29 Ekim 2024 16:37

Bütçe barınmaya değil imamlara gidiyor

KYK yurtlarındaki manevi danışman sayısı 2021 yılında 922’ye ulaşmış. Bunun karşısında KYK yurtlarında çalışan psikologların sayısı ise yalnızca 52.

Bütçe barınmaya değil imamlara gidiyor

Fotoğraf: Cem Genco/AA

Durmaz ÇİÇEK

Kocaeli

Üniversiteler için 2024/2025 güz döneminde ilk ay geride kaldı. Öğrenciler yeni eğitim yılını niteliksiz koşullarda karşılarken yetkililerin bütçe yönetimi de çeşitli tartışmalara neden oldu. Kocaeli’de KYK yurtlarındaki niteliksiz barınma ve beslenme koşulları yerel ve ulusal basında, hatta TBMM’de bile gündem olurken hükümetin “manevi danışmanlık” projesi ise öğrenciler tarafından sorgulanmaya devam ediyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından “gençlerin sahih dini bilgiye ulaşmaları amacıyla” GSB’ye bağlı KYK yurtlarına yapılan manevi danışman atamaları yıllardır çeşitli şekilde gündeme geliyor. 2024/2025 dönemini de birçok problem ile açan KYK yurtlarında asansör, internet, hijyen, yemekhane, spor salonu gibi sorunlar sürerken Kocaeli’de yurtlarda bulunan manevi danışmanların nasıl bir ihtiyacı karşıladığı gençler arasında bir soru işareti.

Gazi Süleyman Paşa KYK yurdunda kalan ve manevi danışmanlık deneyimini anlatan Reklamcılık Bölümü 3. sınıf öğrencisi bir arkadaşımız yaşadığı psikolojik sorunlara çözüm bulamadığını, manevi danışmanın “takma kafana” diyerek kendisini geçiştirdiğini anlatıyor: “Sorunlarımı anlatmaya çalıştım ama sürekli sözümü bölerek Hz. Muhammed’e ait sözler ile tavsiyelerde bulundu. Ciddi sorunlarımı anlattığımda ise takma bu kadar kafana diyerek geçirdi. Tanrıya inanmadığımı söylediğimde ise dışlandığımı hissettim.”

MANEVİ DANIŞMANLIK PROJESİNİN MALİYETİ NE KADAR?

Manevi danışmanlık projesi 633 sayılı kanunla Diyanet İşleri Başkanlığına verilmiş ve Din Hizmetleri Genel Müdürlüğünün görevleri arasında sayılmış. Diyanet Yayınları’nın 2019 Şubat sayısındaki veriye göre öğrenci yurtlarında toplam 569 manevi danışman bulunurken Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan 2024-2028 stratejik plana göre Manevi Danışmanlık projesi ile sadece bu yıl 1 milyon 800 bin gence ulaşılması planlanıyor. Ayrıca BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre KYK yurtlarındaki manevi danışman sayısı 2021 yılında 922’ye ulaşmış. Bunun karşısında KYK yurtlarında çalışan psikologların sayısı ise yalnızca 52.

Manevi Danışmanlar Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü personellerinden seçiliyor. Diyanet İşlerine bağlı bir vaizin maaşı ise 49.582 TL. Bu da 50 milyon TL civarında bir bütçeye tekabül ediyor. Ancak 2021 verilerine göre hareket ettiğimizi de hatırlatmak gerek. Şu an daha fazla personelin çalışıyor olması oldukça olası. Zira sadece 2019-2021 yılları arasında KYK yurtlarındaki manevi danışman sayısı 353 kişi artmış.

BU BÜTÇEYLE BAŞKA NELER YAPILABİLİR?

Bu bütçenin öğrencilerin temel ihtiyaçları için kullanılabileceği su götürmez bir gerçek. Örneğin manevi danışmanlara ayrılan bütçe ile KYK yurtlarına 1200 civarı uzman psikolog atanabilir. 76 binden fazla üniversite öğrencisine ücretsiz konaklama hakkı sunulabilir. 1000 kişi kapasiteli bir yurt daha yapılabilir. En az 25 bin öğrenciye daha KYK bursu verilebilir.

Bütün bu alternatifler kulağa hoş gelse de “gençlerin sahih dini bilgiye ulaşmasının” hükümet açısından ne kadar kritik olduğunu bir kez daha görüyoruz ve üniversite gençliği bu projeye dur demedikçe, 22 yıllık yönetiminde kültürel iktidarı örgütleyemeyen hükümet; dindar ve kindar nesiller yetiştirmek için daha fazlasını harcamaya devam edecek.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Başpınar'da yüzde 30 kavgası

Başpınar'da yüzde 30 kavgası

Asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk sefalet zammı, tüm ücret artışlarına üst sınır çizen bir bıçağa dönüştü. Ücret zammı ve toplu sözleşme dönemindeki tüm emekçiler o bıçağı kemiğinde hissediyor. Antep Başpınar OSB’de de bu yüzde 30 dayatmasına karşı kavga sürüyor. Bir arada durmayı başaran işçiler kazanıyor.

Şireci Tekstil 2023’te vergi öncesi kârı 1.6 milyar TL ama 2023’te hiç vergi ödemedi. İşçilere teklifi yüzde 30 zam.

Karafiber 2023’te 6.6 milyar TL değerinde net satış geliri elde etti. Bu satışlardan “kâr etmediğini” öne sürerek vergi ödemedi.

Yalçın Kardeşler Halı 2023’te kendi beyanıyla 44.4 milyon TL vergiye esas kâr elde etti. İşçilere yüzde 34 zam dayatıyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et