28 Ekim 2024 14:20

Evin Demirtaş için açıklama: 6284 sayılı yasa etkin şekilde uygulanmalı

Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı ve Dicle Amed Kadın Platformu, ayrıldığı Abdullah Şehmusoğlu tarafından sokak ortasında öldürülen Evin Demirtaş için açıklama yaptı.

Fotoğraf: Medine Mamedoğlu

Paylaş

Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesine bağlı Huzurevleri Mahallesi’nde 22 Ekim’de ayrıldığı Abdullah Şehmusoğlu tarafından sokak ortasında öldürülen Evin Demirtaş için Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı ve Dicle Amed Kadın Platformu açıklama yaptı. Diyarbakır Adliyesi önünde yapılan açıklamaya DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya, Rosa Kadın Derneği Başkanı Suzan İşbilen ve kadınlar da katıldı.

Ortak açıklamayı okuyan Avukat Cansel Talay, Evin’in sokak ortasında katledildiğini hatırlattı. Katilin uzun süre Demirtaş’ın yolunu gözlediği, ardından kovaladığı, kaçmaya çalışırken kurşun yağdırarak Evin’i katlettiğini söyleyen Talay, şiddet failinin ilk eşini de öldürmüş olduğunu ve yalnızca 8 ay hapis yattığını hatırlattı. “O dönemde yasalar, kadına yönelik şiddeti 'namus' gerekçesiyle hafifletiyor ve failin cezasız kalmasına sebep oluyordu. Ancak bu durum kadınların örgütlü mücadelesi sayesinde değişti. Kadın hareketlerinin baskısıyla yasalar dönüştü; kadın cinayetlerine verilen cezaların hafifletilmesi önlendi, 6284 sayılı Kanun ve İstanbul Sözleşmesi gibi düzenlemelerle kadınların yaşam hakkı güvence altına alınmıştır” diyen Talay sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün, kadın mücadelesiyle elde edilen bu kazanımların korunması gerektiğini ve bu uğurda mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğimizi hatırlatıyoruz. Kadın cinayetlerinin önlenmesi için devletin, şiddet faillerine karşı caydırıcı cezalar uygulaması, koruyucu ve önleyici tedbirleri eksiksiz bir biçimde yerine getirmesi zorunludur. Kadınlar olarak biliyoruz ki, kadınların yaşam hakkını güvence altına almak devletin anayasal sorumluluğudur ve bu sorumluluğun ihmal edilmesi her gün yeni hayatlara mal olmaktadır.”

Diyarbakır’da cinsel şiddet destek birimi ve cinsel saldırı kriz merkezlerinin bulunmadığına işaret eden Talay, kadın sığınma evlerinin de yetersiz olduğuna dikkat çekti. Son bir yılda onlarca kadının koruyucu tedbirlerden yoksun bırakılarak öldürüldüğünü dile getiren Talay, “Kadınların can güvenliğini sağlamak için acilen somut adımlar atılmalı; faillerin cezalandırılması ve mağdurların korunması için 6284 sayılı Yasa etkin şekilde uygulanmalıdır. Cinayetlerin sona ermesi için yetkili ve sorumlu herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi ve kadınların yaşam hakkını güvence altına alacak politikalar üretmesi elzemdir. Kadınların yaşam hakkı, toplumsal barışın ve eşitliğin teminatıdır. Bizler adalet talebimizi ve cezasızlık politikalarına karşı mücadelemizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

Öte yandan Evin Demirtaş'ı katleden Abdullah Şehmusoğlu cinayetten tam bir hafta sonra yakalandı. MA'nın haberine göre Şehmusoğlu'nun yakalandıktan sonra çıkartıldığı Sulh Ceza Hakimliğince tutuklanmasına karar verildi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

EMEP Aliağa İlçe Örgütü: Asgari ücret sendikalı işçileri de ilgilendirmektedir

SONRAKİ HABER

KKTC'de yenidoğan 6 bebeğin ölümüyle ilgili gözaltına alınanların süresi uzatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa