‘Kıdem tazminatında fona geçit yok’
Yol-İş Kayseri 1 No’lu Şube Başkanı Atilla Özmel, Evrensel’e yaptığı açıklamada “Kıdem tazminatında fona geçit yok” dedi.
Fotoğraf: Yol-İş Kayseri 1 No’lu Şube Başkanı Atilla Özmel | Fotoğraf: Evrensel
Kıdem tazminatının işçinin güvencesi anlamına geldiğini belirten Yol-İş Kayseri 1 No’lu Şube Başkanı Atilla Özmel, “Kıdem tazminatında fona geçit yok” dedi.
AKP Kayseri Milletvekili Şaban Çopuroğlu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la kısa bir görüşme yaptığını belirtti ve üzerinde çalışılan kıdem tazminatı fonu hayata geçerse memlekete büyük bir iş yapmış olacaklarını savundu.
Yol-İş Kayseri 1 No’lu Şube Başkanı Atilla Özmel, Evrensel’e yaptığı açıklamada “Kıdem tazminatında fona geçit yok” dedi.
Özmel yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Dönem dönem yeniden ısıtılıp raftan indirilen, hükümet edenlerin büyük bir iştahla istedikleri kıdem tazminatı fonu oluşturma projesi. Kıdem tazminatı fonunu hayata geçirmek isteyenlerin asıl amaçları devasa bir para kaynağı oluşturup sıfır faizle bu kaynağı kullanmak. Bu fon fikrini öyle allayıp pulluyorlar ki vatandaş ikna olsun. Türkiye’de 1936 yılından beri kıdem tazminatı uygulaması vardır. Mevcut yasalara göre kıdem hak eden işçi koşullar oluştuğunda kıdemini alır. Türkiye’de kıdemini alamayan işçi sorunu yoktur. İşçinin kıdemini ödemek istemeyen işveren sorunu vardır. Eğer her işçi kıdemini alsın istiyorsanız ve bu konuda samimi iseniz fon olmadan işçi kıdemini nasıl alır o konuya kafa yorun. Size bir önerim de var, Borçlar Kanunu’nda ufak bir değişiklik yapıp işçi alacaklarını birinci sıraya alırsanız olay kökünden çözülür.”
Kıdem tazminatının işçinin bir nevi ücreti olduğunu dile getiren Özmel “İşçinin iş güvencesidir. Başka bir anlamda işçinin 13. maaşıdır. Yani işçinin kıdem tazminatı üzerinde tasarruf hakkı kendisine aittir. Şimdi kıdem tazminatı fonunu çıkarmak isteyenler, aslında işçiye şunu diyorlar, ‘Sen bu parayı idare edemezsin, senin paranı biz idare ederiz’, işverene de örneğin ‘On yıl sonra ödeyeceğin parayı bana ver ben idare edeyim’ diyorlar. Bunun anlamı budur. Kusura bakmayın sayın idareciler kimse aptal değil. Sizin asıl niyetinizin ne olduğunu işçi de işverende çok iyi biliyor. O yüzden kıdemde fona geçit yok. Hayal görmeyin” dedi. (Kayseri/EVRENSEL)