TTB: Bebekleri sermaye çetesi öldürdü
TTB, İstanbul’da bebekleri ölüme sürükleyen özel hastane çetelerine yolu açanın ticarileşen sağlık sistemi olduğunu vurgulayarak "Sağlığın ticarileştirilmesinden vazgeçilmelidir” dedi.
Fotoğraf: Evrensel
Türk Tabipleri Birliği (TTB), İstanbul’da bebekleri ölüme sürükleyen özel hastane çetelerine bu korkunç yolu açanın ticarileşen sağlık sistemi olduğuna dikkat çekti. 46 tabip odasının da imzasının olduğu açıklamayı okuyan TTB 2. Başkanı Dr. Pınar Saip, ticarileştirilmiş sağlık sistemi yerine eşit, ücretsiz, nitelikli ve ulaşılabilir bir sağlık sistemi kurulması mücadelesini sürdüreceklerini belirterek “Ailelerin, bebeklerin ve hekimlik değerlerinden ödün vermeyen meslektaşlarımızın yanındayız. Suça karışanlar için odamız gerekli cezaları verecek” diye konuştu.
SAĞLIKTA TİCARETİN SONUÇLARI
Bebeklerin Sağlıkta Dönüşüm Programı (SDP) ile sağlık sistemine giren açgözlü ticaretin kurbanı olduklarına işaret eden Pınar Saip, “Yaşananların nedeni İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı yetkililerinin görevlerini yıllardır ihmal etmesidir. Tüm sorumlular adalet önünde hesap vermeli. Sağlık Bakanını gereğini yapmaya, onu atayan cumhurbaşkanını da göreve davet ediyoruz” dedi.
“ASIL SORUMLU PİYASACI SAĞLIK SİSTEMİ”
Bu vahim olayın birkaç vicdan ve ahlak yoksunu sağlık çalışanıyla hastane yöneticisinin suça karışmasından ibaret olmadığı gibi bu kişilerin cezalandırılmasıyla geçiştirilecek bir mesele olmadığına da vurgu yapan Saip “Asıl sorumlu ülkemizde yıllardır uygulanan piyasacı sağlık sistemidir. Sağlık hizmetinde niteliğe değil niceliğe önem veren, hastaneleri ticarethane ve hastaları müşteri haline getiren, sağlığı piyasa kurallarına teslim eden bu program sağlık sistemimizi çökertmiştir” dedi. Saip, TTB’nin talep ve önerilerini de sıraladı: “Tüm ailelere gerekli açıklamalar yapılmalı, destek sağlanmalı. Denetim yapmayan kamu yetkilileri kanun önünde hesap vermeli. Kapatılan hastaneler kamuya devredilerek tekrar açılmalı, buradaki sağlık çalışanlarının hakları korunmalı. Tüm ülkedeki 112 kayıtları geriye dönük incelenmeli. Süreç şeffaf yürütülmeli. Sağlığın ticarileştirilmesinden vazgeçilmelidir.”
“YÖNETMELİĞE TEPKİ İSTİFALARI BAŞLADI”
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun ‘Aile hekimi başına düşen nüfusu azalttık’ sözlerine TTB Başkanı Alpay Azap şu cevabı verdi: “Düşürdük dedikleri 3 bin 500 rakamı Bakanlığın 2 bin hedefinin bile çok üstünde” dedi. TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Ali Kanatlı da Bakanın hesabına göre İstanbul’da 1 milyon 500 bin kişinin aile hekimsiz kaldığına işaret ederek “Yeni ASM’ler yapılmadı. Hatay’da depremde yıkılan 56 ASM’nin yerine sadece 1 tane konuldu. Yönetmelikte ise hastaya bakılacak sürenin artırılması değil, hasta sayısının artırılması var. Şimdiden yönetmelik nedeniyle hemşire istifaları başladı. Yaptıkları işlerin sonuçları bunlar” dedi. (Ankara/EVRENSEL)