'Ahmak davası' | CHP HSK'den hakime baskı iddialarını soruşturmasını istedi
CHP, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında açılan 'ahmak davası'nda "Hakim Hüseyin Zengin’e baskı ve telkinde bulunulduğu" iddiasının soruşturulması talebiyle HSK'ye dilekçe verdi.
Fotoğraf: ANKA
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında açılan 'ahmak davası'nda ''hukuka aykırı hakim değişikliği kararı ve Hakim Hüseyin Zengin’e baskı ve telkinde bulunulduğu'' iddialarının soruşturulmasına ilişkin dilekçeyi Hakimler ve Savcılar Kuruluna (HSK) verdi.
"SÜRGÜN OLDUĞU İTİRAF EDİLMİŞTİR"
ANKA'nın haberine göre, Günaydın tarafından HSK'ye verilen, İmamoğlu'nun avukatı Mehmet Pehlivan'ın hazırladığı şikayet dilekçesinde, özetle şu değerlendirmeler yapıldı:
"Hakim Hüseyin Zengin’in yargı atamalarında birinci bölge olan ve görev süresi 8 yıl olan İstanbul’dan, daha önünde çok uzun bir görev süresi varken, 2022 Yaz Kararnamesi ile Samsun’a atanması işlemi hukuka aykırıdır. Bu hukuka aykırılık, müvekkilin haklarına yönelik olarak doğal hakim ilkesini ihlal etmektedir.
Hakim değişikliği kamuoyunda birçok iddiaya konu olmuş iken, 16 Ekim 2024 tarihinde iktidar partisi mensubu, parti sözcüsü bir kişi tarafından hakim değişikliğinin bizzat siyasi bir karar olan ‘sürgün’ olduğu adeta itiraf edilmiştir. Ortaya çıkan bu yeni delilin önceki başvurumuzu haklılığını ortaya koyduğu aşikardır. Bu nedenle söz konusu yeni delilin dikkate alınarak müvekkilimin mahkum edildiği davadaki hakim değişikliği ile ilgili olarak şikayetçi olduğumuz ve konuyla ilgili olarak inceleme ve soruşturma başlatılması talebimiz işbu dilekçemizin konusunu oluşturmaktadır.''
TALEPLER
Dilekçede, incelenmesi ve soruşturulması istenen hususlar şöyle sıralandı:
''Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Sözcüsü Avukat Faruk Gökkuş’un beyanlarına başvurularak, 16 Ekim 2024 tarihinde yaptığı konuşmanın sorulması, partisinin herhangi bir toplantısında Hakim Hüseyin Zengin’in 'Samsun’a sürülmesine' dair bir talimat verip vermediği, talimat verilmesine şahit olup olmadığı hususlarının,
Hakimler ve Savcılar Kurulu Birinci Daire Başkan ve üyelerinin beyanlarına başvurularak Hakim Hüseyin Zengin’in 'Samsun’a sürülmesine' dair bir talimat verilip verilmediği, talimat verilmesine şahit olup olmadığının,
Hakim Hüseyin Zengin’in beyanlarına başvurularak İstanbul Anadolu Adliyesi Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın kendisine Ekrem İmamoğlu hakkında baskı ve telkinin olup olmadığını,
İstanbul Anadolu Adliyesi Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın beyanlarına başvurularak Ekrem İmamoğlu’na ceza verilmesi amacıyla Hakim Hüseyin Zengin’e baskı ve telkinin olup olmadığının,
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Murat Boylu’nun beyanlarına başvurularak, İsmail Uçar ile Ekrem İmamoğlu davası hakkında iddia olunan mahiyette bir görüşmesi olup olmadığının ve hakkındaki iddialarının,
Barış Terkoğlu ve Murat Ağırel’in beyanlarına başvurularak Hüseyin Zengin, İsmail Uçar ve Murat Boylu hakkındaki iddialarının sorulmasını talep etmekteyiz.
Anılan hususların Kurulunuzca yapılacak inceleme ve soruşturma esnasında söz konusu kişilerden sorulması ve ilgili kişilerin tanık olarak dinlenmesi suretiyle de toplanacak tüm deliler değerlendirilerek şikayetimizin gerekçeli bir şekilde karara bağlanması hukuki bir zorunluluk arz etmektedir.''
Dilekçenin sonuç ve istem bölümünde, ''Resen gözetilecek nedenlerle, hukuka aykırı hakim değişikliği kararının ve kamuoyunda yer alan Hakim Hüseyin Zengin’e baskı ve telkinde bulunulduğu iddiaları hakkında inceleme ve soruşturma yapılmasını arz ve talep ederiz'' denildi.
AHMAK DAVASI
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 30 Ekim 2019 tarihinde Fransa'nın Strasburg kentinde düzenlenen Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nde yaptığı konuşmada Yüksek Seçim Kurulu'nu eleştirmişti.
İmamoğlu "İktidar manipülasyonla kazanamadığı seçimi, seçimleri yönetmekle yetkili olan Yüksek Seçim Kurulu kararı ile iptal ettirerek kazanmak istemiştir. Ama iktidarın tüm gücüne rağmen yurttaşlarımızın güçlü iradesi 23 Haziran gecesi bir kere daha ve çok daha güçlü ve gür bir sesle demokrasiden yana olmuştur” demişti.
Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 4 Kasım 2019'da bir açıklama yaparak İmamoğlu için "Avrupa Parlamentosu'na gidip, Türkiye’yi şikayet eden ahmağa söylüyorum; bunun bedelini bu millet sana ödetecek. Yazıklar olsun" ifadelerini kullanmıştı.
Aynı gün Soylu’ya yanıt veren İmamoğlu, "Dünyada, Avrupa'da onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan biten şeylere baktığımızda, tam da 31 Mart'ta seçimi iptal edenler ahmaktır, önce oraya bir odaklansın" demişti.
Yaşananlar üzerine Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığınca 15 Aralık 2019 tarihli müzekkere ile yapılan suç duyurusundan hareketle İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İmamoğlu’na karşı dava açılmıştı.
Davanın 14 Aralık 2022'de görülen karar duruşmasında Soylu'nun "ahmak" sözüne yanıt veren İmamoğlu'na "YSK Başkanı'na ve üyelerine hakaret ettiği" suçlamasıyla 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verilmiş ve siyaset yasağı kararı alınmıştı.
Kararın kesinleşmesi için istinaf ve Yargıtay tarafından da onanması gerekiyor.
Duruşmada Süleyman Soylu'nun ve uzman tanıkların dinlenilmesi talebi, tanık beyanlarına ilişkin beyanda bulunmak için süre talebi de reddedilmişti. Avukatlara, savcının mütalaasına karşı 3 saatte savunma hazırlamaları dayatılmıştı.
İmamoğlu'nun avukatları, hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığını, "Ahmak" sözünün muhatabının İmamoğlu için "Ahmak" diyen İçişleri Süleyman Soylu olduğunu vurgulayarak beraat talep etmişti. (POLİTİKA SERVİSİ)