İsrail’e silah satanlar fuarlarda ağırlanırken, BM'de İsrail'e silah ambargosu için "Ortak Mektup" okundu
İktidar bir yandan İsrail'e silah satan şirketleri fuarlarda ağırlarken, Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi, İsrail'e silah transferinin sonlandırılması talep edilen "Ortak Mektup" girişimini duyurdu.
Fotoğraf: Sanjit Bakshi/Flickr (CC BY 2.0)
İktidar, İsrail'e savaş teknolojisi, silah ve savaş uçağı malzemeleri satan firmaları furalarda ağırlarken Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yıldız, bir grup temel ülkeyle birlikte İsrail'e silah transferinin sonlandırılması talep edilen "Ortak Mektup" girişimini başlattıklarını duyurdu.
Yıldız, BM Güvenlik Konseyinde (BMGK) Gazze ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki duruma ilişkin düzenlenen açık oturumda konuştu.
Gazze’de tüm sınırların aşıldığını ve İsrail’in benzeri görülmemiş savaş suçları işlediğini belirten Yıldız, bu ülkenin bölgeyi topyekun savaşın eşiğine getirdiğini söyledi.
Yıldız, tüm bu krizler sürerken İsrail'in BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) yönelik kasıtlı olarak fiziksel, operasyonel ve siyasi saldırısının da devam ettiğine dikkati çekti.
İsrail Meclisinin UNRWA'nın işgal altındaki Filistin topraklarında faaliyetlerini engellemeyi hedefleyen yasayı kabul etmesini kınadıklarını anlatan Yıldız, yasanın hem UNRWA hem de Filistinli mültecileri hedef aldığını dile getirdi.
"Bu çerçevede Türkiye, bazı temel ülkelerle birlikte İsrail'e silah sevkiyatının sonlandırılması talep edilen 'Ortak Mektup' hazırladı" diyen Yıldız, bu doğrultuda İsrail'e silah, mühimmat ve ilgili teçhizatın transferinin sonlandırılması için kolektif çağrı yaptıklarını söyledi.
BİR TARAFTA HAMASET BİR TARAFTA TİCARET
Ancak iktidar Filistin hamasetine “İsrail’e silah ambargosu için uğraşıyoruz” söylemleriyle devam ederken, geçtiğimiz günlerde savaş simsarları İstanbul’da ağırlandı. Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı Saha Expo’da, Gazze bombalanırken İsrail’e silah satan şirketleri de ürünlerini pazarladı.
Öte yandan sadece "silah ambargosu" değil, İsrail ile ticaret de 7 Ekim'den bu yana tartışmaların odağında. İktidar her ne kadar İsrail ile ticaretin bittiğini iddia etse de resmi veriler ticaretin Filistin kılıfıyla sürdüğünü ortaya koyuyor. "İsrail ile ticaret koca bir yalan" söylemlerinden kısıtlama ve ambargo kararlarına gelinse de ticaret bu defa da Filistin kılıfıyla sürüyor. Türkiye İstatistik Kurumundan (TÜİK) Türkiye İHracatçılar Meclisi (TİM) verilerine, tüm resmi istatistikler ambargonun ardından Filistin'le olan ticaretin şüpheli bir biçimde arttığını gösterirken, Mescidi Aksa etrafına çekilen dikenli tellerden hazır giyime, mücevherden çimento ve çeliğe kadar birçok kalemde ürünler Türkiye'den gidiyor.