Ayayorgi Koyu'nun imar planı askıya çıkarıldı
Çeşme’deki Ayayorgi Koyu’nun imar planları Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından askıya çıkarıldı.
Fotoğraf: Çeşme Ekoloji Platformu
Ramis SAĞLAM
İzmir
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı daha önce imara açtığı İzmir’in Çeşme ilçesindeki Dalyan, Sakarya Mahallesi ve Ayayorgi bölgesinde İmar Planı Değişikliği yaptı. Değişiklik ile bölge imara ve betonlaşmaya açılırken, 1/5000 ölçekli planlamaya göre bölgeye iki katlı bina yapımının önünü açıldı. Koy, geçtiğimiz Şubat ayında iş makineleri sokularak tahrip edilmesiyle gündeme gelmişti. Doğal arkeolojik alan olan 20 dönüme yakın arazideki tüm yüzey tıraşlanarak ağaçlar kesilmiş, zeytin ağaçları tahrip edilmişti.
KAMUYA AİT ALANLAR SATIŞTA
İmar planı değişikliğini konuştuğumuz Çeşme Çevre Derneği Başkanı Ahmet Güler, “Bölgedeki tarım arazileri ve zeytinlik alanların yok edilerek tarihi eserlerin üzerine toprak dökülebileceğini söyledi.
Bakanlığın, Aya Yorgi Koyu’yla ilgili yapılaşmaya açacağı imar planlarına göre 400 bin metrekarelik alanın yapılaşma koşullarının yeniden belirlendiğini ifade eden Güler, askıya çıkan ilk plana göre 372 bin metrekare büyüklüğündeki alanın yüz binlik, beş binlik ve binlik koruma imar planlarının yeniden çizildiğini söyledi.
Askıya çıkarılan planlarla birlikte alanın statüsü “Rekreasyon Alanı”ndan “Konut ve Ticaret Alanı”na çevrildiğini belirten Güler, “Planlama alanının yaklaşık 70 bin metrekarelik alanı özel şahıslara aitken geri kalanı Maliye Hazinesi, İller Bankası ve Çeşme Belediyesi’ne ait. Plana göre parsellere 394 villa tipi konut inşa edilebilecek. Kamuya ait alanların satışa çıkarılacağı tahmin ediliyor” dedi.
PLANLARI YARGIYA TAŞIYACAĞIZ'
Planların turizmi olumsuz etkileyeceğine vurgu yapan Güler, “Askıya çıkarılan plan gerçekleşirse turizmi de negatif etkileyecektir. Burada beton blokların yükselmesi insanların kaçmasına neden olacaktır. Danıştay, Çeşme’ye zarar vereceği gerekçesiyle Çeşme Projesi’ni durduruyorken arka kapıdan bu tür plan değişiklikleri ile Çeşme’de yeni yapılaşma alanları belirleniyor. Kamusal alanlar sonrasında satışa çıkarılarak, özelleştirilecek. Kamu 3-5 gelir elde edilecek ama zararı çok daha büyük olacak. Bizim beklentimiz Çeşme Belediyesi’nin bu planları yargıya taşıması ama Çeşme Yarımada Çevre Derneği olarak da hem planlara itiraz edeceğiz ve dava açacağız. Çeşme’ye kıymayalım” diye konuştu.
BÖLGE TALAN EDİLİYOR
Ayayorgi’de imara açılan 372 bin metrekarelik alanın yanı sıra yine geçtiğimiz günlerde 33 bin metrekarelik komşu arazi imara açılarak, planları askıya çıkarıldı. Kısa bir zaman içinde yaklaşık 400 bin metrekarelik alanı yağmalanma hazırlığı başlatıldı. Küçük bir Afrika ülkesi kadar bir arazinin son 6 yılda satışı yapılırken, burada kimlerin arazi aldığı, kimlerin tapu devri yaptığı önemli bir soru oldu. 6 yıl önce metrekaresi 2 ile 4 bin lira olan yerler, imara açılmasıyla birlikte şimdi 150-200 bin lira arası satılmaya başlandı.
NE OLMUŞTU?
İzmir ili, Çeşme ilçesi, Dalyan ve Sakarya Mahalleri, Ayayorgi Mevkine ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı Değişikliği, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile askıya çıkarıldı. Bakanlık tarafından süreç içerisinde üst ölçekli plan kararlarında ve sit statülerinde bilimsel dayanaktan yoksun şekilde gerçekleştirilen değişiklere askı sürecine itirazlar yapılmıştı.
Alanın koruma statüsü ve alandaki mülkiyetlerin niteliğinin değiştirildiği belirten TMMOB'a bağlı Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İzmir Şubesi, itirazında mülkiyetlerin büyük bir kısmı kamuya ait olmasına rağmen, sosyal ve teknik altyapı alanları azaltılarak yeni getirilen kullanım kararları ile alan, kamunun kullanımından çıkarıldığına dikkat çekmişti.