29 Ekim 2024 16:20

Özelleşen ring, pahalılaşan hayat, birlikte mücadele!

Her şeye zam geldiği gibi ring araçlarında da zam geldi, 8 TL oldu. Bir de yetmezmiş gibi ayakta gidiyoruz çoğu zaman. Hadi gittik, dönüşte daha beter oluyoruz.

Özelleşen ring, pahalılaşan hayat, birlikte mücadele!

Fotoğraf: Pixabay

Ozan DEMİR

Enes ŞİMŞEK

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öğrencileriyle Ring araçlarıyla fakültelerine gitmeye çalışan veya ring araçlarıyla fakültelerden dönen öğrencilerle sohbetler gerçekleştirdik. Fakülteye derse gidenler ve dersten çıkıp tramvay ve otobüs durağına gelen gençleri dinlediğimizde, yaşadıkları sorunları ve ring araçlarının durumunu bize aktardılar.

Ring hattı hakkında sorularımızı yöneltmeye başladığımızda Turizm İşletmeciliği 1. sınıf öğrencisi Nil Minaz, “Fakültem uzakta olduğu için her gün ring aracına biniyorum. Fakülteye gidiş geliş 16 TL tutuyor. Ring, okullar için gerekli olduğunu düşünüyorum fakat sefer sayılarının artırılmasını istiyorum. Okul çıkışlarında ring yetersizliğinden dolayı fazla bekliyoruz. Hava da iyice soğudu, Eskişehir’in soğuk havasında bilinmesi üzerine o soğukta ring araçlarını beklemek neredeyse donduruyor bizi” dedi.

Nil’e ring ücretini ve gelen zammı sorduğumuzda ise, “Yani 6 TL’den 8 TL’ye çıktı. Hem tramvayla gelip oradan ringe binmek masraflı oluyor tabii ama ben ailemle yaşadığım için bir şekilde hallediyorum. Ama burada ailesiyle yaşamayan, tek kalan öğrenciler için tabii ki zor oluyordur” diye cevapladı.

Nil’le sohbetimiz ring araçlarının niteliği üzerine devam ederken Nil, “Ring araçları daha büyük ve yeni olsa daha iyi olur. Ayakta giden kişiler oluyor ama bir şekilde gidiyoruz. Bu durum iyileştirilirse daha iyi olur” diyerek durumu özetlemiş oldu.

OKUL RİNGİ Mİ YOKSA HAPİHSANE RİNGİ Mİ?

Ring aracından inen Mücahit ile röportajımıza devam ettik. Ring aracını bekleyen Mücahit, “Yani şu an bile derse yetişmem için erken geliyorum ama yine burada ringi bekliyorum ve bu yüzden derse geç kalacağım. Ringler dolmuş gibi, ring şoförleri dolmuşçu gibi davranıyor, yolun ortasında durup dolmasını bekliyor. Her şeye zam geldiği gibi ring araçlarında da zam geldi, 8 TL oldu. Bir de yetmezmiş gibi ayakta gidiyoruz çoğu zaman. Hadi gittik, dönüşte daha beter oluyoruz. Dönüşte duraklar belli değil, her yerde duruyor ringler. Hem ayakta gidiyoruz hem fazla ücret ödüyoruz ve yetersiz kalıyor, yani nitelik olarak çok eksik. Okuduğumuz okulun devlet okulu olmasına rağmen öğrenciyi müşteri gibi gören bu sistem, öğrencinin en temel hakkı olan ücretsiz ulaşımı bile ücretli hale getirip öğrencileri ayakta sıkış tıkış şekilde, eski araçlarla yüksek fiyata maddi anlamda zora sokarken kârlarına kâr katıyorlar. Özelleştirmenin her yere girdiği bu sistemde Osmangazi Üniversitesinde de öğrenciler bu özelleştirmenin sorunlarını yaşamaktadır” diyerek ringe dair görüşlerini dile getirirken ring aracının gelmesiyle Mücahit yanımızdan ayrılıp gitti.

Ringden inen eğitim fakültesinde okuyan Fatma’yla sohbetimize devam ettik. Deneyimlerini aktaran Fatma, “Genelde derslere gidişte kullanıyorum ve son zamlardan sonra maddi açıdan iyice ağır gelmeye başladı. Bu yüzden dönüşte kullanmıyorum; en azından böylelikle cebimde dönüş parası kalıyor. Tabi gidişte gidenler de doğru düzgün gidemiyoruz, ring kuyruğunda bekliyoruz, sabahın o saatinde beklemek zorunda kalıyoruz. Başka üniversitelerde okuyan arkadaşlarımızla konuştuğumuzda, bazılarının okullarında ring araçları ücretsiz oluyor ama bizde özel bir şirket olmasından dolayı ücretli. Ücretli olması yetmezmiş gibi araçlar çok eski ve çok dolu oluyor, hep ayakta gitmek zorunda kalıyoruz. Araçlar yenilenmeli ve sefer saatleri artırılmalı” dedi.

Sınavların yaklaşması ile birlikte Fatma’ya sınav haftasında ring araç durumları nasıl diye sorduğumuzda ise “Sınav haftası yoğun bir hafta olduğundan dolayı ringe binen öğrenci sayısı iyice artıyor. Özellikle sınav haftalarında ring araçlarının yetersizliği sorunu gözler önüne seriliyor. Uzun kuyruklar oluşuyor ve biz de sınava geç kalmamak için mecburen taksiye biniyoruz ya da kiralık elektrikli scooterleri kullanmak zorunda kalıyoruz” diyerek derdini anlattı.

ARAÇLAR YENİLENMELİ, SEFER SAATLERİ ARTIRILMALI!

Ring araç sorunu sadece bir ulaşım sorunu değil. Özelleştirmenin girdiği her alanı nasıl mahvettiğini ve o alanı nasıl sadece kendi kârlarına kâr katmak için tasarladığını, arkadaşlarımızla konuşunca daha da anlıyoruz.

Fatma yanımızdan ayrıldıktan sonra sohbetimize devam ettiğimiz ringe binmeyi bekleyen Eda, Eğitim Fakültesi’ne bu sene Adana’dan gelmiş. Çukurova Üniversitesi’nde ringin ücretsiz olduğunu belirtirken kendi üniversitemizde kampüs içi ulaşımın pahalılığından söz ediyor. Belirli saatlerde uzun sıralar oluştuğuna değinen Eda, özellikle sınav haftalarında öğrencilerin 1-2 saat öncesinde ringe bindiğini de ekliyor.

Eğitim Fakültesi’nden arkadaşımızla sohbetimize devam ediyoruz. Fiyatlandırmayı sorarak başlıyoruz. Arkadaşımız ring fiyatlarından şikayetçi olup, okula gelirken şehir içi ulaşımın 10 TL olurken kampüs içi kısa mesafe fiyatlandırmasının 8 TL’nin çok yüksek olduğunu vurguluyor. Eda ile konuşmamıza devam ederken kendisine kendi fakültesine ring aracı ile gidiş-dönüşlerin nasıl olduğunu soruyoruz. Eda, durumu şu şekilde özetliyor: “Dönüşte durak sayısının az olması öğrencileri yürümeye mecbur bırakıyor. Soğuk havalarda ne yapacağımızı bilmiyoruz.”

Arkadaşlarımızın konuşmalarından da anlaşılacağı gibi okul içi ulaşımın ücretli olması, niteliksiz olması öğrenciler için büyük bir sorun ama bu sorunları sadece dile getirerek, birbirimizi birer ağlama duvarı haline getirerek değil, bu sorunlara karşı çözümü tartışmak ve harekete geçmek gerekiyor. Sermayedarlar ve onların temsilcisi iktidarın planlarına karşılık, bizlerde okuduğumuz okullarda, bölüm bölüm, fakülte fakülte tüm öğrencilerin temsil mekanizmalarını kurarsak bir araya gelişlerimiz daha planlı ve güçlü olur. Kendi öğrenci birliklerimizi kurduğumuzda, atanmış rektörler tarafından alınan ve bizleri ilgilendiren kararlara müdahale etmenin, öğrencilerin sözünü söylemenin araçlarını da yaratmış oluruz. Ringe gelen zammı da niteliğini de bir araya gelip bölümlerimizde tartışarak kendi tartışma alanlarımız yaratalım.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Başpınar'da yüzde 30 kavgası

Başpınar'da yüzde 30 kavgası

Asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk sefalet zammı, tüm ücret artışlarına üst sınır çizen bir bıçağa dönüştü. Ücret zammı ve toplu sözleşme dönemindeki tüm emekçiler o bıçağı kemiğinde hissediyor. Antep Başpınar OSB’de de bu yüzde 30 dayatmasına karşı kavga sürüyor. Bir arada durmayı başaran işçiler kazanıyor.

Şireci Tekstil 2023’te vergi öncesi kârı 1.6 milyar TL ama 2023’te hiç vergi ödemedi. İşçilere teklifi yüzde 30 zam.

Karafiber 2023’te 6.6 milyar TL değerinde net satış geliri elde etti. Bu satışlardan “kâr etmediğini” öne sürerek vergi ödemedi.

Yalçın Kardeşler Halı 2023’te kendi beyanıyla 44.4 milyon TL vergiye esas kâr elde etti. İşçilere yüzde 34 zam dayatıyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et