EMEP Milletvekili Bayhan: Denizli’deki yangın neden söndürülmedi
EMEP Milletvekili İskender Bayhan, Denizli'de 6 gün boyunca söndürülemeyen yangını meclis gündemine taşıdı. Bayhan, "Orman yangınlarıyla mücadele için bütçe, enflasyona rağmen küçülüyor" dedi
Fotoğraf: AA
Denizli'nin Merkezefendi ilçesindeki Karcı Dağı zirvesinde başlayan yangın dün, 6 günün sonunda kontrol altına alınabildi. Yangını Meclis gündemine taşıyan Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya yangının neden 6 gün boyunca kontrol altına alınamadığını sordu.
Tavas ilçesine kadar sıçrayan yangına, Denizli Orman Bölge Müdürlüğü’nde bulunan helikopterin havalanması için gereken bedelin ödenmediği için ilk anlarında müdahale edilmemesini Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya soran Bayhan, yangının yaratabileceği olumsuz sonuçlara da değindi.
Karaçam ormanlarında meydana gelen şiddetli yangınların ardından orman örtüsünün yeniden oluşması ve kendini yenilemesi oldukça uzun bir zaman aldığını vurgulayan Bayhan, bu yangınların hem karakulak hem de vaşak türleri için uygun olan karaçam habitatlarının ortadan kalkmasına yol açtığını belirtti.
“YANGIN BÜYÜYOR BÜTÇE KÜÇÜLÜYOR”
Anayasanın 169. maddesi gereğince devletin ormanları koruması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli tedbirleri alması, yasal düzenlemeleri yapması gerektiğini hatırlatan Bayhan, “Orman yangınlarına müdahale için gerekli ekipman, araç ve personel sayısı nedir? Karcı Dağı zirvesinde başlayan orman yangınında, gerekli ekipman, araç ve personel sayısının yeterli olup olmadığı ve mevcut kaynakların uygunluğu nasıl değerlendirilmiştir?” diye sordu.
Soru önergesinde yangın bilançosuna da değinen Bayhan, “Orman Genel Müdürlüğü’nün yıllık faaliyet raporlarına göre 2022 yılında 2 bin 160 2023 yılında 2 bin 579 adet orman yangını çıkmıştır. 2022 yılında 12 bin 799 hektar, 2023 yılında 15 bin 520 hektar orman alanı zarar görmüştür. 2022 yılında orman yangınlarıyla mücadele için harcanan tutar 12 milyar 384 milyon TL iken Orman Genel Müdürlüğü 2023 Yılı Performans Programında, 2023 yılında orman yangınlarıyla mücadele için ayrılan bütçe 10 milyar 224 milyon TL idi. Her yıl on binlerce hektar alan yangınlarda kül olurken, farklı canlı türlerinin yaşamı ve habitatı da riske girmektedir. Buna rağmen, orman yangınlarıyla mücadele için ayrılması gereken bütçe, enflasyona rağmen küçülmektedir” bilgisini verdi.
“ACİL YARDIM PLANI VARSA SÖNDÜRMEK NEDEN 5 GÜN SÜRDÜ”
Bayhan’ın Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya ilettiği diğer sorular şu şekilde oldu:
- Orman yangınlarına müdahale için gerekli ekipman ve hizmetlerin satın alımı genellikle daha ekonomikken, neden kiralama ve dışarıdan hizmet alımına yönelmektedir?
- Dışarıdan hizmet alımı ile araç satın alma yoluna gidilmesi arasındaki bütçe farkı hesaplanmış mıdır? Eğer hesaplandıysa, bu iki yöntem arasındaki maliyet farkı nedir?
- Yangına müdahale edecek personel için periyodik bir eğitim takvimi mevcut mudur? Ayrıca, işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri ile bu önlemlere uygun ekipmanlar tam olarak sağlanmakta mıdır?
- Her bölge için ayrı bir acil eylem planı var mıdır? Eğer varsa, neden yangınlar 5 günden fazla sürmüştür?
- Yanan bazı ormanlık alanların imara açıldığına dair örnekler bulunmaktadır. Yanan orman alanlarının imara ve ranta açılmaması için yasal düzenlemeler yapmayı düşünüyor musunuz?
- Ormanlık alanların yeniden ağaçlandırılması için herhangi bir çalışmanız mevcut mudur?
- Yetkililerin ihmalleri nedeniyle büyüyen yangınlar hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Eğer başlatılmışsa, bu soruşturmaların sonuçları ne olmuştur? (HABER MERKEZİ)