28 Ekim 2024 15:07

Kuzey Kore insansız hava aracı için Güney Kore ordusunu suçladı

Kuzey Kore, başkent Pyongyang civarında kalıntıları bulunan İHA'nın Güney Kore tarafından gönderildiğini iddia etti.

Kuzey Kore (solda) ve Güney Kore bayrağı (sağda) | Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Kuzey Kore Savunma Bakanlığı, Güney Kore ordusunu siyasi amaçlarla kendi topraklarına insansız hava aracı göndermekle suçladı ve bunu ülkenin egemenliğine yönelik bir ihlal olarak nitelendirdi.

Bakanlık, Güney Kore insansız hava araçlarının Kuzey karşıtı bildiriler dağıtmak üzere bu ay en az üç kez Pyongyang üzerinde uçtuğunu iddia ettikten sonra yaptığı soruşturmanın nihai sonuçlarını açıkladı. KCNA ayrıca düşen bir Güney Kore askeri insansız hava aracına ait olduğunu belirttiği fotoğrafları da yayınladı.

Kuzey Koreli yetkililer, insansız hava aracının uçuş kontrol programının analizi sırasında, Haziran 2023'ten bu yana 230'dan fazla uçuş planı ve uçuş günlüğü ortaya çıkardıklarını ve bunların arasında “siyasi motivasyon çöpleri” dağıtma planının da bulunduğunu söyledi.

8 Ekim tarihli bir kayıt, insansız hava aracının gece geç saatlerde Güney'in sınır adası Baengnyeongdo'dan ayrıldığını ve birkaç saat sonra Pyongyang'daki dışişleri ve savunma bakanlığı binalarının üzerine broşürler bıraktığını gösterdi.

"Ülke egemenliklerini ihlal ettiği" gerekçesiyle Güney Kore'yi suçlayan Bakanlık, egemenliğini bir kez daha ihlal etmesi halinde Güney'i "sonsuza dek ortadan kaldırmakla" tehdit etti.

Kuzey Kore, 19 Ekim'de Güney Kore'den gönderilen İHA'ya ait kalıntıları bulduklarını ileri sürmüştü.

Öte yandan olaya ilişkin açıklama yapan Güney Kore ordusu, iddiaların "tek taraflı" olduğunu, doğrulanmaya ya da yanıtlanmaya değmeyeceğini söylemişti.
 

KUZEY-GÜNEY GERİLİMİ

Kuzey Kore, başkent üzerine Pyongyang karşıtı propaganda broşürleri taşıyan İHA'lar gönderdiği iddiasıyla Güney Kore'yi suçluyor.

İki ülke arasında bir süredir "çöp balonu" ve "İHA" gerilimi tırmanıyor.

Kuzey Kore'nin Mayıs ayı sonunda Güney'e çöp taşıyan balonlar uçurmaya başlaması ve Güney'in hoparlörle propaganda yayınlarını yeniden başlatmasının ardından iki ülke arasındaki gerilimi yükseltmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Evin Demirtaş'ın katil zanlısı yakalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa