Emekli kasabasında yaşam zorlaştı
Aydın’ın Didim ilçesi son 20 yıllık süreçte emekli kasabası oldu. Şu an emekliler kasabasında da “insanca bir yaşam” talebi öne çıkıyor.
Fotoğraf: Evrensel
Elif DİKBAŞ
Aydın
“Emekli olunca bir sahil kasabasına yerleşeceğim...” Ülkede emekli olma hayaliyle yaşayan milyonlarca emekçi, emekli olduktan sonra genellikle Ege ve Akdeniz’de ‘küçük ve şirin’ bir kasabaya yerleşme hayali kurar. Yılların verdiği yorgunluğu atmak, yılların birikimi olan emeklilik ikramiyeleriyle bir ev sahibi olabilmek hem de emekli maaşlarıyla geçinebilecek bir yer arama gayesidir işin temeli. Her ne kadar günümüzde bu hayalin gerçekleşmesi mümkün olmasa da havası, doğası, denizi ve birçok kıyı ilçesine göre yaşam maliyetlerinin düşük olması nedeniyle Aydın’ın Didim ilçesi son 20 yıllık süreçte emekli kasabası oldu. Şu an emekliler kasabasında da “insanca bir yaşam” talebi öne çıkıyor.
Türk-İş verilerine göre açlık sınırı 19 bin 830 TL’yken, yoksulluk sınırı ise 64 bin 595 TL. Emekliler bir ayı 12 bin 500 lirayla geçirmeye çalışıyor. Emeklilerin zaman geçirdiği bir kafede görüştüğümüz Tüm Emeklilerin Sendikası Didim Temsilcisi Haydar Pınarbaşı, “Bizim ‘Artık bu kadarı da olmaz ki’ dediğimiz birçok şeyi bugün yaşıyoruz. Et alamayacağımız, dışarıda bir yemek yiyemeyeceğimiz söylense ‘Bu kadar da olmaz’ derdik ama bunları da yaşıyoruz” diyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın “Zannediliyor ki emeklilerimizin büyük kısmı 12 bin 500 TL alıyor. Hayır yanlış, 50-60-80 bin TL emekli aylığı alan vatandaşlarımız söz konusu” sözlerini hatırlatan Pınarbaşı, “Emekli maaşlarını istatistiksel olarak yayımlasınlar. 80 bin TL alan emekli de var diyerek, 12 bin 500 TL’yle açlığa mahkum edilen emeklilerin sorunlarını çözmüş olmuyorlar. O zaman bizlere de 80 bin lira versinler, biz de hiç sesimizi çıkarmayalım” diyor.
"HOLDİNGLER VE ŞİRKETLERE VERGİ AFFI"
Son günlerde yeni vergilerin de gündeme geldiğine dikkat çeken Pınarbaşı şunları söylüyor: “Bir yandan gelir vergisi, diğer yandan dolaylı vergiler bizim sırtımızdayken, holdinglere, şirketlere vergi afları da devam ediyor. Eğer gerçekten ülke çok zor durumdaysa şöyle bir bakılır, gerçekten çok kazanandan çok, az kazanandan az alınır. Biz daha çok kazanma derdinde değiliz. Biz insanca yaşamak istiyoruz. Gerçekten evimize kaygısızca bir şeyler alabilmek istiyoruz. Bugün sağlıklı et, sağlıklı peynir, sağlıklı yoğurt, sağlıklı gıda tüketemez hale geldik. Çok korkunç bir şey bu aslında.”
"DİDİM’DE KİRALAR 15 BİN LİRA"
Sermayenin bütün dünyada emekçilerin ve emeklilerin daha az ücret almasını istediğini belirten Pınarbaşı, “Gelişmiş ülkelerde göreceli olarak daha iyi yaşama şansları var ama bu kapitalizmin bir gerçeği” diyor.
AKP iktidarının emekçilere ve emeklilere düşmanca politikalar izlediğini ve haklarını giderek kısıtladığını söyleyen Pınarbaşı, muhalefet partilerine ise şunları söylüyor: “Kafanızı bir kaldırın. Bu ülkede seçime ihtiyaç yok. Bu ülkede seçim ihtiyacından daha çok insanların geçim ihtiyacı var.”
Pınarbaşı ile yaptığımız görüşmeye yan masadan dahil olan Hüseyin isimli emekli yurttaş da “Didim’de ev kiraları 15-18 bin lira civarında. Ev bulamıyorum. 12 bin 500 lira maaşımla barınabileceğim bir ev bulamıyorum. Karavan alıp, karavanda yaşayacağım. Kimse bu şekilde yaşamayı hak etmiyor” diyor. Pınarbaşı da “Biz emekliliğin karşılığını ödedik. Kimseden sadaka istemiyoruz. Biz ödediğimiz primlerin karşılığını istiyoruz. Mücadelemize devam edeceğiz. Bu mücadele sınıf mücadelesinin bir parçasıdır” diyor.