28 Ekim 2024 22:44

Arnavutluk, tehlikeli atık taşıyan Türk gemisinin limana yanaşmasını engelledi

Tehlikeli maddeler taşıdığı öne sürülen Türk gemisi, Durres limanının yaklaşık bir mil açıklarında tutuluyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Arnavut yetkililer, Tiran'daki ana limana yanaşmaya çalışan Türk bandıralı bir gemiyi, tehlikeli atık taşıdığı şüphesiyle durdurdu. İzleme gruplarından gelen uyarılar üzerine harekete geçen yetkililer, gemideki konteynerlere el koyarak güvenli bir alanda muhafaza edilmesine karar verdi.

Euronews'in haberine göre, Türkiye bandıralı Moliva XA443A gemisi, Durres limanının yaklaşık bir mil açıklarında tutuluyor. Çevre odaklı bir sivil toplum kuruluşu olan Seattle merkezli Basel Action Network (BAN), geminin Ağustos ayından bu yana izlendiğini bildirdi. BAN’a göre bir ihbarcı, gemide 102 konteynerde toplam 2,100 ton civarında çelik endüstrisinden kaynaklanan atık bulunduğunu belirtti ve birçok ülkeye bu konuda bilgi verdi.

BAN, sevkiyatın başlangıçta 4 Temmuz'da Maersk'e ait iki gemiyle Durres’ten ayrılarak Tayland’a yöneldiğini; ancak Tayland yetkililerinin sevkiyatı kabul etmemesi üzerine Singapur'da durdurulması istendiğini aktardı. Daha sonra, Türkiye gemisi Portekiz, İspanya ve İtalya'nın Gioia Tauro limanında duraklayarak Arnavutluk’a geri döndü.

Yerel haberlere göre, gümrük belgelerinde konteynerlerin demir oksit içerdiği belirtildi. Ancak, Arnavutluk muhalefeti Ağustos ayında hükümeti yasadışı tehlikeli madde ticaretiyle suçladı. Başbakan Edi Rama ise, Eylül ayında yaptığı açıklamada sevkiyat belgelerinin doğrulandığını ve demir oksidin Avrupa çevre ve gümrük prosedürlerinde zehirli atık olarak kabul edilmediğini savundu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Galatasaray derbide Beşiktaş’ı 2-1 yendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa