28 Ekim 2024 12:03

Sınıf Okulu'nun 5'inci dersi: Kapital neden işçi sınıfının el kitabı?

Eğitim Sen Kocaeli 2 No'lu Şube, Gebze Emek ve Demokrasi Güçleri, Birleşik Metal-İş ve Petrol-İş Sınıf Okulunda "Kapital neden işçi sınıfının el kitabı?" konusunu işledi.

Fotoğraf: Hasret Gültekin KOZAN/Evrensel

Paylaş

Eğitim Sen Kocaeli 2 No'lu Şubenin öncülüğünde, Gebze Emek ve Demokrasi Güçleri, Birleşik Metal-İş ve Petrol-İş'in desteğiyle hayata geçen "Sınıf Okulu" 5. haftayı geride bıraktı.

Sınıf Okulunun dördüncü dersi Birleşik Metal-İş Gebze 1 No'lu Şube'de gerçekleştirildi. Bu derste Devrimci İşçi Partisi (DİP) Genel Başkanı ve yazar Sungur Savran, "Kapital neden işçi sınıfının el kitabı?" başlığıyla sunum yaptı.

Karl Marx'ın işçi sınıfına armağan kitabı Kapital'de anlatılanların sınıfın yaşadığı sömürü düzeni ve işçilerin hikayesi olduğunu belirten Savran, Kapital'i  iktisat okumuş kişilere göre işçilerin daha iyi anladığını ve kavradığını ifade etti. Sınıf mücadelesini hakim sınıfların gizlemeye çalıştığını belirten Savran, "Marx ve Engels sınıf mücadelesini gizleyenlere rağmen, onu açığa çıkarmıştır. 1848'de Komünist Parti Manifestosu yayınlandı. Ardından hemen devrimler patlak vermeye başladı ve Marx Kapital'i yazarak manifestoyu daha da bilimsel hale getirmiştir. O yüzden Kapital işçi sınıfının başucu, el kitabıdır. Neden el kitabı? Çünkü sınıf mücadelesinin bilimsel olarak temelini anlatıyor Marx bu kitapta. O yüzden bir başucu kitabıdır, çok kıymetlidir" diye konuştu. 

Savran'ın sunumunun ardından soru cevap ile tartışma bölümüne geçildi. Soru ve cevapların ardından Savran'a Sınıf Okulu katılım belgesini Mersen ve MKB Rondo'da grevde olan işçiler takdim etti. (Gebze/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İliç faciasının sorumlusu Anagold yeniden madeni açmaya hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa