Belediyelerde grev dalgası Kartal’la başladı
Toplamda 50 bin işçiyi ilgilendiren TİS süreçlerinin tıkanmasıyla birlikte İstanbul ve İzmir’de 37 belediyede grev dalgası İstanbul Kartal Belediyesinde işçilerin greve çıkmasıyla başladı.
Fotoğraf: Murat Uysal/Evrensel
İstanbul ve İzmir’de CHP ve AKP’nin yönettiği 37 ilçe belediyesinde 50 bin işçiyi ilgilendiren grev dalgası, bugün Genel-İş üyesi Kartal Belediyesi işçilerinin düşük zam teklifine karşı greve çıkmasıyla başladı. Belediye işçileri, SODEM-SEN ve MİKSEN’in tek tip sözleşme dayatmasına karşı insanca yaşanacak ücret istiyor.
Kartal Belediyesinde, Nisan ayında başlanan toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri işçilerin örgütlü olduğu Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 4 No’lu Şube ile CHP’li belediye yönetimini temsil eden Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEM-SEN) arasında yaklaşık 6 ay devam etti. Şubenin sunduğu taslakta günlük brüt ücretlerin 1900 lira olması talep edilirken, SODEM-SEN ilk olarak brüt 1200 lira civarında yevmiye teklifiyle geldi. Greve çıkılacak gece SODEM-SEN teklifini 1324 lira şeklinde güncelledi. Bu teklifi kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyleyen belediye işçileri greve çıktı.
“BU İŞ YERİNDE GREV VAR”
Kartal Belediyesi binasına “Bu iş yerinde grev var” pankartı asan işçiler ayrıca “Mücadelemiz yaşanabilir bir ücret için” ve “Tüm işverenler birleşse de işçiler kazanacak” yazılı pankartlarla da belediye yönetimine mesaj verdi. Gece yarısı başlayan grev, etkisini sabah saatlerinde göstermeye başladı, üretimden gelen gücünü kullanan işçiler hizmet üretmezken Kartal sokaklarında ağzına kadar dolmuş, taşmış çöp konteynerleri görüldü.
Kartal Belediyesindeki TİS görüşmelerinin aylardır sürdüğünü söyleyen Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 4 No’lu Şube Hasan Kandil, SODEM-SEN’in uzlaşmaz bir tutum sergilediğini anlattı. Kandil, “SODEM-SEN, AKP’li belediyelerde yapılanı yapmaya çalışıyor, tepeden, tek tip sözleşme imzalamak istiyorlar. Kartal’da Kadıköy’de, Maltepe’de ve Ataşehir’de aynı sözleşmeyi yapmaya çalışıyor. Çok düşük tekliflere razı etme uğraşındalar” dedi. İşçilerin taslaktaki günlük brüt ücret talebinin 1900 lira olduğunu ancak bu talebin uzlaşabilmek için aşağıya çekilebileceğini ifade eden Kandil SODEM-SEN’in şu ana kadar uzlaşılabilecek bir teklifle gelmediğini söyledi.
“40 BİN LİRANIN ALTINA İNMESİN”
Belediye tarafının teklifi brüt ücret üzerinden konuşuluyor ancak işçilerin eline geçen bu brüt ücretler olmuyor. Kartal Belediyesinde işçilerin ay sonunda eline geçen ücretler 23 ila 26 bin lira arasında seyrediyor. Yüzde 27’lik vergi diliminde de olan belediye işçileri her ay bordrolarında binlerce liralık kesintilerle karşılaşıyor. Bugün SODEM-SEN son teklifi olan günlük brüt 1324 lirayla, sosyal haklar dışında aylık net ücreti 31 bin liraya çıkarmayı teklif ediyor. Kartal Belediyesi işçileri ise hazırladıkları taslakla sosyal haklar dışında aylık net ücretlerinin 40 bin liranın altına inmemesini istiyor. Kandil, talepleri olan günlük brüt 1900 liranın aylık netinin 41 bin lira civarında olduğunu söylüyor.
“ENFLASYONA EZİLMEYECEK SÖZLEŞME İMZALANMALI”
Bu taleplerle Kartal Belediyesi önünde gece yarısından itibaren bekleyen işçilerden biri olan Rıza Aydoğan, TİS taslağının 6 ay önce hazırlandığını söyleyerek, “Ben burada senelerdir çalışırım, Kartal Belediyesi oldum olası çevre belediyeler arasında en düşük ücreti veren belediye olmuştur. Bunun artık değişmesini istiyoruz, bu yüzden buradayız, teklifin değişmesi lazım gücümüzü görmeliler” dedi. Maltepe, Kadıköy ve Ataşehir belediyelerinde de TİS sürecinin greve dayandığını hatırlatan Aydoğan, “SODEM-SEN dediğiniz belediye yöneticilerinin, başkanlarının yönettiği bir sendika, işçiden haberleri yok. Patron kadrolarına karşı biz farklı belediyelerden işçilerle bir arada olacağız. Bugün ücret zammımız yüzde 200 de olsa enflasyon karşısında eriyip gidecek, bu yaşansın istemiyoruz. Sözleşmenin devam ettiği süreler boyunca ücretimizin asgari ücrete, açlık sınırına dayandığı zamanlar yaşamayalım istiyoruz. Bunun için de sözleşmeye iyi bir ücretle başlayıp, 6 aylık iyi artışlara imza atılması lazım” diye konuştu. Aydoğan, 40 bin liradan aşağı ücret istemediklerini söyledi.
Grevin asıl kalabalığı belediye binası önünde olsa da belediye şantiyesi de boş değildi. İşçiler şantiyenin girişine çektikleri belediye araçlarıyla içeriden araç çıkışını engelledi. Öte yandan işçilerin örgütlü olduğu Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 4 No’lu Şube, SODEM-SEN ile görüşmelerini sonlandırmış değil. SODEM-SEN’in işçilerin taleplerine yakın bir teklifle gelmesi halinde grev sonlandırılabilir. Gazetemiz yayına hazırlandığı sırada grev devam ediyordu.
DAYANIŞMA ZİYARETLERİ YAPILDI
İŞÇİLERİN grevine dayanışma ziyaretinde bulunan sendikalar ve siyasi partiler de oldu. TKP üyeleri grev alanında bildiri dağıttı, TÖP üyeleri grev alanında işçilerle yan yanaydı. EMEP Kartal İlçe Örgütü üzerinde “Direne direne kazanacağız” yazılı pankartla alana girdi.
Tüm Bel-Sen üyesi kamu emekçileri de yaptıkları ziyaretle dayanışma mesajlarını iletti. Kadıköy, Maltepe ve Ataşehir Belediyesinde işçilerin örgütlü olduğu Genel-İş şubelerinin yöneticileri de grevdeki Kartal Belediyesi işçilerini yalnız bırakmadı.
SANCAKTEPE’DE GREVİ MALTEPE’DE UYARI GREVİ
GREV kararını asan, 6 Kasım’da greve çıkmayı planlayan Maltepe Belediyesi işçileri de yarın hem Kartal Belediyesi işçilerine destek hem de SODEM-SEN’e uyarı için 1 günlük grev yapacak. Kadıköy ve Ataşehir Belediyesinde örgütlü şubeler ise yapacakları toplantılar sonucunda böylesi uyarı grevlerini yapıp yapmayacaklarını kararlaştıracak. Ataşehir Belediyesinde grevin tarihi 11 Kasım, Kadıköy Belediyesinde 19 Kasım olarak kararlaştırılmıştı.
Öte yandan Hizmet-İş’in örgütlü olduğu Sancaktepe Belediyesinde yarın greve çıkılıyor, grev kararını asan Gaziosmanpaşa Belediyesinde de grev tarihi belli oldu, anlaşma sağlanamazsa işçiler 7 Kasım’da greve çıkacak.(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)