28 Ekim 2024 15:17
Son Güncellenme Tarihi: 28 Ekim 2024 17:33

Türkiye'nin hava operasyonları protesto edildi: "Ülkede ve sınır ötesinde barış"

Türkiye'nin Suriye ve Irak'a yönelik hava saldırılarına karşı pek çok kentte barış talebiyle eylemler düzenlendi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

23 Ekim’de Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş’ye (TUSAŞ) yönelik saldırının ardından TSK’nin Kuzey ve Doğu Suriye’yi hedef alan operasyonlarına karşı pek çok kentte basın açıklamaları düzenlendi.

ADANA'DA POLİS ABLUKASINDA AÇIKLAMA

Adana'da DEM Parti Adana İl Örgütü'nün açıklaması polis engeli ile karşılaştı.

İnönü Parkı’nda basın açıklaması yapmak isteyen DEM Partililer parti binası girişinde polis ablukasına alındı. Binanın girişindeki boşluktan çıkmalarına izin verilmeyen DEM Partililerin protestosu üzerine polis birkaç metre daha çekildi. Açıklama polis otobüslerinin kapattığı yaklaşık 6 metrekarelik alanda yapıldı. “Rojava halkı yalnız değildir”, “Yaşasın barış” sloganları atan DEM Partililer ülkede ve sınır ötesinde barış için Türkiye halklarına ve demokrasi güçlerine çağrıda bulundu.

“DÜNYANIN NERESİNDE MECLİSİN ÜÇÜNCÜ PARTİSİNİN KAPISI KATAPILIYOR”

Basın açıklamasını okuyan DEM Parti Adana İl Eş Başkanı Seyfettin Aydemir, “Dünyanın hiçbir yerinde TBMM’de grubu bulunan Türkiye’nin üçüncü büyük partisinin kapısı kapatılmaz. Her parti, sivil kuruluş istediği yerde basın açıklaması yapma hakkına sahiptir. Ama bu hak engelleniyor” diyerek tepki gösterdi. Aydemir, "İç barışa giden yol sınır ötesi yaşam alanlarını bombalayarak sağlanamaz. Onurlu bir barış yerine inkar ve savaş politikalarının sonuç getirmediğini onlarca yıl boyunca acı bir şekilde tecrübe ettik” dedi.

“İKTİDARI, SALDIRILARI DURDURMAYA; TÜRKİYE HALKLARINI BARIŞ MÜCADELESİNE ÇAĞIRIYORUZ”

Aydemir, "İktidarı, uluslararası hukuku ayaklar altına alan saldırılarını durdurmaya çağırıyoruz. Türkiye halklarını ve tüm demokratik kamuoyunu ise sınır içinde ve ötesinde barış mücadelesini örgütlemeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı. (Adana/EVRENSEL)


"SAVAŞ ÖLDÜRÜR BARIŞ YAŞATIR"

Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Hakkari, Van ve Urfa'da da düzenlenen basın açıklamalarında saldırıların Ortadoğu’daki istikrarsızlığı derinleştirdiği vurgulanarak, barış çağrısı yapıldı.

Diyarbakır'da Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Örgütü binası önünde bir araya gelen kitle “Savaş öldürür barış yaşatır” pankartı taşıdı. 

DBP İl Eş Başkanı Sultan Yaray burada yaptığı açıklamada AKP ve MHP'nin "Kürtlere el uzatarak yeni bir süreç başlatacağız" dediğini ancak sınır ötesi operasyonlarını sürdürdüğünü belirtti, "Kürtleri artık söylemlerle kandırmayın" diye seslendi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İl Eş Başkanı Abbas Şahin da saldırıların "İç barış" söylemlerinin dile getirildiği bir dönemde yaşandığına dikkat çekti. Savaş politikalarının çözüm olmayacağını vurgulayan Şahin, "Filistin’den Rojava’ya kadar gerçekleştirilen saldırılar istikrarsızlığı derinleştirmektedir. İktidara sesleniyoruz. Bu toprakların savaş alanına çevrilmesine asla sessiz kalmayacağız. Sınırın ötesinde barışı örgütlemeye çağırıyoruz” diye konuştu. 

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya da "Bugün toplumun yüzde 80’i yoksullukla mücadele ediyor, kamusal alanlar çetelerin eline geçmiş durumda, kadınlar katlediliyor, çocuklar istismar ediliyor. Barışı içeride ve dışarıda sağlamanın zamanıdır. Bunun zeminini sağlayacak adımlar atılmalıdır" diye seslendi. 

(MA)

ÖNCEKİ HABER

Oyuncular Sendikası'nın yeni başkanı Zuhal Olcay oldu

SONRAKİ HABER

Evin Demirtaş'ın katil zanlısı yakalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa