28 Ekim 2024 15:27

Aksaray’da TOKİ mağdurları 6 yıldır evlerinin tamamlanmasını bekliyor

Aksaray’da TOKİ konutlarının 6 yıldır tamamlanmamasına tepki gösteren hak sahipleri, konut fiyatlarının katlandığını ve ödeyemeyecek duruma geldiklerini söyledi.

Fotoğraf:ANKA

Paylaş

Aksaray’da bulunan İstiklal Mahallesi’nde 2018 yılından bu yana yapılması planlanan ve 6 yıldır bitmeyen 694 konutlu TOKİ projesi, şimdi de yüksek fiyat nedeniyle hak sahiplerinin tepkisini çekti. Proje şantiyesine toplanan vatandaşlar, projenin 150 bin civarına mal olacağının söylendiğini, ancak şu anda 2,5 milyon TL civarında bir ödemeyle karşı karşıya kaldıklarını ifade ederek, yetkililere yardım çağrısında bulundu.

“AFAKİ BİR ARTIŞLA KARŞILAŞTIK, ŞOK OLDUK”

ANKA’nın haberine göre 2019 yılından TOKİ’ye müracaat ettiğini söyleyen hak sahiplerinden İsmail Karabay, “O zamanlar TOKİ’nin şartları bize uygun geliyordu. Ancak aradan altı yıl geçti, biz TOKİ’nin evinin yapılmasını bekledik. Altı yıl önceki şartlarda bekliyorduk ama afaki bir artışla karşılaştık, gerçekten şok olduk. Bu şartlarda bizim ödememiz mümkün değil. Memur maaşına endeksli artış gerçekten olmayacak bir şey. Biz TOKİ’nin yeniden değerlendirmesini, uygun bir şekilde bize bir fiyat çıkarmasını bekliyoruz. 6 yıl boyunca kirada oturduk, bu arada kira da ödedik. Onun öncesinde bir ön ödeme yaptık, 8 bin lira 3+1 konutlar için. Şu an çıkmak istersek 8 bin lira bize teklif ediyorlar, çok mantıksız bir şey” diye anlattı.

“11 BİN LİRA İLE GEÇİNİYORUM”

TOKİ’ye yazılalı altı sene olduğunu ve eşinin üç yıl önce hayatını kaybettiğini belirten hak sahibi Gülenda Aksoy ise “2019’da eşimin engelli durumundan girmiştim, eşim vefat etti. 11 bin lira maaş ile geçiniyorum. Şu an bizimki esnaf değil engelliden ayrılan TOKİ 2+1 daire zor öderim. Elimdeki maaşla ödemeye çalışacağım, peşinatı yatıracağım. Geri kalanı da taksitle ödemeye çalışacağım çocuklar yardım ederse. Ben şu an kızımın evinde oturuyorum, bir evim bile yok. O zaman ucuz dediler yazıldık. Ama şimdi biz zor öderiz, bunu devlet çözecek. Bu insanlar mağdur hep burada” siye tepki gösterdi.

“TAKSİT ÖDEMESİ 23 BİN 500 LİRA”

2018 yılından TOKİ’ye başvurduğunu ifade eden Bekir Akçay, “O zaman ön ödeme bankaya 8 bin lira yatırdık ve bize başvuru ile birlikte toplamda 150 bin liraya mal olacağını söylediler. Şu anki kura çekiminde bana çıkan 3+1 daire, 3. kat 23 bin 500 lira taksit olarak ödemesi çıkıyor. Ön peşinat olarak ödememiz gereken para 315 bin lira. Şu an bütün esnaf arkadaşlarımız ile birlikte ve buradaki mağdur insanların bu parayı ödeyemeyeceğini düşünüyoruz. Cumhurbaşkanı ve Çevre Şehircilik Bakanımızdan bu konuya bir el atmalarını rica ediyoruz. Ben daha önce kiradaydım, 2 senedir babamın evinde oturuyorum. Memur maaş artışı oranına göre altı ayda bir zam geleceğine göre 23 bin 500 lira 6 ay sonra 25 bin lira daha sonra 28 bin lira olarak devam eder. Şu an gelirim aylık 25 bin lira” sözlerini kullandı.

DÖRT BİR YANDA SES ÇIKARDILAR

Türkiye'nin birçok ilinde TOKİ tarafından yapılması planlanan konutlar 5 yılı aşkın süredir tamamlanmadı. Hak sahipleri ise başta İstanbul olmak üzere pek çok ilde eylem yaptı. Beleidye seçimleri ncesi İstanbul'da başlayan TOKİ mağdurları eylemleri ardından Eskişehir ve Kayseri'ye, sonra da diğer illere yayıldı.

Hemen hemen her ilde 6 yıla yakın süredir tamamlanmayan konutlar, hak sahiplerini de zor durumda bıraktı. Sözleşmelerin ilk günkü gibi kalmaması, konut fiyatlarının yükselmesi, ödemelerin ve faiz oranlarının yükselmesi ve en çok da taksitlere yılda iki kere memur maaşına endeksle zam gelmesi hak sahiplerini mağdur etti.

Belediye seçimleri öncesi dönemin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı ve eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile görüşen İstanbul'daki TOKİ hak sahipleri, taleplerini Murat Kurum'a ilettiklerini ancak uzlaşamadıklarını anlatmışlardı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kuzey Kore insansız hava aracı için Güney Kore ordusunu suçladı

SONRAKİ HABER

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Açık Radyo'yu ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa