ine döndük. 2021 ÇED'i ile ilgili olarak mahkeme süreci devam ediyor. Bu mahkeme süreci ile ilgili elimizden geldiği kadar ÇED'i savunmaya çalışacağız. Yeni bir ÇED ile ilgili olarak da Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile görüşme yapıyoruz. Onun üzerine önümüzdeki süreçlerde yeni bir ÇED süreci başlayacak" dedi.

AKTOLGALI: "MADENİN AÇILMASINI İSTİYORUZ"

Avukat Cem Aktolgalı da, "Maden ocağının tekrar açılması için ÇED'e başvuracak mısınız" sorusuna, "Tabii ki açılmasını istiyoruz, çalışmalarımız da bu yönde. Rehabilitasyon çalışmalarımız son aşamasında. ÇED ile ilgili dava sürecimiz devam ediyor, onunla ilgili bizim haklı bulmadığımız bir karar alındı. ÇED bir yol haritasıdır. Türkiye'nin madencilik alanında en iyi ÇED'lerinden biridir. Kazayla çok ilişkilendirebileceğimiz bir durum yok. Bununla ilgili bağımsız bir çalışma da yaptırdık biz. Bu raporda da 'ÇED ile kazanın ilişkilendirilemeyeceğini ÇED'in buna uygun olduğu yönünde bir tespit var. Biz temyiz sürecine devam ediyoruz. 2021 yılı ÇED'imiz şu an Danıştay incelemesinde, biz itirazlarımızı yaptık bu iptal kararına artık Danıştay'ın kararını bekleyeceğiz" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Uluslararası maden tekeli SSR şirketi ile yerli ortağı Çalık Holding hisseli Anagold Madencilik isimli firmaya ait olan madendeki liç yığın alanında 13 Şubat günü meydana gelen büyük çöküntü sonucunda 9 işçi toprak altında kalmıştı. 2 işçinin 5 Nisan ve 19 Nisan'da, 2 işçinin 4 Mayıs'ta, 5 işçinin de 10 Haziran'da cenazelerine ulaşılmıştı.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Biden, başkanlık seçimi için erken oy kullanacak

SONRAKİ HABER

Sınıf Okulu'nun 5'inci dersi: Kapital neden işçi sınıfının el kitabı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa