Almanya'da genç işçilerin grev günü
Almanya’da metal ve elektrik sektöründe yapılan TİS görüşmelerinin üçüncü turunda da işçiler uyarı grevine çıktı. Eylemlerde genç işçilerin katılımı dikkat çekti
Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel
Ali ÇARMAN
Böblingen
Almanya’da metal ve elektrik sektöründe yapılan toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin üçüncü turunda Baden-Württemberg eyaletinin onlarca fabrikasında işçiler sendikalarının çağrısına kulak vererek iş bıraktı.
Stuttgart yakınlarındaki Untertürkheim Mercedes-Benz fabrikasında 9 binden fazla işçi uyarı greviyle iş bırakıp evlerine gittiler. Mannheim’daki Daimler'de 4 bin 500 ve Ulm, Esslingen, Reutlingen, Freiburg, Heilbronn şehirlerinde 143 işyerinde toplamda 55 bine yakın işçi uyarı grevlerine katıldı. TİS görüşmelerinin üçüncü turunda sadece bu eyaletteki örnek dahi işçilerin kararlılığını gösteriyor.
IG Metall sendikası, bazı fabrikaların kapılarında mitingler düzenlerken bazılarında da işçilerin evlerine gitmesi çağrısı yaparak üçüncü tur görüşmelerine eli güçlü şekilde oturmak istedi.
ÇIRAKLAR GELECEKLERİNE SAHİP ÇIKIYOR
Görüşmelerin yapılacağı Böblingen Stadthalle salonu önünde yapılan mitinge 2 bin çırak ve genç işçi katıldı. Sendaikanın eyalet çapında örgütlemiş olduğu eyleme katılımın en yoğun olduğu yerler; Mercedes fabrikaları ve Heilbron’dan gelen 600 çırak oldu.
Böblingen sokakları, tren istasyonundan salon önüne kadar ellerinde sendikalarının flamalarıyla gezinen gençlere tanıklık etti. Şehrin sokaklarında neşe aktı, gençlerin tutumu izleyenlerin sempatisini kazandı.
Miting alanındaki kurulan sahnede sunulan kültürel program sonrası sırasıyla çırak temsilcileri sahneye çıkıp konuşmalar yaptılar. Üç saate yakın süren miting boyunca coşku aynı tempode devam etti. Zaman oldu bütün alan kızıla boyandı. Zaman oldu 2 bin genç hop oturup hop kalktı.
PATRONLAR SADECE KENDİ KÂRLARINI DÜŞÜNÜYOR
IG Metall sendikası, TİS görüşmelerinde 12 aylık bir süre için yüzde 7 ve çıraklar için 170 avro talep ediyor. Patronlar cephesinin ise bugüne kadar yapmış oldukları en iyi öneri, sendika ve işçilerin taleplerine kulak tıkayarak yaptıkları; TİS süresinin 27 ay, iki bölüm halinde toplam yüzde 3,6 dayatması oldu. Şimdiye kadar patronlar bu tutumda ısrarlı davrandı.
Kalifeye eleman için adeta dünya turuna çıkan Alman tekelleri, çırakların taleplerini bugüne kadar söz konusu dahi etmediler. Böyle olunca da çırakların tepkisi, öfkesi ve coşkusu görülmeye değerdi.
UYARI GREVLERİ VE MÜCADELE DEVAM EDECEK
Sendika adına görüşmelere katılan Barbara Resch konuşmasında ‘’Bugünkü eylemler, gençlerin çoşkusu işverenlere güçlü bir sinyal oldu. Gençler eğitim için daha iyi ücret almayı hak ediyor. Neler yapabileceğimiz görüldü. Ancak görüşmeler olumlu ilerlemiyor: daha fazla uyarı grevine, daha fazla baskıya ihtiyacımız var’’ dedi.
IG Metall sendikası, önümüzdeki dönem ses getirecek, baskı unsurunu artıracak eylemlerin hazırlığına şimdiden başladı. 7 Kasım günü eyaletin belli başlı fabrikalarında uyarı grevi, miting ve yürüyüşler olacak.
Metal işçilerinin gücü, üretimdeki konumlanışlarına, örgütlü (sendika) olmalarında yatar. Teknik alandaki her gelişme, üretimdeki her yenilik bu gerçekliği ortadan kaldırmadığı gibi işçileri güçlü kılıyor. Uyarı grevleri, işçilerin bu gerçekliği görmelerine az çok yardımcı oldu. Farklı uluslarlardan işçiler, enternasyonal bir ruhla ellerinde davullar, meşaleler, pankartlar ve bayraklarıyla alanlara çıkarak daha iyi yaşam koşulları ve daha iyi bir ücret için kavgasına devam ediyor...