01 Kasım 2024 13:23

Ayvalık Zeytin Hasat Festivali başladı: Taklitler emeği değersizleştiriyor, güveni yok ediyor

Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat ve Turizm Festivali başladı. Açılışta, Ayvalık ismi kullanılarak yapılan zeytin ve zeytinyağındaki taklit ürünlerin halka ve üreticilere zarar verdiği belirtildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Gözde TÜZER
Ayvalık

19. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat ve Turizm Festivali Ayvalık’ta yapılan bando yürüyüşü ile 1 Ekim’de başladı. Festivalin açılış konuşmalarında ise Ayvalık ismi kullanılarak yapılan zeytin ve zeytinyağındaki taklit ve tağşişe ürünlerin hem halka hem de üreticilere verdiği zararlar ön plana çıktı. Gazetemize konuşan zeytin toplayan tarım işçileri geçinemediklerini belirtirken, festivale katılan Midilli Belediye Başkan Yardımcı Nikolas Siyanakas “Zeytin bizi birleştiren barışın simgesi ve her iki yörenin de ürünü” dedi.

19. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat ve Turizm Festivali; Balıkesir Büyükşehir Başkanı Ahmet Akın, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman’ın da katıldığı yürüyüş kortejiyle başladı. Bando takımıyla beraber yapılan yürüyüşe zeytin hasadında çalışan mevsimlik tarım işçileri de katıldı. Festivalde; Midilli Belediye Başkan Yardımcı Nikolas Siyanakas ve eşi, Midilli Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Kostas Sturakis, Ticaret Odası Yöneticilerinden Bay İonas, Yunanistan Zeytin Ve Zeytinyağı Modusa Kooparatifi Başkanı Panayotis ve yöneticisi Kostas Artehanos da yer aldı.

Macaron’dan başlayan yürüyüş Ayvalık merkezde yapılan konuşmalarla devam etti.

TARIM İŞÇİLERİ: HER YER PAHALI, YAPTIĞIMIZ İŞ UCUZ

Festival yürüyüşü sonrası Ayvalık Meydan’da tarım işçisi kadınlarla sohbet etmeye başladık. Fatma Çobanoğlu Ayvalık Kırcalar Mahallesi’nden komşusu Semiha Aşçı ile birlikte gelmiş. Kendi tarlalarını almak istiyorlar ancak “Bamyamız var bizim ama tarla fiyatları çok pahalandı. Neredeyse 2-3 katına çıktı. Nasıl alacağız ki biz” diyorlar.

Fatma Çobanoğlu’na “Bu sene nasıl geçiyor zeytin, ne kadar yevmiye veriyorlar?​” diye soruyorum: “900 liradan başlıyor ama belli olmuyor kimi az veriyor kimi çok. Biz tarım işçisiyiz devamlı gelirimiz yok ki…” Mevsimlik tarım işçileri zor koşullarda hayatlarına devam ediyorlar. Zeytin hasadı ortalama 2 ay sürüyor. Sonrasında ne yapıyorlar? Semiha Aşçı “Yevmiye bulamazsak evde oturuyoruz. 3 ay 4 ay evdeyiz. Kendi bamyalarımız var bizim. Bu sene bamyadan da çok kazanamadık. Aradakiler tüccarlar bizden 20-25 liraya aldı bamyayı 100 liraya sattı. Bak, elime diken battı 4 gündür gidemiyorum o yüzden.”

Fatma Çobanoğlu da benzer cümlelerle anlatıyor yaşadıklarını: “Her yer pahalı, yaptığımız işler ucuz. Hiçbir şey para etmiyor. Ne zeytin para etti ne bamya para etti bu sene. E çoluk çocuk var mı? Fatma Çobanoğlu anlatıyor “İki kız bir oğlan var. Kızlar evli oğlan bekar, askerden geldi iş bakıyor ama bulamıyor. İş bulursa çalışıyor bulamazsa aylakçı.

Nilgün Akbaş da tarım işçisi kadınlar arasında. Nasıl geçti bu yıl Nilgün Akbaş için peki? “Bu sene hiç iyi geçmiyor, hava yağmadı, yevmiyeli çalışıyoruz verdikleri paralar da birbirini tutmuyor.” “Yetiyor mu?​” diye soruyoruz: “Yetmiyor kızım nere yetsin çok pahalı ortalık. Zeytin bitince başağa gidiyoruz, o bitince bamya başlıyor. Ama yetmiyor…”

MİDİLLİ VE AYVALIK’I BİRLEŞTİREN BARIŞIN SİMGESİ ‘ZEYTİN’

Festivale katılan Midilli Belediye Başkan Yardımcı Nikolas Siyanakas gazetemize konuştu. “Zeytin bizi birleştiren barışın simgesi ve her iki yörenin de ürünü. Burada bulunmaktan çok mutlu olduk. Bu etkinliği yakından takip ediyoruz. Bu arada bizim Midilli’de ‘edremit cinsi’ dediğimiz bir zeytin ağacı var. Bu da ne kadar yakın olduğumuzu gösteriyor” dedi. Siyanakas ninesinin Ayvalık mübadili olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Biz iki yakanın tek halk olduğunu yakından görüyoruz. Biz kendi adamızda da şahit oluyoruz buna. Çok müşterek olduğumuz konular var. Benim ninem Ayvalık mübadili mesela. Buradan gitmiş Midilli’ye. Bunun yanında mutfağımız ve oyunlarımız da dahil birçok şeyimiz aynı sayılır.” Belediye başkan yardımcısı yeni belediye yönetimi olarak 1.1.2024’ten itibaren göreve geldikleri süre içinde daha sıkı ve daha iyi işbirliği içinde olmayı planladıklarını belirterek “Bu etkinliklere katılmayı planlıyoruz. Bunun ilk adımlarını da attık ve planladık” dedi.

Gazetemize konuşan Midilli Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Kostas Sturakis “Şu anda burada festivalin etkinliklerine katılmaya davet edildiğimiz için çok mutluyuz” dedi. Sturakis şöyle devam etti: “Bu sene hem Ayvalık da hem Midilli de yağmurun eksik olmasından dolayı özellikle zeytin hasadında zarar oldu. Ama turizmdeki faaliyetlerimizde geçen yıllara nazaran çok iyi gidiyoruz. Bunun da güzel tarafı da her iki yakanın ekonomisine de turizm destek veriyor.”

‘TAKLİT VE TAĞŞİŞ EMEĞİ DEĞERSİZLEŞTİRİYOR’

Ayvalık Zeytin Hasat Festivali başladı

Festivalde Ayvalık Ticaret Odası Başkanı “Ayvalık zeytinyağına sahip çıkılmalı” diyerek yaptığı konuşmada taklit ve tağşiş ürünlerin emeği değersizleştirdiğini ve tüketicideki güveni yok ettiğini belirterek buna karşı hukuki olarak mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

“Dünya zeytin üretiminde birinci, zeytinyağı üretiminde ise ikinci sıraya yükseldik” diyen Oda Başkanı dökme ve varil zeytinyağındaki yasaklar nedeniyle zeytinyağı üreticilerinin olumsuz etkilendiğine dikkat çekti. Oda Başkanı “Kısıtlamalar yerine üretime izin verilmeli, Gümrük Birliğinin getirdiği anlaşmalar yeniden yapılandırılmalı” ifadelerini kullandı. Oda Başkanı ayrıca zeytin çiftçilerine verilen destek primlerinin artırılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

‘ZEYTİNYAĞININ ÜZERİNE GÖLGE DÜŞMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ’

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin ise yaptığı konuşmada yaşı iki yüzün üzerinde binlerce ağaç olduğunu hatta Mutlu Köy’de 1100 yaşında tescillenmiş bir zeytin ağacı bulunduğunu belirterek taklit ve tağşiş ürünler nedeniyle Ayvalık zeytinyağının hak ettiği değeri kazanamadığını aktardı. Ergin “Hukuki anlamda sıkı takipçisiyiz. Ayvalık zeytinyağının üzerine gölge düşürülmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın ise “Zeytinin yetişmesi de büyümesi de kolay değil. Hiç kimsenin hakkını hukukunu yedirtmeden zeytinyağımızı sömürmelerine ve sahtekarlık yapmalarına izin vermeyeceğiz” diyerek taklit ürünlere dikkat çekti. Akın ayrıca iklim krizine de değindiği konuşmasında Balıkesir’de bir Zeytin Enstitüsü de kurulacağını belirtti.

Festivalde; Midilli Belediye Başkan Yardımcı Nikolas Siyanakas, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın’a barışın simgesi olarak özel bir zeytin ağacı heykeli hediye etti.

Etkinlik gösterilerle devam etti.

ÖNCEKİ HABER

Aryen Yayınları'ndan çıkan 2 romana toplatma kararı

SONRAKİ HABER

Ambarlı Limanı'nda suçüstü: İsrail'le ticaret protestosunda ateş açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa