31 Ekim 2024 04:59

Doğal gaz patlamasının yaşandığı mahalledeki yurttaşlar: Mağduriyetimiz giderilsin

Gebze Mevlana Mahallesi’nde yaşanan doğal gaz patlamasının ardından mahallelinin tedirginliği devam ediyor. Güvenli mahalle isteyen mahalle halkı, yetkililerin duyarsızlığından şikayetçi.

Fotoğraf:Evrensel

Paylaş

Hasret Gültekin KOZAN
Gebze

Gebze’nin Mevlana Mahallesi’nde 22 Ekim Salı günü 5 katlı bir binanın 3’üncü katında yaşanan doğal gaz patlamasının etkileri sürüyor. Halen tedirginliğin olduğu mahallede vatandaşlar mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesini de istiyor. Özelleştirmelerin bedellerini halkın ödediğini belirten Emek Partisi (EMEP) Gebze İlçe Örgütü ise pazar günü patlamanın yaşandığı bina önünde mağdur vatandaşlarla birlikte basın açıklaması gerçekleştirdi. “Güvenli mahalle istiyoruz” sloganının atıldığı eylemde vatandaşlar, yetkililerin duyarsızlığından şikayet etti. 

“FİRMA ÖNLEM ALMADI”

Patlamanın yaşandığı evde ablasının olduğunu belirten bir vatandaş, “Ablam sanki kendi patlatmış, PALGAZ biz sorumluluk kabul etmiyoruz diyor. Eniştem iki-üç gündür kokunun olduğunu, yetkilileri aradığını söyledi. Onlar da ‘Camları açın, havalandırın’ demekle yetinmiş. En son patlamanın yaşandığı gün ablam çocuklara tost yapmak istiyor, fişi prize taktığı sırada bu patlama yaşanıyor. Bakıp bakıp gitmişler her seferinde, en son kullanabilirsiniz dediklerinde de bu durum yaşanmış. Şimdi ablam Kocaeli Şehir Hastanesinde yatıyor. Vali beyin ziyareti sırasında mahallede bir gün önce yaşanan yangından söz ediyorlar, ‘Yok öyle bir şey’ diyor. Nasıl yok, her yerde yayımlandı. O yangın neden oldu, ertesi gün bu binada neden patlama oldu? ‘Geçmiş olsun’ demekle olmaz” diye anlattı. 

“BU OLAYIN ÜSTÜNÜ BRANDA İLE KAPATAMAZLAR”

Mahallelilerden bir diğeri ise “İnsanların canı bu kadar ucuz olmamalı. Madem kaçak varsa kapatın, kimse canından olmasın. Gelmişler binayı brandayla kapatıyorlar, göz boyuyorlar. Millet görmesin istiyorlar ama biz bu patlamayı yaşamadık mı? Bu insanlar evini kendi elleriyle yaptı. Can çekişirken bile ‘evim’ diye ağlıyordu. Çocuklar sürünüyor hastanede ama kimsenin umurunda değil” diye tepki gösterdi. Belediye başkanının “Sizin yüzünüzden oldu” dediğini söyleyen vatandaş sözlerine şöyle devam etti: “Bu kadar olmaz, madem gaz kaçağı var, kapatın ana vanadan. Bütün kayıtlar elimizde, defalarca PALGAZ aranmış, gecenin dördünde bile gaz şikayetinden arama yapılmış. Bu olayın üstünü kapatamazlar, bir tane masum insan öldü, yaralılarımız var.”

Doğalgaz patlamasına ilişkin Emek Partisi basın açıklaması yapıyor

“SORUN GİDERİLDİ’ DEDİLER, İKİ GÜN SONRA PATLAMA OLDU!”

Patlamanın olduğu sırada apartmandaki başka bir dairede olan yurttaş, “Ölümden kıl payı kurtuldum. Cuma akşamı şikayetler arttı, cumartesi sabah doğal gazımız kapandı. Pazar günü de saat 14’ten sonra gaz açıldı. ‘Sorun giderildi, kullanabilirsiniz’ denildi. Benim evde rutubet olduğu için camlarım sürekli açıktı, o yüzden kokuyu pek fazla alamadım. Evimizin tamir edilmesini bekliyoruz. Yetkililerden destek bekliyoruz, bize yardımcı olsunlar, bir an önce evimize girelim. Maddi ve manevi çok zor durumdayız” diye yetkililere seslendi. 

MMO: YAŞANANLAR ÖZELLEŞTİRME POLİTİKALARININ SONUCU

Patlama ile ilgili incelemelerin devam ettiğini vurgulayan MMO Gebze Şube Başkanı Tanfer Yeşiltepe ise “Gebze’de doğal gaz dağıtımı, 1 Eylül 2003’ten bu yana PALGAZ tarafından yapılmaktadır. Doğal gaz ana tesisat ve iç tesisat kontrol ve bakım işlerini PALGAZ yapmaktadır. Patlamanın yaşandığı Necatibey Apartmanı sakinleri, patlama öncesi gaz kaçağı şüphesi ile PALGAZ’a şikayette bulunduklarını belirtmektedirler. Soğuk havaların başlamasıyla doğal gaz kullanımı artmış, bu da denetimlerin sıkılaştırılması gerektiğini göstermektedir. Basınç ve debi artışlarında tüm tesisat bileşenlerinin kontrol edilmesi önemlidir; zira doğal gazda en ufak ihmal ciddi sonuçlar doğurabilir” bilgisini verdi. Doğal gaz dağıtım işlerinin özel şirketler eliyle yürütülmesinin sonuçlarına değinen Yeşiltepe, “Özelleştirmeler sonucu, firmalarda kendi işlerini alt taşeronlara devretmektedir. Özelleştirme politikaları sonucu maalesef mühendislik dışlanmaktadır. Kamusal hizmetler piyasa koşullarına bırakılmıştır ve bu durum denetim ve güvenlik önlemlerini zayıflatmaktadır” dedi. 

"MÜHENDİSLİK STANDARTLARINA UYGUN YAPILMALI"

Kocaeli doğal gaz tüketim verilerini de paylaşan Yeşiltepe, “Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliğine (GAZBİR) göre Kocaeli, 2023 yılı verileriyle Türkiye’de en fazla doğal gaz tüketen üçüncü il konumundadır ve yıllık yaklaşık 3.82 milyar metreküp doğal gaz tüketmektedir. 695 bin abonesiyle de en yüksek abone sayısına sahip iller arasında beşinci sıradadır. Enerji üretimi ve dağıtımı, basit bir piyasa faaliyeti olmaktan çok öte, ciddi bir kamusal hizmettir. Elektrik üretimi ve doğal gaz dağıtımı, maliyet ve kâr marjları gerekçesiyle özelleştirilen sektörlere bırakılamayacak kadar önemli bir alandır. Bu hizmetlerin, mühendislik standartlarına uygun ve denetim altında yapılması gerektiği açıktır” uyarılarında bulundu. 

ÖNCEKİ HABER

MHP kent uzlaşısını hedef aldı, Akdeniz ve Toroslar'ı hedef gösterdi

SONRAKİ HABER

Aile hekimliğinde ‘eziyet’ yönetmeliği resmileşti: Hekime de aileye de zararlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa